Elektronik atıkları nasıl değerlendirebiliriz?

nnur

Üye
Katılım
16 May 2011
Mesajlar
142
Puanları
1
Elimde bozulmuş adsl modem, dvd çalar gibi eski elktronik aygıtlar ve direnç kondansatör vd parçalar var. Kullanmadığım bu parçaları nasıl geğerlendirebilirim? Para kazanmak vs için değil, ihtiyaç fazlası bu malzemenin doğayı kirletmemesi ve ihtiyacı olanlar ulaşması için soruyorum...
 
Merhaba.Güzel bir düşünce şekli.Çevreye olan bu çok ince duyarlılığınız için teşekkür ederim.Eski,okunmuş kitaplar,ansiklopediler,vb. okul kütüphanesince veya şehir kütüphanelerince geri alınarak,eskimiş,bitmiş piller pil kutularında birikerek,eski aküleri akü bayisinin para karşılığı geri almasıyla,plastik eşyalar diğer çöplerden ayrı geri dönüşüme tabi tutulmak için belediyelerce özel poşetlerde toplanıp aldırılarak,vb. birçok önemli sayılan eşyayı olumlu yönden de hep değerlendiriyoruz.Eski elektronik parçalar az gelişmiş,uzak doğu,Latin (Güney Amerika,vb.) ülkelerinde elektronik çöplüklerinde önce kabaca plastik aksamından metal aksamı tam ayrılıp sonrasında değerli metalleri (altın,gümüş,platin,vb.) ya yakılarak ya da başka yollarla eritilip kimyasal ve fiziksel ayrışmaya tabi tutulurlar,genellikle.Bu işlemi yapan düşük gelirli bu insanların çoğu ağır metal zehirlenmesine de istenmeden maruz kalırlar.

Bizim ülkemizde ise özel bir değerlendirme şekline (Bozuk pc anakartları içindeki altın metali yüzünden yaklaşık 4 tl.ye bir zamanlar bilgisayar hurdacıları/tamiriyle uğraşanlarca bir zamanlar geri alınıyordu.) ne yazık ki tam olarak rastlamadım.Devlet, evde çalışmadan duran çok eski crt tüplü tv'lerin kurşun havaya yayındırdığını söyleyerek bir ara bunları evden düşük ücretle toplatacağını da vaat etmişti.Bizde o söylemden beri sürekli beklemekteyiz,bunun söylendiği o günden beri.Gündemi meşgul eden çok daha acil konular sürpriz olarak da devreye girdiğinden herhalde bu konu tam olarak da askıya alındı sanırım.

Hayvanları koruma derneklerinin oluşturulmasına benzer bu amaç için çeşitli elektronik geri dönüşüm amaçlı veya sağlam olup da eski modelleri kullanmak isteyenlere ulaştırabilmek amaçlı çeşitli dernekler bilinçli olarak kurulup,sırf başkalarına yararlı olabilmek veya geri dönüşümle geri kazanılmaya değer hale getirilmesinde,yeni cihazların,makinelerin sıfırdan imalatına tam destek olabilmesindeki bu katkısı için kendimizce birlik,beraberlik içinde bunun öz desteğini sağlayabiliriz.

Çok önemli bir konuya da değinmiş oldunuz.Aslında bizim evde de hatırı sayılır, kullanılmayan ve değerlendirilmeyi de sürekli bekleyen elektronik eşyalar şu anda mevcuttur.Kolay gelsin.
 
Çevrende mahallende end.mes. lisesinde okuyan öğrenci varsa direnç trans kond leri ona verebilirsin ilerde kıymetini anlar, diğer elektronikleri bozuk/eskileri genelde hurdacılar toplar büyük miktarda ise belki bir kaç lira verir :), yine okula öğrencilerin iç aksamı görmeleri adına hocalarla müdürle görüşüp bağışlayabilirsin.
 
Merhaba.Eldeki tüm elektronik parça ve cihazların küçük çapta (Sizin aslında “nasıl değerlendiririm” sorunuzun tam karşılığı olarak) değerlendirilmesinde;

1- Çalışır durumda olup hiç kullanılmayanlarının değerlendirilmesi işlemi
:

A- Beyaz eşya sınıfına giren tv,müzik seti,buzdolabı,çamaşır makinesi,vb. için beyaz eşya satıcı firmaları “eski çalışanı getir yeniyi 300-500-1000 tl. daha ucuza sayalım” kampanyaları düzenlemektedir.Evde bunları verip ihtiyacınız olan beyaz eşyayı daha ucuza satın lama imkanınız olabilir,bu kampanyaların sıkı takip edilmesi gereklidir.Yanılmıyorsam şu sırada Vestel’de bu tür bir kampanya da vardı.

