Ev Elektrik Tüketimi - Elektrik Faturası Hakkında

degerli

Üye
Katılım
17 Şub 2009
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
40
Arkadaşlar merhaba..Hayırlı geceler.. Doğru başlık altınamı açtım konumu bilmiyorum..Affınıza sığınıyorum...

Ev faturam (elektrik) , evde kullanılan aletlere bakılarak ve başka faturalarla kıyasla fazla geldiğini düşünüyorum. Bu nedenle elektrik sayacımı değiştirip akıllı sayaç (ne kadar akıllıysa artık) taktırdım. Ama pek fark olmadı... Evde sürekli çalışan bi buzdolabı var.Ondan şüpheleniyorum. Sizden öğrenmek istediğim bu buzdolabının aylık ne kadar elektrik harcadığını ölçebilirmiyim? :confused:

şimdiden teşekkür ederim... :)
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Sayın değerli öncelikle akıllı sayaçlarda üç tarife kullanılır ve en ucuz tarifede çok elektrik kullanıp pahalı tarifede az elektrik kullanmaya gayret ederseniz tasarruf sağlayabilirsiniz. Fakat pahalı tarifede fazla elektrik kullandığınız zaman diskli sayaçlara göre daha fazla fatura ödeyebilirsiniz

TARİFELER
saat 17-22 arası puant tarife: faturalandırma daha pahalıdır
saat 22-06 arası gece tarifesi: faturalandırma en ucuzdur
saat 06-17 arası gündüz tarifesi faturalandırma ucuzdur

Burada yapılması gereken elektrik kullanımını mümkün olduğunca saat 22 ile 06 arasında yapmaktır.

Buzdolabının elektrik sarfiyatına gelince net olarak günde şu kadar harcar diyemeyiz çünkü bunu diyebilmek için
Buzdolabınızın gücünü
Buzdolabınızın günde kaç saat çalıştığını
tam olarak bilmemiz gerekir
Buzdolabınız A sınıfı ise elektrik sarfiyatında çok etkili olmayacağını düşünüyorum
Yine de siz buzdolabının termostadını kurtaracak en düşük değer de tutun
Sıcak malzemeleri direk buzdolabına koymayın
Contalarının yırtık çıkık olmadığını kontrol edin
Kapısını uzun süre açık tutmayın
Sık sık kapısını açıp kapatmayın
 
Buzdolabının sadece yaklaşık 10 yıllık olduğunu ve A sınıfı olmadığını biliyorum...

Tarife olarakta fatura sorgumda KENT-MESKEN (Tek Terim Tarifesi) bu şekilde yazıyor...

Yardımlarınız için teşekkür ederim...
 
10 senelik buzdolapları no frost ise günde yaklaşık 2,8kw kadar enerji harcalar. Kapı açma kapama sıklığı, konan yiyeceklerin sıcaklığı, dolabın konumu vs dikkate alınırsa bu tüketim 4-5kw'a kadar çıkabilir. Buzdolabının size yansıttığı tüketim ayda ortalama 22-23TL kadardır.

Buzdolabınızı çekerek arkasındaki tozunu elektrikli süpürge ile alın, özellikle alt ön(tekmelik) kısmı ile üst arka kısmını kapatmamaya dikkat edin. Çünkü alt tekmelikten giren hava motorun sıcaklığı ile yükselerek dolabın üst arka kısmından çıkar, hava bu bölümde rahatlıkla dolaşabilmelidir. Bu yapılmadığı zaman tüketim artar ve buzdolabının ömrü kısalır. Bunun dışında yukarıda arkadaşın belirttiği gibi buzdolabının çalışma süresini artıracak davranışlarda bulunmayın. Dolabı açarak ne alsam diye seyredip düşünmek yerine alacağınız şeyi kafanızda belirleyip kapısını açıp hemen alın ve kapatın. Yiyecekleri oda sıcaklığına gelmeden evvel dolaba yerleştirmeyin, kapı contalarının sağlamlığına bakın, gövdeye tam yapışmalıdır. Bunları A sınıfı bir dolapta bile uygulamazsanız buzdolabı canavar gibi elektrik tüketecektir.

Faturaya gelince, halen eski saatinizdeki gibi tek tarife kullanıyorsunuz. Dijital saat takmak tarifeyi değiştirmez, tedaşa/ayeşdaşa başvurarak üç tarifeye geçmek istediğinizi belirten dilekçe bırakmanız gerekmektedir. Üçlü tarifeye geçiş yaptıktan sonra da sayacın üzerindeki saatin doğru olup olmadığını düzenli olarak takip etmelisiniz. (birkaç ayda bir)
 
Son düzenleme:
Önerileriniz için teşekkür ederim...Bunları kontrol edeceğim...

Fakat anlamadığım ve yardımınızı istediğim bi husus daha var...
Evet Kullandığım tarife tek tarife... Faturamda aşağıdaki gibi kullanım bilgileri mevcut..Bana bunların ne ifade ettiğini,yani hangi dönemde fazla tüketim olduğunu ve tarife değiştirirsem eksi ve artıları ne olacak.Bunlar hakkında bilgi verirseniz memnun olurum...
 
...Kullandığım tarife tek tarife... Faturamda aşağıdaki gibi kullanım bilgileri mevcut..Bana bunların ne ifade ettiğini,yani hangi dönemde fazla tüketim olduğunu ve tarife değiştirirsem eksi ve artıları ne olacak.Bunlar hakkında bilgi verirseniz memnun olurum...

Bu tüketiminizle pek birşey değişmeyecek. Tedaş 2009 tarifesine göre (eklentide mevcut) aşağıdaki gibi kaba bir hesap çıkıyor:

En fazla tüketiminiz gündüz saatlerinde: 106kWh
Puant ve gece tüketimleriniz eşit gibi: 58-64kWh

Birim fiyatları tedaş belgesinden alıp hesaplayınca
Tek zamanlı tarifeye göre: 45 TL+Vergiler
Çok zamanlı tarifeye göre: 44 TL+Vergiler gibi bir fiyat çıkıyor.
 

Ekli dosyalar

  • 2009_tarifeler.rar
    15.6 KB · Görüntüleme: 163
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim... Kolay gelsin... :)
 
buzdolabının yanında kalorifer peteği varsa kapatmanın faydası olur. Buzluktan çözünmesi için aldığın bir gıdayı alt tarafa koyarsan onun da biraz faydası olur. Aslında şimdi A+ makineler çıktı alsan belki de 1-2 senede kendini amorti eder.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,254
Kullanıcılar
449,841
Son üye
nazoyata

Yeni konular

Geri
Üst