ESKİ BİNAYA TOPRAKLAMA SİSTEMİ

@zbyrblc bu konuyu açan arkdaşa sorduğumda hane içindeki dükkanlarimi topraklamaya alacaksin dediğimde dükkanlar harici komple haneyi binayada topraklama yapmak istiyorum demişti.
Kolan veya krişlerin dediğiniz gibi kırımı yasak.
Daha önce bir banayi veya nebileyim otel gibi yapitlarin temelinde topraklama yapmadiysaniz bir şey diyemem ama 4-5 adet otel şantiyesi geçirdim ve hepsinde içindeki havuzun temeline kadarda toprakalma çektik.
İç mekan ve odakar gibi durumlari zaten mecburen hat topraklamasi veriyorsun.
@Öğretmen27 hocamin sorduğu gibi yönetmelikde konumu nedir bilmiyorum. Bize verilen talimatlar konumunda hareket ettiğimiz için hiç sorgulamadık.
Mimar veya elektirik muhandesi arkdaşlarimiz varsa soralim. Hep beraber aydınlanmak isteriz.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Çok iyi olur. Her olursa olsun inşaat aşamasında temel topraklama kimse bir şey diyemez. Fakat bina olduktan sonra kirişlerin kırılması meselesine gelince iş biraz karışıyor. Yine de işin erbapları yani Onursal Üyelerden cevap bekleyelim.
 
SN hocam aya dikilmiş bir binaya yaptırıldı zaman 2 seçeneğin oluyor. Binanin ek çati yani kat aktarma demirinden yapabiliyorsun.
Durum musayit ve uygun bir kolandan da yapabiliyorsun.
Sonuşta ayni şeye deng geliyor az buçuk kolandan yontuyorsun.
Sonuç olarak şunu söyleyebilirim. bu konu günlük hayatta sürekli yapılan bir şey değil. nadir bir olay.
Ama sıfırdan dikilen bir çok eve binaya biz temeline topraklama atiyoruz.
 
Tüm yeni binalara temel topraklama yapma zorunluluğu var zaten.
Sonradan yapılacak olan her türlü uygulama kesin çözüm olarak kabul edilemez.
 
Sn. Reaksiyon topraklama yapılırken bina kalıp demirlerine ulaşılması gerekir ifadesini sizden duydum. Siz bu işin içindesiniz haliyle ben bir sınıf öğretmeniyim.
Ama anladığım kadarıyla bina demirleriyle de irtibat kurarak topraklamanın daha sağlıklı hale getirilmesini düşünüyorsunuz.
Sİz işin içinde olarak bu işleri daha iyi bilirsiniz.
Ama bina yeni yapılırken iş daha da sağlam olsun diye temel topraklama yapılır filizler çıkartılır ayrı topraklama kazıklarıyla birleştirilir onu biliyorum, yanlış anlamayın.
Benim bildiğim var olan binaya topraklama yapılması gerekirse uygun yer kazılır sertlik durumuna göre levha gömülür veya çubuk çakılır.
Yanlışım olabilir.
Hocam bahsettiğiniz temel topraklamasıda demir çubuklara yapılmaz.Hasır betonun üstüne ve kolon demirlerinin arasına galvaniz şerit çekilir.Topraklamada demir kullanılmaz yani.Tabi ki telle birlikte demirlere bağlanır galvaniz ama demir le yapılmaz.Çünkü demir paslanır ve çürür.Bu nedenle arkadaşın istediği eski binada elektrik hattına topraklama eklemek.
 
Bu konu nerden nereye gitti ve gidiyor. @c.berkan hâklisin ama konu topraklamada demir kullanılıp kullanlmadi değil :)
 
SN hocam aya dikilmiş bir binaya yaptırıldı zaman 2 seçeneğin oluyor. Binanin ek çati yani kat aktarma demirinden yapabiliyorsun.
Durum musayit ve uygun bir kolandan da yapabiliyorsun.
Sonuşta ayni şeye deng geliyor az buçuk kolandan yontuyorsun.
Sonuç olarak şunu söyleyebilirim. bu konu günlük hayatta sürekli yapılan bir şey değil. nadir bir olay.
Ama sıfırdan dikilen bir çok eve binaya biz temeline topraklama atiyoruz.
Reaksiyon özellikle eski binalarda kolon veya kriş traşlamayazsın eğer bunu yaparsan binanın taşıyıcı unsurlarına zarar vermiş olursun Antalya'lıymışsın profilinden gördüğüm kadarıyla ama marmara bölgesinde beton içindeki demirler bile havanın nemli olmasından dolayı paslanır ve çürür.
 
burasının eski bir iş hanı olduğundan bahsediliyor. dolayısı ile dükkanların iç tesisatında topraklama olmadığı kesin gibi. öncelikle iç tesisat prizlerine toprak hattı gidecek her dükkandan en az 16mm kablo çıkacak belli noktalara topraklama panosu konulup bu panolara topraklama kazıklarına bağlı en az 35 mm kablo getirilip topraklama panolarına bağlanacak topraklama değerleri uygun olana dek bakır kazık çakılacak.temel topraklama işlemi yeni inşa edilen binalarda uygulanır. bina krişlerini kırarak demirlere topraklama yapmak hem kolonların tahribatına binanın zayıflamasına neden olacaktır. zaten demirler paslı ve oksitli olduğundan hiç bir işe yaramayacaktır. ayrıca kolon krişlerine zarar vermek yasaktır.böyle bir uygulama yapıldığında bina yönetimi yasal işlem görecektir. kısacası gerekli sayıda bakır kazıklar çakılarak her dükkana topraklamayı götürmekten başka yapılabilecek bir şey yok. slm
 
burasının eski bir iş hanı olduğundan bahsediliyor. dolayısı ile dükkanların iç tesisatında topraklama olmadığı kesin gibi. öncelikle iç tesisat prizlerine toprak hattı gidecek her dükkandan en az 16 mm kablo çıkacak belli noktalara topraklama panosu konulup bu panolara topraklama kazıklarına bağlı en az 35 mm kablo getirilip topraklama panolarına bağlanacak topraklama değerleri uygun olana dek bakır kazık çakılacak.temel topraklama işlemi yeni inşa edilen binalarda uygulanır. bina krişlerini kırarak demirlere topraklama yapmak hem kolonların tahribatına binanın zayıflamasına neden olacaktır. zaten demirler paslı ve oksitli olduğundan hiç bir işe yaramayacaktır. ayrıca kolon krişlerine zarar vermek yasaktır.böyle bir uygulama yapıldığında bina yönetimi yasal işlem görecektir. kısacası gerekli sayıda bakır kazıklar çakılarak her dükkana topraklamayı götürmekten başka yapılabilecek bir şey yok. slm
 
Bir bananin temel topraklamasi için bina kolan larina zarar verirseniz zaten topraklama yapmaniza gerek yok. Çnkü bina bir süre sonra direk toprağa iner ozaman orjinal topraklama olur :).
Şöyle bi durum olursa bina içerisinde statik elektirik yükü varsa ve illede bina sahibi temel topraklamasi yap diyorsa mutlaka kolun kırmak isterseniz bina yoneticisinden bu işten ben sorumluyum diye kağıt almadan yapmayin. ilerde bir sorun ve aksaklık çıkarsa size sıkıntı olmaz.
bence bunud ayapmayin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,132
Mesajlar
915,298
Kullanıcılar
449,847
Son üye
AhmetK06

Yeni konular

Geri
Üst