B- Masaüstü pc,laptop,tablet pc,cep telefonu,vb.cihazların çalışır durumda ve eski modelleri de 2. el piyasası diye tabir edilen elektronik eşya borsasında aracılar tarafından altın,döviz gibi alınıp satılan bir malzeme niteliğindedir.Örneğin masaüstü pc’nizi yalnız kasası,kasa+monitör+klavye+Mouse ve diğer aksesusarları (yazıcı,printer,vb.) ile birlikte bu işin ticaretini yapanlara satabileceğiniz (Ücretsiz de hibe edilebilir,evdeki fazlalıktan kurtulmak için) gibi,tek tek yani dvd-recorder,hdd,anakart,ram,cpu,ekran kartı,vb. çalışan parçaları halinde satabilirsiniz.

2- Çalışmayan ve tamir maliyeti göze alınmayıp tam elden çıkarılmış,kullanılmadan evde bekletilen, yani atıl elektronik cihaz,eşya durumunda olanlarının değerlendirilmesi işlemi:

A- Çamaşır makinesi,buzdolabı,deepfreeze,bulaşık makinesi,vb. bu türdeki beyaz eşyaların metalik gövdeleri,metal kısımları “eski alıyorum” diye bağıran eskiciler tarafından 5-15 tl.ye sizden alınıp fabrikasına ulaştırılıp veriliyor ve bu adamların da cebine 3-5 kuruş para girmiş oluyor,bu şekliyle de.

B- Masaüstü pc’den elektronik hobi işlemlerinizde en çok işe yarayanı örnek olarak psu’lardır.Smd (Yüzey montaj teknolojisi) kullanılmadığı için pcb’den köprü diyot,direnç,sckhooty (Hızlı) diyot,10n, 100n, çeşitli mF değerli elektrolitik kondansantörleri,ferrit nüveli trafoları,metal (saç) kutularını,vb. hiç bozulmadan kalan tüm değerli elektronikleri söküp yapacağınız elektronik projelerinizde kullanmanız mümkündür.Saç kutuları amfi montajında bir veya ikisi birleştirilip kullanılmaya çok uygundur.Ayrıca saç kıvırma veya muhafaza kutuları elektronik pcb’lerinizin montajı tam bittikten sonra bunları hazır olarak kolayca da kullanabilirsiniz.

C- Elinizdeki direnç,kondansatör (Kutuplu ve elektrolitik),bobin,ferrit nüveli trafo,pcb montajlı besleme trafosu,hızlı diyot,köprü diyot,vb. tüm sağlam ve kullanılabilir parçaları,diğer bozuk elektronik cihazlardan (Psu gibi) söktüklerinizle birlikte özel plastik çekmeceli kutulara sınıflandırma yaparak dizerek elektronik hobi çalışmalarınızda elektronik bir malzeme kaynağı olarak zamanı gelince rahatça da kullanabilirsiniz.

D- Masaüstü pc anakartı gibi sağlam olamasa da hurdacıların 4-5 tl.ye satın aldığı gibi,beyaz eşya sınıfından basit bir örnek olarak elektrik süpürgesi hortumu,emici başlıkta en çok arıza verip kopan,mili kırılan plastik döner tekerlekler,yeni satın aldığınız ve kopan,kırılan süpürge parçalarına bir uyum da sağlayabilir.

Örneğin Vestel fırtına sulu tipteki elektrik süpürgelerinin en zayıf parçası olan ve defalarca onarmama rağmen yine de plastik mili sürekli kırılıp tekercikleri emme kafasındaki plastik milinden defalarca fırlayan bu sorunun çözümüne eski Arçelik 1000 watt’ık elektronik çekişli bir süpürgenin plastik milini kullanarak çözmüş de oldum.Bu sorun her defasında en ufak zorlanmada tekerleklerinin ya kendisi fırlayıp ya da plastik mili kırılıp dayanmayan bu problemli haline, eski bir süpürgenin emici başlığındaki sağlam kalan tekerciklerin metal mili bir ilaç olabilmiştir.Bu ve buna benzer sıkıntılarda eski beyaz eşyaların sağlam kalmış olan bu aksesuarları umulmayan anlarda ve sıkıntılı zamanlarda çok da işe yaramaktadır.Kolay gelsin.
 
aslında doğaya zarar vermesinden ziyade elektronikle uğraşan kişiler bunların içindeki parçaları değerlendirebilir.
misal ben bende elektronikle uğraşırım bazen banda denk geliyor bu tip şeyler eski DVD veya vcd player ları söüp kadavra ediyorum yani içinden işe yarar sağlam parçalaerı alıp başka yerdekullanıyorum ( hoparlör trafo v.b ) sizde bu şekilde değerlendirebilirsiniz....
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,873
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst