Fırın termostat bağlantısı?

hakan_852

Üye
Katılım
5 Şub 2013
Mesajlar
50
Puanları
1
Değerli ustalar hepinize merhabalar,
Elimde arçelik mf1300 model bir fırın var alt kısmı ısınmadığı için söküp çalıştırdım ve alt rezistansın çalışmadığını gördüm. Dikkatlice incelediğimde alt rezistansa aynı uçtan 2tane geldiğini fark ettim yani bir ucuna + bir ucuna - gelmiyor iki uca da gelen aynı kablodan çıkıyor.Özetle alt rezistans bağlantısı yanlış yapılmış, rezistansı ayrıca çalıştırdığımda sorunsuz kızarıyor. Şimdi akılıma takılan şu: Ben bu alt rezistansı termostata mı bağlamalıyım üst rezistansla berber yoksa şu an olduğu gibi sadece üst rezistans mı termostata bağlı kalmalı? Yani alt rezistans direk mi bağlanmalı yoksa termostat her iki reizstansı da kontrol edecek şekildemi bağlayayım?
Bir diğer kafama takılan husus fırının güç değerlerine baktığımda fırın gücü 1000 watt, ızgara gücü(üst rezistansı kastediyor sanırım) 2000 watt, toplam güç 2000w (maximum) yazıyor. Yani sadece üst rezstans 2000 wattsa altlı üstlü çalıştığında toplam güç nasıl 2000 watt olabiliyor? Fırını 2 reizstans çalışacak şekilde bağladığında kablosu aşırı derece ısındı daha fazla çalıştırsam muhtemelen kablolar yanacaktı. Rezistansların her birinin dirençleri avometreyle 23-25 ohm civarı görünüyor.Yani yanılmıyorsam her bir rezistans 2000 watt bir değere sahip. Acaba sadece alt rezistans açlışacak şekilde mi tasarlanmış? üst rezistans sadece ızgara yapma amaçlı olabilir mi? Özetle bağlantıyı nasıl yapmalıyım?
Zaman ayrıp cevap verme nezaketi gösteren ustalarımıza şimdiden teşekkürler...​
 
fırında üç konumlu anahtar olmalıdır 1. konu üst rezizstans 2. konum alt rezizstans 3. konum her ikisinide çalıştırmalıdır. birde ayrıca zaman saati olmalıdır. bildiğim kadarıyla 2000 watt güç yaklaşık 10 amper akım çeker eğer elektrikçi değil iseniz bir elektrikçiden yardım alırsanız iyi olur saygılarımla.
 
fırında üç konumlu anahtar olmalıdır 1. konu üst rezizstans 2. konum alt rezizstans 3. konum her ikisinide çalıştırmalıdır. birde ayrıca zaman saati olmalıdır. bildiğim kadarıyla 2000 watt güç yaklaşık 10 amper akım çeker eğer elektrikçi değil iseniz bir elektrikçiden yardım alırsanız iyi olur saygılarımla.

Cevabınız için teşekkür ederim. Ben bu rezistansların seri bağlanmaya yönelik yerleştirilmiş olabileceğini tahmin ediyorum. Alt rezistans 25ohm küsür, üst rezistans 23 ohm küsür bunlar seri bağlanınca 230/48ohm = 4,79a yapıyor.230*4,79=1102watt civarı bir güç düşüyor 2 rezistans toplamı olarak.Yanlış hesaplamadıysam tabii.Fırını seri bağlı şekilde kısa süre çalıştırdım ancak sanki az ısınıyor gibime geldi.Daha uzun süre çalıştırıp deneyeceğim. Yeterli ısıya ulaşamazsa yani rezistanslardan her biri kızarmazsa rezistansları ayı ayrı bağlarım artık üstü ayrı altı ayrı çalıştırırım.Fakat o zamanda tek reizstans ortalama 2000watt çekecek ki bu da az değil bir fırın için acaba ısı çok mu yüksek gelir? Daha olmazsa kalitelisinden daha düşük güçlü 2 rezistan alırım artık. Mesela 2x750wattlık. Rezistansların seri bağlanmaları için dirençlerinin aynı olması gerektiğine dair bilgilere rastladım zaten bu doğruysa bendekilerin seri bağlanması işi biraz sıkıntılı.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,163
Mesajlar
915,581
Kullanıcılar
449,922
Son üye
11akif

Yeni konular

Geri
Üst