Fıkra Cuma öldü

Hırçın 41

Profesyonel Üye
Katılım
17 Ara 2013
Mesajlar
4,740
Puanları
2,554
juu.png
 
Allah'a çok şükür. Geçenlerde faranjit olmuşum 1 haftada zor atlattım, hastalık havaları bu aralar herkes dökülüyor Sn Hocam.
 
Hocam Merhalar

Sizlere nasıl ulaşacagımı bilemedim. Mahsuru olmazsa birsorum olacak . Ben bir HES çalışıyorum.

Generetörün Gücü 2 MW
Devri 1000 d/dk
biz kanat açıklıkları 50 % iken 1 MW çalışıyoruz ve devir yine 1000 d /k

100% yapsakta güç degişiyor ama devir sabir kalıyor. bunu kafamda nasıl canlandırmalıyım. Saniyede su geçişi artıyor ama devir hiç değişmiyor. devri sabit tutan şey nedir ?
 
Jeneratörlerde aktif güç talebi arttıkça governör kartı yakıt akışını arttımak için nasıl yakıt pompasına vanaya müdahale ediyorsa, barajlardaki alternatörlerde de yüklenmeye göre devri (dolayısıyla frekansı) sabit tutabilmek için kanat açılarıyla oynanıyor(tecrübem olmadı sadece teorik bilgimle cevap verdim.)
Kanat açısı %50 iken suyun yarıya yakını boşa gider geldiği gibi gider, döndürme momentine güce etkisi olmaz.
Yani talep aktif güç artar devir düşme eğilimi gösterir kanat açısı kapanma yönünde artar devir düşüşü engellenmiş olur.
 
Hocam konuyu daha açmam gerkiyor sanırım. Ayar kanatları 10 % iken devir 1000 d / dk oluyor ve parelel girme işlemi gerçekleşiyor. sonrasında ayar kanatlarını açma ya devam ediyoruz ( yük alma işlemi diyoruz) aktif güç arttıgı halde ki frekans sabit ama devir 1000 d/dk kalıyor. mantık olarak eger su geçii artarsa devrin artması gerekir. ama artmıyor. Yada sanırm bu olay ikaz (tahrik) olayı ilemi alakalı acaba.
 
Su geçişi artarsa devir azalır. Kanatçığın birim yüzeyine etki eden su miktarı yani basıncı arttıkça döndürme momenti artar. Yani anladığınızın tam tersi. Okey !
İkaz akımı reaktif güçten dolayı düşen gerilimi, gerilim düzensizliğini tolare eder.
 
Son düzenleme:
" Su geçişi artarsa devir azalır" diyorsunuz. Generatör parelel de çalışmaz sa bırakın 100 % kanat açıklığını 20 % açık olsa devir 2000 ve üzerine çıkıyor. Anlayamadığım nokta da aydınlatırsanız sevinirim.
 
Sisteminizin detaylarını bilemem, o alanda tecrübemde olmadı. Yalnız türbinlerde kanat açıklığı dik pozisyondayken maksimum güç ve hız elde edilir kanat açıldıkça suyun açılan aralık kadar kısmı kanatçığa çarpmadan su geldiği gibi gider buda güç ve hız kaybı anlamına gelir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,242
Kullanıcılar
449,839
Son üye
Qkay

Yeni konular

Geri
Üst