Elektromıknatıs nasıl yapılır?

61last

Üye
Katılım
11 Eki 2011
Mesajlar
17
Puanları
1
Şekildeki gibi bir bobin sarılıp elektromıknatıs elde edilip demir bilyenin havada tutulması isteniyor bunun için kullanılacak malzemeler ve bunların nicelikleri(Telin uzunluğu? Kalınlığı? Uygulanacak gerilim?)nasıl olmalıdır.Bu elektromıknatıs nasıl yapılmalı.
 
Merhaba.Ödevde yalnızca hereket noktanızı(Yapılacak bu hesap yöntemindeki püf noknasını)yalnızca yol göstermek amaçlı söyleyebilirim.Ödev sorunuz aslında "bir elektromıknatıs nasıl dengede kalarak bir bilyeyi havada asılı bırakacaktır" şekliyle sorulmuş olabilmeliydi.
Burada,yerçekiminden oluşan ağırlık kuvveti ile(G=F=m*g) elektromıknatısın çekim kuvveti
40345c572cd1b3e60ada3a8c044400fa.png
arasındaki eşitlikten(Dengelenmesinden) yola çıkılıp,bulunan ortak bir F kuvveti bizim elektromıknatıs yapım aşamasında bir referansımız olacaktır.


İki kuvvet eşitlikte biribiri yerine konursa yandaki yalnız kütleye bağlı elektromoknatısın formülü çıkar.Burada

6584b8610e1348d75665c35fc17bc43a.png


F
is force (Birimi newton), A is the cross section of the area of the pole in square meters, B is the magnetic induction exerted by the magnet, g=9.81 yerçekimi ivmesinin sabitesidir.

Örneğin bilye 30 gramsa,0.030 kg.lık yerçekiminden oluşan G=mg=0.030*9.81=0.2943 newton.luk bir çekim kuvveti, havada asılı kalmak için,bu güçte bir elektromıknatıs kuvvetiyle örnek olarak çekilmesi,dengede kalmak için şart olacaktır.Bu çıkan değeri;

40345c572cd1b3e60ada3a8c044400fa.png
formülünde F yerine koyarak,"B kare * A"nın en az kaç olması gerektiği çıkacaktır.Elektromıknatısın bobin çapı,uzunluğu,vb.boyutları,büyüklüğü kaba hatlarıyla şekillenecektir."Mü sıfır" sabit bir katsayı olarak seçilmiş olacaktır.Kaynak olarak da aşağıdaki link referans alınarak iyice incelenebilmelidir.

Kullanacağınız malzemeler yumuşak demir cubuk(Sert çelik olmaz,kalıcı olarak mıknatıslanır çünkü)elektromıknatıs için,trafo çelik saçları gibi(Karbonlu yumuşak demir) malzemeden yan yana gelen küçük saçlar demet halinde yine bir çubuk şekline getirilebilir.Sarım sayısı,tel boyu,tel kesiti,bobin kalınlığı,vb.etkenleri yukarıdaki tersten hesap belirleyecektir.Nüvenin üzerinde olacak karton,mika,ince plastik makara üzerine sarım yapılabilir.Her 3 malzeme de mağnetik akıyı ayrıca geçirebilir,biri seçilebilir.Kolay gelsin.

Magnet - Wikipedia, the free encyclopedia
 
Teşekkür ediyorum .Söylediklerinizi inceliyorum.
 
Merhaba arkadaşlar çiviye bakır sarıp elektirik verdimizde elektromıknatıs oluyor ben bunu daha guclu bırsey yapmak ısıtyorum guç derken daha ıyı tutunmasını ıstıyorum
nasıl guclu bır elektromıknatıs yaparım sarım sayısımı fazla olucak yoksa verilen elektriklemi alakalı ?
 
voltajdan ziyade amperi artır bir de kablo çapını, artı T vey E şeklinde demir çekirdek kullan ;)
 
Arkadaşlar elektromıknatıs için bir adaptör önerirmiisniz amperi iyi olan led adaptoru dusundum oda led nekadar çekerse okadar verıyo napıcaz
 
Elektromıknatıs için adaptör önerilmez.Bobinin direnci ölçülür,veya hesaplanır.Tel kesidi geçebilecek akımı sınırlar.Bu veriler göz önüne alınarak (adaptör) besleme kaynağı hesaplanır.Kolay gelsin.
 
merhaba

bende boyle bır konu uzerınde calısıyorum fakat benımkı bıraz farklı gene elektromıklatıs tabıkıde benim kucuk caplı arabalarım va 40x30 cm ebatlarında bunların uzerlerıne 1.5, 2 mm kalınlıgında sac parcaları koyuyorum ve zımpara yaptırmak uzere bır banat sıstemım var zımparların altından gecıyor ve elektro mıklatıs yontemı ıle bobınler ıle sabıtlıyorum bunu arabaya yalnız daha kuvvetlı hale getırmek ıstıyorum mıklatıslanmayı 0.25 lık telden sarıyorum 110volt dc geilim veriyorum bobınlere 4 adet bobın gurubum var ve bunların hepsı bir birine serı baglı nuve olarak bır demır parcası kullanıyorum 10mm kalınlık 100mm uzunluk 50mm derınlık bunun etrafına sargımı dusunun bobını bunun gıbı 4 tane sı bır manyetık araba yapmakta
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,655
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst