Endüktif ve kapasitif sorunu yardım

denmarko

Üye
Katılım
4 Ağu 2008
Mesajlar
63
Puanları
1
Yaş
39
Merhaba arkadaşlar reaktif ceza gelen bir fabrika var çekilen aktif güç:14.490 kWh Endüktif reaktif 2.070 kVARh Kapasitif reaktif: 6.210 kVARh. Sonraki ay aktif 18.630 endüktif 0 kapasitif 10.350 En son ay aktif 18.500 endüktif 4.140 kapasitif 4.140. Çarpan 2070 akım trafosu 1600/5 akım trafosu büyük gelmiş olabilirmi dengelemek için ne yapmak lazım tristörlü reaktif dengeleyici cihaz kullanmayı düşünüyorum ?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Tesisiniz hakkında biraz daha açıklama yapmanız gerekiyor.
 
en son ay endüktif ve kapasitifin gramı gramına aynı olması ilginç geldi.Sayaç okuma hatası ya da yazım hatası olabilir mi?
Oranlar her ay değişmiş.Sanırım birisi düzeltmeye çalışmış.
İşletme gerçekten kapasitif giden bir yer mi, yoksa teknik bir arızadan dolayı mı kapasitif gidiyor bilmek lazım.
1-Trafonuzun gücü (Akım trafosuna bakılırsa 1000 kva)
2-sabit kondansatörünüz var mı?varsa kaç kvar
3-röle marka ve modeli
4-kondansatör dizilimi
5-röle ayarları
6-işletmede kapasitif yük olarak ne var,endüktif yük olarak ne var?mesela UPS ve elektronik balastlı aydınlatma( ya da tasarruflu ampul) ağırlıklı mı? Buna karşı motor gibi endüktif çok var mı?
7-Hızlı değişen yükler ve kullanılma yoğunluğu( asansör , kaynak makinası ,vinç gibi)
8- bir de güce bakılırsa işletme gece çalışmıyor ve,tam kapasitede çalışmıyor gibi görünüyor.Bu doğru mu?
Eğer 8. madde belirttiğim gibiyse,iş daha zor oluyor.Bize bu bilgileri vermeden önce,yapışık kontaktör olup olmadığına da bakar mısınız?
 
Sözleşme gücü 1600 kVA inter rgk 1- 12c kullanıyorlar tek akım trafosu var 1600/5 bir ayakkabı fabrikası burası işletme 500- 600 A seviyelerinde çalışıyormuş.

____

grup kondansatörler var 12,5 kVAr lık 6 tane 25 kVarlık 4 tane 50 kVarlık 2 tane, yapışık kondansatör olmadığını sanıyorum en son endüktif ceza gelmiş kapasitif sayaç sıfır yazmış.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
verdiğiniz rakamlara göre son ay da kapasitif sıfır gelmemiş,bir önceki ay endüktif 0 yazmış.
Son ay ise,iki oran da aynı,ve ikisi de sınırı aşmış.Bu durumda cezalardan birisi ödeniyor.
akım trafosuna gelince, 1600 kva trafoya 2500/5 akım trafosu kullanılır.Akım trafosu az bile.Fakat çekilen güöler az ise,hele hele gece işletme çalışmıyorsa,tabii düşük akımları , o akım trafosu yeterince yansıtmayabilir.
İşletmede fazlar dengeli ise,yani her fazdan hemen hemen aynı akım çekiliyorsa ve , her fazın reaktif güç tüketimi de dengeli ise, tek fazdan referans alan röle kullanmak sıkıntı olmaz.Ama eğer fazlar arası dengesizlik var ise, 3 fazdan referans alan bir röle şart.Şart olmasına şart ama,röleyi 3 fazlı ile değiştirmek te sınıntınızı kesin çözer diyemem.

1600 kva trafodan 500-600 amper çekilmesi sıkıntı oluyor.Dinamik kompanzasyon işe yarar,kesin yarar ama,önce daha hesaplı yöntemlere başvurmakta fayda var.Benim işletmemde de büyük trafo ve küçük yük sıkıntısı vardı.Ayrıca çok hızlı değişen monofaze ve diafaze yükler var.Ben dediğiniz yönteme başvurdum.Yani ALRON kullandım.2000 lira civarı ceza ödeyen işletmemiz,%3- %5 seviyesinde oranlarda çalışmaya başladı.Fakat öncesinde 1 yıl kadar ,diğer yöntemleri denedik,kısmen başarılı olduk.sisteme sık sık müdahale ederek te olsa,cezayı önledik.Ama en ufak güç değişimlerinde iler karışıyordu.En sonunda dinamik kompanzasyon yapmak zorunda kaldık.
 
teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için
 
arkadaşım kompanzasyon panosunda kullanılan toplam kondansatör gücüne göre çekilen akım değerini hesaplanaman gerekiiyor. sistemde kesici şalter için kullanılan akım trafosu ile kompanzasyon için kullanılan akım trafosu farklı olmalıdır yada olabilir. eğer senin sisteminden çekilen akım az ise akım trafosunun büyük olması sebebiyle indüktif cezaya girersin benimde başıma geldi ve 1000 kva lık trafo için 600\5 a lik akım trafosu kullandım ve 2. olarakta sisteminde sabit kondansatör bağlı değilse onu bağlayarak sistenmini gözlemlemelisin.
kolay gelsin.
 
kesici şalter için kullanılan akım trafo oranını nasıl hesaplıyoruz ? geçen gün büyük bi otelde 6 akım trafosu vardı 4000/5 diğeri 3000/5 idi hangisi kesici için olabilir nasıl anlayabiliriz?
 
akım tr bağlantılarından anlayabileceğin gibi muhtemelen 4000/5 a kesici içindir. çünkü kompanzasyon için olan kesicinin akım tr dan daha büyük olamaz.
 
sayın arkadaşım trafo müşteriye aitse ve ölçüm og den ise sabit kondansatör gurubunu devre dışı bırakarak 22.5 yada 45 kvarlık bir monofaze tristör anahtarlamı kompanzasyon sistemi kurarak akım bilgisinide og den alırsan hiçbir problemin kalmaz hem sıfır yükte sadece trafoyuda kompanze edersin hemde işletme yüke girse bile son düzenlemeyi bu sistem yapacağı için hiç bir zamn cezaya girmezsin kesin çözüm yani, garantilidir:) iyi çalışmalar dilerim unutmayınki her yük durumuna göre ayrı ayrı kompanzasyon yapılmaz kompanzasyon sıfır ve tam yükte ne şekilde çalışırsa çalışsın hatasız çalışmalıdır bu tür sistemler için ayrıntılı bilgi için 0312 256 04 58
Elkomsis
 

Forum istatistikleri

Konular
127,967
Mesajlar
913,969
Kullanıcılar
449,612
Son üye
esperran

Yeni konular

Geri
Üst