Entegrede kararsızlık sorunu

elektrkci

Üye
Katılım
28 Ocak 2014
Mesajlar
179
Puanları
1
Benim kullandığım bir flip flopta kararlı çalışabilmesi preset ve clear uçlarını gnd ye götürmek gerekli.Ama butona basınca 5V verebilmeliyim uçlarına nasıl yapabilirim.Özetle anlatmak istediğim şu butona basınca 5V vereceğim butonu bırakınca o uca gnd gelecek.Böyle bir switch varmı kullanabileceğim.Röle aklıma geldi ama olup olmayacağından emin değilim.

Bir sorum daha olacak mesela bir tane elimizde push buton var bastık 5V verdik diyelim.Bıraktığımızda GND görevi mi yapmış oluyor tam tabirini yapamadım kusura bakmayın.Sadece akımı kesip kararsız mı bırakıyor ordaki buton.
 
Son düzenleme:
bu tip durumlarda aklınızda olsun bütün lojik girişler için geçerlidir bu. pull-up ve pull-down bağlantı şeklinde dediğimiz direnç bağlantısı kullanılır.

lojik inputlar (high-impedance) yüksek giriş dirençli olduğundan çok küçük akımlarla bile seviye değişikliğini anlarlar. butonun bir ucu gnd olacak diğer ucu entegrenize gidecek. entegreye bağlı olan aynı uçtan, butona bağlı olan kaynağın tam tersi yani +5 v a 4k7-100k arası direnç takmalısınz. buna pull-up denir yukarı çekmek. diğeri ise bunun tam tersidir. buton +da direnç gnd de olur. direniciniz 4k7-100k arası büyük değerler olduğu için hiç bir zaman kısa devre gibi davranmaz çok az akım geçer üzerinden. butonu bırakır bırakmaz hemen entegre giriş ucu 0 dan 1 e geçer ve hiç boşluk olmaz ışık hızı ile.
swicth ile yapıldığında (önerilmez mantığa aykırı) swicth com ucu polarizasyon değişirken mutlaka bir ara boşa çıkar (floating) işte bu anda sizin entegrenin clock,set,reset vss olan inputlar defalarca kez ya ortamdan tetik alır yada parazit.
 
ustam çok sağolun gerçekten değerli yorumlarınız için.Bende tam arduino pic vs.de haricinde tüm entegrelerde kullanılabiliyor mu diye yazacaktım siz cevabını verdiniz ben demeden:) sağolun çok teşekkür ederim.
 
1 ve 0 mantığı değişmedikçe her lojik girişte aynı.

lisede 15-20yıl önce sayıcı yapmıştım elimi butona yaklaştırınca sayıcı kendi kendine sayıyordu.
hocalardan bir tanesi sağolsun pull-up bağladınmı dedi. o ne hocam dedim :)
durumu anlattı iyice ve benim kafada lojik mantığı için yerine oturan taşlardan biri olmuştu.
 
ustam bende sayıcı tasarlıyorum hazır sizi bulmuşken bir sorum daha olacak :) Müsaitseniz cevaplayabilirseniz sevinirim. Şimdi ben devreyi proteusta yaptım güzel çalışıyor.Fakat boarda kurdum saymıyor bekliyor öyle sayıcı ,bazıları yanıyor bazıları yanmıyor ledlerin (led bağladım binary olarak sayması gerekiyor 8 bit).Biraz karışık bir sayıcı oldu.100 150 ye yakın jumper kablo kullandım.Sizce sorun pulldown direnci koymamam mı yoksa jumper kablolardan kaybolan gerilimmidir?
 
nasıl bir sayıcı resim varmı. kullanılan entegreler neler vede kaç digit
 
Ustam çizip yolluyorum hemen.
 
preset ve cleare basılınca sayıyı veriyor 555 deki butonlada sayıyor geriye

7474
7483
7805
555
8 bit
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst