Evde kullanılacak inverter en sağlıklı nasıl bağlanır?

Katılım
29 Ocak 2009
Mesajlar
1
Puanları
1
Merhaba arkadaşlar, forumda yeniyim öncelikle. Bir süredir evde elektrik kesintilerine karşı önlem olarak inverter almayı planlıyordum, orta büyüklükte bir akvaryumum var. Uzun süreli kesintilerde devirdaim motoru vb biriki ekipmanın çalışır durumda kalması gerekli. Geçenlerdeki büyük kesintiden sonra olayı biraz daha ciddileştirdim, şu an 24V 3000VA 2400W güneş enerjisi ile aküleri de şarj edebilen bir inverter almak üzereyim, cihazın UPS Modu var, ben iç mekanda sadece UPS amaca yönelik kullanacağım, solar panel bağlamayacağım yani. Cihaz tam sinüs bu arada. Derin döngü desteği nedeniyle AGM akü kullanmayı düşünüyorum, muhtemelen Bos.ch L6 serisi akülerden 2 adet alıp seri bağlayacağım. Ayrıca elimde Bosch C7 şarj cihazı da var, 6 aşamalı şarj yapan oldukça akıllı bir alet.

Çalıştırılacak cihazlar konusunda, 2 hedef olacak, birincisi, uzun kesintilerde 1-2 saat olsun destek vermek için buzdolabını beslemek. 2. hedef de, akvaryumdaki belirli cihazların, buna ek olarak 2 farklı odadaki tasarruflu ampüllerin yanmasını sağlamak.
Bunların ikisini birlikte yaptırabilmem oldukça güç görünüyor, bu nedenle bir anahtar vasıtasıyla ya biri ya öteki olacak şekilde geçiş sağlamak istiyorum.

Şu linkte bir arkadaş benzer birşey yapmaya çalışmış, değerli bilgiler var, ancak hepsini anlayabildiğimi söyleyemem, elektrik konusuna temel bilgiler haricinde yabancıyım.
https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/elimdeki-aküyü-eve-nasıl-bağlatıcam-acil-yardım.84122/#post-514762

Bir yerlerde enversör anahtar diye birşeyden bahsediliyordu, bu cihazı, evdeki farklı hatlar arasında geçiş yapmak için kullanabilir miyim, manual ve otomatik olanları varmış sanırım. Ben manual olanını kullanmayı düşünüyorum, önce fazla/gereksiz yükleri fişten çekmek için.

Konuyla ilgili çok sorum var, umarım yardımcı olacak arkadaşlar çıkar, akü seçiminden, bağlantıda kullanılan kablolara kadar gidiyor sorular.

Saygılar,

Alp
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Forumda bir sorun var sanırım, yukardaki mesaj bana ait, şifremi kaybettim, ancak şifre kurtarma özelliği ile email bir türlü gelmedi, zaman zaman denedim, forum yöneticilerinin dikkatine.

Yukarda sorduğum soruya gelecek olursak, 125 kişi bakmış, hiç kimse tek satır yazmamış... Ya çok zor geldi, ya çok hafif...
 
Ben olsam ana sigortayı indirip bir prizden giriş yaparım, sonra da çalışmasını istemediğim aletlerin bulunduğu sigortaları indiririm. Ayrıca akü olarak da agm filan değil aynı fiyata alabileceğim en büyük standart oto aküsü alırdım. Kaçak akım rölesi varsa prizden giriş olmuyormuş diyen var. Emin değilim bilen biri buna cevap verebilir. Ben bu şekilde kesintilerde kullanıyordum işe yarıyordu
 
Benim düşüncem, manuel veya otomatik bir transfer şalteri almak ve bu şalter şehir cereyanını kesip, ev içi hattını invertöre devrettiğinde (önce şehir cereyanını kesip sonra invertöre verdiğini farzediyorum?), invertörden gelen elektriğin evde besleyeceği hatlara nötr kesicili (ikili) şalterler koymak, böylece evin hangi lamba ve prizlerine elektrik verileceğini ben elle seçebileceğim.

Evdeki sigorta kutusunda 9 adet sigorta var, ben bunların 3 veya 4ünün kontrol ettiği hatlar ile ilgileniyorum. Öte yandan, elektrik kesildiği sırada evde çalışan ağır yük varsa, hepsinin birden bir anda invertörden beslenmesini de (tüm 2li şalterler başta kapalı olacağından) engellerim ve o anki ihtiyaca göre gereksiz yükleri fişten çektikten sonra, istediğim priz ve lamba hatlarını, ilgili ikili şalterleri kaldırarak açarım diye düşünüyorum..

Gözden kaçan, dikkat edilmesi gereken şeyler varsa ilginizi bekliyorum. Şalterlerde marka model, ikili şalterlerin normal sigortalara nasıl bağlanması gerektiği, kaçak akım koruma aletinin invertör devreye girince devre dışı kalıp kalmaması gerektiği gibi sorular var aklımda.

Kendim bu işten çok anlamadığımdan, gelen cevapları elektrikçi ustamla paylaşacağım. Tekrar teşekkürler.
 
Ben olsam elektrik tesisatına bunca müdahale ettirmezdim. Arabamın tesisatını da kesinlikle elletmem sonradan yapılan her müdahale yangın riski bence
 
@c.berkan in da defalaca dedigi gibi guns enerjisinden yuksek guclede hle ki buzdolbi gibi ya da firin gibi aletleri calisturacak degerleri elde etmek masrafina degmez.
cuneyt abi ile cok kavgasini ettik.
bu makineler 1 metrekarede maksimum 50 watt civari teorik olarak verebiliyorlar. turkiye icinde:)
50 watt ile o akuleri sarj edemezsiniz 1 etseniz de cok uzun surer. akuden 220 v elde emek icin 5 wtt sinyal uretecine, ayrica transistorlere de 12 de 0.7 volt harcanacaktir bu da ayri bir kayiptir 2.
bence gunes pilininin inverterini daha dusuk tutup buzdolabi icin bir benzin ya da mazotlu jenerator albilirsiniz. ki siz cevap yazilmadi dediniz ama ben daha once bu konuda bunlari yazmistim. arama yapabilirdiniz.
 
Hemen düzeltelim.

Öncelikle, bu konuyla ilgili bulabildiğim yerli-yabancı ne varsa hepsini okudum. Muhtemelen sizin yazdıklarınızı da okumuşumdur.

Güneş enerjisi ile evdeki tüm cihazları çalıştırmaya çalışmıyorum. Güneş enerjisi de kullanabilen ama kullanmayacak olan, akü şarj işlemini Şebeke üzerinden yapacak elektronik bir invertör ile elektrik kesintilerinde eve akü üzerinden enerji sağlamaya çalışıyorum.

Evdeki rezistans içeren cihazların invertör kullanımında devre dışında kalmasını istediğim için, ev içindeki beslenecek hatları manuel olarak seçerek belirlemek istedim. Elimdeki invertör tam sinüs, 24V ve 2400W'lık (4800W max.)'dır.

Evde ihtiyaç duyabileceğim tüm alet edevatlar çalıştığında yaptıkları harcama (watt ölçer sonuçlarına göre), 1300-1400W civarında, ki esas amacım herşeyi değil, o anda ihtiyaç duyulanı çalıştırmak. Tahmini harcama 350-500W civarında kalacaktır ve bu rakamlar hedeflenmektedir. Çamaşır makinesi, fırın gibi cihazları invertör üzerinden çalıştırmayı hiç düşünmedim. İleride de denemeyeceğim.

Elektrik kesintisinde kullanılacak cihazlar arasında tasarruflu lambalar, 2-3 adet 70-80W lık adaptörlü DC motorlar ve buzdolabı, modem, uydu alıcısı ve LCD TV yer almaktadır. Dediğim gibi, hepsi aynı anda değil, örneğin gece kesintisinde sadece lambalar, ya da gündüz kesilirse sadece buzdolabı, tamamen duruma ve o anki ihtiyaca göre. Bu cihazları tüm gün çalıştırmayı da düşünmüyorum, kesinti durumunda 1-3 saat arası çalışma süreleri bana yeterli.

Umarım bu kez daha açıklayıcı olmuştur, yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
 
guzel kardesim istersen bir tane buzdolabi kullan gene verimsiz olacak. cunku buzdolbi tek basna 2300 watt cekecek.
firin da tuplu tv de oyle. floresanli lcd tv ler zate tupluden beter.ki tuplu tv ilk acilista akim ceker.
gunes sitemini 200 watt gibi ufak degerlr icin dusun bence. kw cinsinden bir guc istiyorsan jenerator her turlu daha ucuz. ki gunes enerjisi temiz elentruk icin gerekir.
 
guzel kardesim istersen bir tane buzdolabi kullan gene verimsiz olacak. cunku buzdolbi tek basna 2300 watt cekecek.
firin da tuplu tv de oyle. floresanli lcd tv ler zate tupluden beter.ki tuplu tv ilk acilista akim ceker.
gunes sitemini 200 watt gibi ufak degerlr icin dusun bence. kw cinsinden bir guc istiyorsan jenerator her turlu daha ucuz. ki gunes enerjisi temiz elentruk icin gerekir.

Merhaba, yorumlarınıza teşekkür ederim. Çok verimli bir sistem kurmaya çalışmıyorum. Güneş enerjisi ile bir şeyler çalıştırmaya da çalışmıyorum. Sanki yazdıklarınızdan durumu böyle anlamışsınız gibi geldi...

Esasen benim durumum, bir kesintisiz güç kaynağını ev sistemine entegre etmeye çalışmaktan ibaret. Bunun kitabına uygun olarak ve makul maliyetlerle (örneğin birkaçyüz TL marjında) nasıl yapılacağını çözmeye çalışıyorum.

Edit. Buzdolabım (wattölçere göre) kalkışta 945W, normal çalışmada 140-150W civarı ve defrostta da 180-190W civarı çekiyor. 10 günlük test sonucu.
 
bilemem be 1300 u gorunce boyle dedim. bir kac yuz tl ye de bu is zor.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,965
Mesajlar
913,961
Kullanıcılar
449,612
Son üye
esperran

Yeni konular

Geri
Üst