Endüktif reaktif ve kapasitif reaktif nedir?

emrah73

Üye
Katılım
27 Mar 2014
Mesajlar
165
Puanları
1
Arasında ki farklar nelerdir? Yardımcı olursanız sevinirim .. saygılar.

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Bobinlerin reaktif gücüne endüktif reaktif, Kondansatörlerin reaktif gücüne kapasitif reaktif denir.

Kolay gelsin.
 
Teknik olarak,
Voltaj ile akım arasında, idealde faz farkı olmaz. Endüktif ya da Kapasitif yüklerin oluşturduğu etki neticesinde, akım sinyalinin, voltaj sinyaline göre maximum ±90 derecelik fazı kayar. Endüktif ve Kapasitif etki neticesinde oluşan voltaj ve akım sinyali arasındaki faz kaymasını düzelterek, ideale yakın (0 derecede) sabit tutmaya yarayan işleme KOMPANZASYON denir.
Pratikte ise,
Elektrik sisteminde, elektrik motoru, bobin vb, mıknatıslanma etkisi ile elektrik enerjisini yine elektrik enerjisine ya da farklı bir enerjiye çeviren cihazların, bu mıknatıslanma etkisi ile faz akımını geri kaydırmasından ( endüktif güç oluşturmasından ) veya faz akımını ileri kaydırmasından (kapasitif güç oluşturmasından)dolayı, Şebeke üzerinde yaratmış oldukları kapasitif reaktif gücü dengeleme ve fazın akımını olması gereken konuma geri çekme işlemine KOMPANZASYON denir.


Endustriyel-Sayaclar_img_20.jpg


ÖRNEK OLARAK KAPASİTİF REAKTİF :


kompanzasyon-nedir_res-1.jpg
Yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi kırmızı işaretli olan faz sinyali mavi renkli akım sinyalinden ileridedir. Buda burada kapasitif reaktif güç oluşmasına neden olmaktadır. Dikkat edilirse Yeşil olan kısımlar kullanılan akım yoğunluğudur, yani akımın tamamını kullanamamaktayız. Akımın kullanılamayan kısmı sarı olan kısımlardır Buda kapasitif reaktif güçtür.Sistem içerisinde hiç bir işe yaramamakta ve şebekeden daha fazla akım çekilmesine neden olmaktadır. Kapasitif reaktif güç şimdiki uygulamaya göre Sozlesme gucu 50 KVA'nin altinda kalan isletmelerde Aktif gücün %20'sini geçiyorsa geçtiği oran kadar Elektrik İdaresi tarafından Kapasitif Reaktif aşım ücreti alınır. Sozlesme gucu 50 KVA'nin ustunde olan isletmelerde ise bu oran %15'dir. Kompanzasyonun önemi sadece Reaktif bedel aşımını ödememek değil aynı zamanda kullandığımız enerjinin daha kaliteli kulanılmasını sağlamaktır. Şöyle bir örnek verirsek 2Kw'lık bir güçle çalışan bir motorumuz, eğer sistemde %50'lik bir kapasitif reaktif güç yaratıyorsa Bu motorun çalışabilmesi için şebekeden 4Kw'lık bir güç çekmesi lazımdır. Cunku 2Kw'la motor calisacak 2Kw ise kapasitif Reaktif olarak geri donerek ana Trafo'yo zorlayacaktir.

KOMPANZASYON SAĞLANMIŞ ( OMİK );

kompanzasyon-ress.jpg



Yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi kırmızı işaretli olan faz sinyali mavi renkli akım sinyali ile aynı periyottan geçmektedir. Dikkat edilirse yeşil bölge yani akım tam olarak kullanılmakta, kullanılamayan hiç bir bölge bulunmamaktadır.Bu tüm sistemlerde olması istenen bir durumdur. İyi bir kompanzasyon devresi yapılırsa ve 3 faz da bu şekilde ayarlanırsa ne reaktif ındüktif ne de reaktif kapasitif bölge oluşur. Şöyle bir örnek verirsek 2 Kw'lık bir güçle çalışan bir motorumuz, eğer sistem yukarıdaki gibi kompanze edilirse 2 Kw.lık bir yükle çalışacak demektir. (alıntıdır..)
 
" Sözleşme gücü " değil,kurulu güçtür.
 
aktif reaktif kapasitif heasplama programı lazım acilen yardımcı olursanız sevinirim
 
Bu sayfada hatalı bilgilere yer verilmiş !
http://www.elektrikdanismani.com/kompanzasyonun-onemi/
1-Kablo kesiti, ana koruma elemanı komanzasyon yokmuş gibi düşünülerek dizayn edilir. Sebebi kompanzasyon sisteminde arıza oluştuğunda tesisin çalışması (sürekliliğinin) sağlanması gerekliliğidir. Kompanzasyonşalteri kapatılır arıza giderilir. Geçen zaman sürecinde tesis çalışmasına devam eder. Siz kablo kesitini ve koruma elemanını kompanzasyon var cosfi=1 diye hesaplayıp seçerseniz. Kompanzasyon arızasında aşırı gerilim düşümü olur ana şalteriniz açma yapar.
2- Trafo gücü ne olursa olsun nominal gücün %5-%10'u arasında sabit bir kondansatör gücü ile kompanzasyon ! Yok böyle birşey açıklama yapmaya dahi gerek yok.
3- Birde kompanzasyon sisteminin motorlarda manyetik alanı sağlayan akımı mıknatıslanma akımını şebekeden değilde en yakın noktadan tedarik edilmesi sağlanır tarzında cümleler ile anlatılması son derece yanlıştır. Bu meslekte yeni olan arkadaşların kafasını karıştırmaktadır. Sargılı cihazlar akım ile gerilim arasında faz farkı oluşturur (akım gerilimden geridedir) Aktif güç formülasyonda akım ile gerilim çarpımı olduğu için maksimum güç akım ile gerilimin aynı fazda olduğu durumdur. Endüktif devredeki akımın gerilimden geri kalması faz kayması kondansatörler ile düzeltilerek aynı faza getirilmeye çalışılır. Olay bundan ibarettir.

Endustriyel-Sayaclar_img_20.jpg
 

Forum istatistikleri

Konular
128,118
Mesajlar
915,146
Kullanıcılar
449,822
Son üye
hamidettin

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst