Emc hakkında bilgiler

sanatkar

Üye
Katılım
7 Şub 2008
Mesajlar
228
Puanları
1
EMC Electromagnetic Compatibility teriminin kısaltmasıdır. Türkçesi Elektromanyetik Uyumluluk'tur.
EMC PROBLEMİ dediğimiz mesele de herhangi cihaz veya sistemin kendi elektromanyetik ortamı içersinde ttmin edici bir yolla çalıştığından dolayı elektromanyetik bozucu bir etki oluşturmadır .EMC filtreler blendajlı kablolar ferrit nüveler vb malzemeleride bu etkileri sönümlemek amacıyla kullanmaktayız

Adından kısmen anlaşılacağı üzere herhangi bir cihazın manyetik özelliklerinin istenilen şartları karşılaması esasına dayanır.

Ülkemizde 2000 yılında EMC direktiflerinin TSE standartlarında yer almaya başlamasıyla birlikte daha da bir önem kazanmıştır bu konu.
(Avrupa'da ve Amerika'da 20 yıldır var olan standartlardan bahsediyoruz)

Ülkemizde tasarımın son aşamasına gelmiş ürünler yani son ürünler Test edilmek üzere test laboratuvarlarına ya da TSE'ye gönderilir ve gerekli ölçümler buralarda yapılır.

Ürünün belli gereksinimleri (her ürünün kendi türüne has bi standardı vardır ve her biri için alt-üst değerler ve teknik özellikler belirtilmiştir.) karşılayıp karşılamadığına bakılır ve resmi nitelikli raporlar hazırlanır ve Üretici firmaya teslim edilir. Test sonuçları olumlu ise firma bu belgeleri işaretleme işlemlerinde ( CE işaretlemesi, TSE işareti, vs) kullanır, olumsuz ise bunun nedenleri belirlenir ve sözkonusu ürün üzerinde testleri geçecek şekilde yeniden tasarım yapılır ve yeniden test edilir.

İşte bu testlerden biri de EMC ile alakalıdır.

Ürünlerden kendi üzerine gelen Elektromanyetik dalgalardan etkilenmemesi ve etrafa yaydıkları elektromanyetik dalgalarla canlıları ve diğer cihazları etkilememesi beklenir.

(kısmen 3e electrotech dergisinden alıntıdır)
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.

Forum istatistikleri

Konular
127,954
Mesajlar
913,889
Kullanıcılar
449,604
Son üye
baba pero

Yeni konular

Geri
Üst