Epoksi-Granit

Suat_Korkmaz

Profesyonel Üye
Katılım
30 Ara 2011
Mesajlar
4,985
Puanları
1,506
Yaş
48
Şunun güzelliğine bir bakın hele.

clip+(2016-08-24+at+12.02.23).jpg
 
Donatı (inşaat demiri) olarak niçin beton telini önerdiğimi biraz açmak istiyorum.

Bina da olsa makina da olsa elemana bir kısmı moment kaynaklı, çekme ve basınç kuvvetleri etki edecektir. Basıncın karşılanması görece daha kolaydır. Örneğin tarihi binalarda gördüğümüz mermer kolonlar sadece ve çok iyi basınca çalışır, kolon üzerine gelecek yükleri kolaylıkla taşıyabilir. Eğer yan yatırıp üzerine daha az bile yük koyarsanız çekme kuvvetlerine karşı dayanızsız olduğu için kırılacaktır.

Betonermede çekme kuvvetlerinin geldiği yerler statik hesapla bulunduktan sonra donatı o bölgeye yerleştirilir. Binalarımızdaki kirişlerden bir örnek vereyim. Kirişin üstünde yük vardır, örneğin döşemenin ağırlığı. Elinize uzun bir silgi alsanız, iki ucundan tutsanız ve üst kısmın ortasından aşağıya doğru bastırsanız, kiriş gibi davranacaktır. Silgiyi iyice gözlersek alt tarafın uzamaya, birbirinden ayrılmaya (çekme) çalıştığını üst tarafta ise sıkıştığını (basınç) görürüz. Beton yüksek basınca dayanır ama çekmeye dayanımı yok gibidir. Bu nedenle alt kısma donatı (inşaat demiri) koyarak çekme kuvvetlerini karşılamamız gerekir.

kiris.png


Yukarıda bir kirişin donatısı görülüyor. Resmin üst tarafı donatının tamamının, alttaki 3 demir ise ayrıntıların gösterimi. Yukarıdaki silgi örneğinde olduğu gibi çekmeye çalışan alt kısım kırmızı olan esas demirle destekleniyor. Bir üstündeki yamuk şekilli demir ise yine arada kalan çekme kuvvetlerine karşı bu şekil verilerek yerleştiriliyor.

Basitçe anlatmaya çalışsam da yine uzun oldu. Burada özetle dikkatinizi çekmek istediğim nokta, donatının hesapla bulunan çekme bölgelerine konması gerektiği.

EG yapılacak her bir parçaya farklı yükler (momentler) etki edecek ve farklı bölgelerde çekme kuvvetleri oluşacaktır. Bu nedenle hangi bölgelere donatı koyacağımızı bilmemiz zor.

Beton teli ise EG'in her yerine dağılarak, her yerde gelebilecek çekme (+ basınç) kuvvetlerini karşılayacaktır.

Bir konuda paspayı. Demir betonun yüzeyine yakınsa rutubet etkisi ile paslanır ve zamanla iş göremez hale gelir. Adı paspayı olsa da daha önemli bir görevi vardır. Eğer yüzeye yakın olursa betona iyi tutunamaz (aderans) ve teorik olarak birlikte çalışması gereken iki malzeme birbirinden ayrılırlar. Küçük parçalarda büyük çaplı demir kullanılırsa da EG'in kırılmasına neden olabilir. Anlatırken EG ile betonu benzer kabul ederek birbirinin yerine kullanıyorum. Eğer inşaat demiri kullanılacaksa yüzeyden en az 2-3 cm mesafeli olmasında fayda var. İnşaat demiri çok yoğun olursa EG'nin yerleşip, demiri boşluksuz ve tam sarması zorlaşabilir.

Beton ve inşaat demiri birbiri ile çok uyumlu çalışan iki malzemedir. EG ile demir, alü, beton teli aynı uyumu göstermeyebilir (örneğin ısı değişiminde uzama, aderans).

3. mesajdaki fotoğrafta alü profilin dar aralıklarından sağlanan EG bağlantısı zayıf kalabilir. İki malzemenin farklı çalışması ara çatlak ve kırıklara yol açabilir diye düşünüyorum.

6. mesajın ilk videyosunda betonda donatı olarak inşaat demiri yerine beton teli kullanılmış, avuç içindeki parçada görülebilir. Katkı akıcılık da sağladığı için beton kalıba kolaylıkla ve vibrasyonsuz yerleşiyor.

EG veya beton kalıba döküldüğünde içindeki hava kabarcıklarının (boşluğun) dışarı atılması gerekir. Genellikle vibratör kullanılır, yoksa (veya parça küçük ise) iyice şişlenmelidir. Motorun ucuna vibrasyon yaratacak bir parça takılıp dıştan kalıba değecek şekilde çalıştırılırsa iş görecektir. Vibrasyon uzun süre yapılırsa malzeme ayrışır, optimum sürenin ayarlanması gerekir.
 
Son düzenleme:
Betonda şöyle bir sıkıntı olmaz mı ? Beton içindeki demir hava değişiminden dolayı genleşme ve büzülme hareketi yapacağından betonu çürütmez mi?
 
Beton ve inşaat demiri gibi birbiri ile uyumlu iki malzeme birleşerek çok iyi bir malzeme olan betonarmeyi oluşturur. Betonarme, sıcaklık farklarından daha önemli etkiyen yükler altında sorunsuz ve sürekli haraket eder (çalışır). Örneğin betonarme bir gökdelenin tepesi, biz farketmiyor olsak da rüzgar yükü ile sağa sola 20-30 cm hareket edebilir.

Çelik de çok iyi bir malzeme, görece daha pahalı, işçiliği biraz daha özen isteyen bir malzeme. Betonarmenin daha yaygın kullanılmasının bir nedeni de ülkemizde iyi bilinmesi, birikimi.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,648
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst