Evinde bütün metal kısımlar daki statik elektrik sorunu

daracan

Üye
Katılım
22 Tem 2015
Mesajlar
6
Puanları
1
Yaş
43
Arkadaşlar Merhaba.
Ben yeni bir eve taşındım. Evde hic bir esya yok. Bi kac gündür eve geldiğim de kalorifer yada musluklara degdigim zaman citt diye hafif olarak carpiliyorum. Ev eski ama kaçak akım rolesi evde mevcut.topraklama da olcmedim ama saglam olduğu kanaatindeyim.
Gece evden çıkarken bütün sigortalari kapattim. Role de dahil eve geldigim de tekrar carpildim. Sorun kisaca bu beyler. Ne yapmam gerek simdiden teşekkür ederim.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Bu elektrik kaçağından dolayı değil. Elektrik kaçağında çıt diye ark yapmaz.

Bunun nedeni statik elektriktir. Giydiğiniz kıyafetten dolayı büyük ihtimal üzerinizde statik elektrik yükleniyor metal aksamlar iyi topraklı ise vücudunuzda biriken bu statik elektrik toprağa akıyor.

Büyük ihtimal giydiğiniz ayakkabıda yalıtkan tabanlı bir ayakkabıdır.

Kıyafetlerinizi pamuklu bir kıyafetle gün içinde giyinin ve akşam ir daha deneyin.
 
evde sorun yok, sorun senin üzerinde biriken statik elektrik ,evde boşaltıyorsun giyim den yada çalıştığın işyerinde statik topluyor olabilirsin ..
 
Sigortaları kapatmanız nötr hattını kesmez . Bu noktada dairenizdeki nötr hattının irtibatını bir şekilde kesmeden bu sorunun statik elektrikten mi yoksa normal elektrikten mi olduğunu anlayamazsınız . Bazı dengesi kaymış sistemlerde ( fazların aşırı dengesiz yüklenmesi , nötr de gevşek bağlantı ; başka bir dairedeki arızalı ve toprak bağlantısı olan cihaz vs vs ) nötr de de gerilim olma ihtimali vardır . Apartmandaki metal aksamın topraklama sistemiyle eşpotansiyel topraklama olması da bir ihtimal . Bu noktada başka bir dairede meydana gelen arızadan potansiyel sürüklenmesi olma ihtimali de var . Yani ihtimal çok .
 
Apartmandaki metal aksamın topraklama sistemiyle eşpotansiyel topraklama olması da bir ihtimal . Bu noktada başka bir dairede meydana gelen arızadan potansiyel sürüklenmesi olma ihtimali de var . Yani ihtimal çok .
yanıtınızda aklımda su şoru oluştu
bütün metal aksam tek bir merkeze bağlanacak şekilde topraklanmalı. ancak bu temin edildiğinde insanlar çıt çıt çarpılacaksa yapılması iyi bir şey mi kötü mü bilemedim doğrusu. (yüksüz metaller için geçerli kaygım)
 
yanıtınızda aklımda su şoru oluştu
bütün metal aksam tek bir merkeze bağlanacak şekilde topraklanmalı. ancak bu temin edildiğinde insanlar çıt çıt çarpılacaksa yapılması iyi bir şey mi kötü mü bilemedim doğrusu. (yüksüz metaller için geçerli kaygım)
Kaçak akım rölesi varsa çıt çıt yok . No problem.
 
Merhaba.K.A.K.R. mevcut ve topraklama hattı bu ev eski olmasına rağmen yine var diyorsunuz.Topraklama hattının çok sağlam olabileceğine ihtimal veremiyorum,çünkü ev müstakil değil daire şeklinde ise (yazıdan bunu tam çıkaramadım) toprak hattının zayıf olduğunu görerek bazı daire sahipleri veya kiracıları kalorifer,su tesisatını toprak hattı yerine kullanıp toprak hattı isteyen cihaz,mak.vb. tüm elektrikli ev aletlerininin topraklama ucunu bu noktalara bağlamış da olabilirler.Bu durumda normal elektrik değil sadece makina,cihazlardaki bu fazla statik elektrik su hattı,kalorifer borusu hattına boşalırken bu K.A.K.R. atmayacaktır.O anda temasta olan parmağınızla da ayaklarınızdan bu statik elektrik tam topraklanacağından bu deşarjı siz direk hissetmiş olursunuz.Yani bu konudaki tahminim vücuttaki statik elektrik değil sadece ortak ve uygun olmayan bu noktalarda,bir çözüm yolu olarak düşünülen ve belki de uygulanan bu metal borulardaki topraklama noktalarından size kadar gelebilen,makinelerin,cihazların çalışırken içlerinde oluşan (Sürtünme,elektromanyetik indüksiyon,vb.yollarla) statik elektriktir.

Evinizin toprak hattının sağlamlığını,uygun topraklama değeri ölçülerinde kaldığını yetkili bir elektrikçiye MEGER test ölçüm cihazı ile ölçtürün,bunu tam teyit ettirin.Daha sonra gerçekten su,kalorifer borusuna bizim bir varsayım olarak düşünebileceğimiz toprak bağlantıları hiç yapılmış mıdır,statik elektrik bu yolla size gelmiş olabilir mi,bunu iyice bir araştırın isterseniz.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
değerli yanıtlarınız için teşekkürederim. başka arkadaşlarım da eve geldiği zaman çarpılıyor benim gibi. yani statik elektrik değil.
kaldığım ev lojman olduğu için bütün cam çerçevesi, kapı çerçeveleri dahil her yer demirden yapılmış. böyle olduğu için korka korka kapı açıyorum artık.
Bir arkadaş nötr kes demiş , kaçak akım rölesinden yarın nötürü ayırıp öyle deneyeceğim bakalım.
 
Merhaba.K.A.K.R. mevcut ve topraklama hattı bu ev eski olmasına rağmen yine var diyorsunuz.Topraklan hattının çok sağlam olabileceğine ihtimal veremiyorum,çünkü ev müstakil değil daire şeklinde ise (yazıdan bunu tam çıkaramadım) toprak hattının zayıf olduğunu görerek bazı daire sahipleri veya kiracıları kalorifer,su tesisatını toprak hattı yerine kullanıp toprak hattı isteyen cihaz,mak.vb. tüm elektrikli ev aletlerininin topraklama ucunu bu noktalara bağlamış da olabilirler.Bu durumda normal elektrik değil sadece makina,cihazlardaki bu fazla statik elektrik su hattı,kalorifer borusu hattına boşalırken bu K.A.K.R. atmayacaktır.O anda temasta olan parmağınızla da ayaklarınızdan bu statik elektrik tam topraklanacağından bu deşarjı siz direk hissetmiş olursunuz.Yani bu konudaki tahminim vücuttaki statik elektrik değil sadece ortak ve uygun olmayan bu noktalarda,bir çözüm yolu olarak düşünülen ve belki de uygulanan bu metal borulardaki topraklama noktalarından size kadar gelebilen,makinelerin,cihazların çalışırken içlerinde oluşan (Sürtünme,elektromanyetik indüksiyon,vb.yollarla) statik elektriktir.

Evinizin toprak hattının sağlamlığını,uygun topraklama değeri ölçülerinde kaldığını yetkili bir elektrikçiye MEGER test ölçüm cihazı ile ölçtürün,bunu tam teyit ettirin.Daha sonra gerçekten su,kalorifer borusuna bizim bir varsayım olarak düşünebileceğimiz toprak bağlantıları hiç yapılmış mıdır,statik elektrik bu yolla size gelmiş olabilir mi,bunu iyice bir araştırın isterseniz.Kolay gelsin.

teşekkür ederim. Toprak hattı ile fazı , Ohmetre ile ölçeceğim. şu anda elimde kaliteli bir alet yok. kaliteli bir ohmetre ile ölçeceğim bakalım. Birde şöyle bir şey daha var. bütün sigortalar kapalıyken kontrol kalemi ile adi anahtarın bağlantı noktasına değirdiğim zaman saniselik olarak kontrol kalemi yanıp sönüyor. Bu nasıl bir şey çözemedim açıkcası.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,965
Mesajlar
913,961
Kullanıcılar
449,612
Son üye
esperran

Yeni konular

Geri
Üst