Elektrikli Süpürge Motorunun Kondansatörü Nasıl Olmalı?

Katılım
15 Ağu 2013
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
31
arkadaşlar elektrikten usta olmasamda anlamaya çalışan birisiyim.elektirikli süpergenin motorunun kondansatörü yanmış.resmi sizlere göstereceğim.ben bu parçayı bulamadım.daha büyük voltajlı olanı taksak ne olur? bilen yardım etsin

rjb2r.jpg


veya ben bu parçayı takmadan düz bağlasam klemeslere taksam yani bu resimdeki gibi taksam ne olur
rjc2j.jpg


yorumlarınızı bekliyorum. :)
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Merhaba.Üniversal motorun girişine paralel bağlanan ve tek görevi şebekeye verilecek paraziti önlemek olan bir kondansatör ise,kondansatör voltajının 250,300 veya 400 volt olması çok da büyük önem teşkil etmez.Hatta üzerinde yazan sığa değeri de aynisi olacak diye bir şartı da bu durumda olmaz,biraz eksiği veya fazlası olan sığa değerleri de,üniversal motorun,rotorunun kollektörüyle fırçaları arasındaki akım geçişi nedeniyle oluşan bu paraziti,istenmeyen radyo,tv,parazitik dalgalarını yine şebekeye hiç vermeyip yok edebilecektir.

Ancak 4 ucu ve bir de gövde (şasi) bağlantısı olan bu özel görevi de ayrıca bulunabilecek bu kondansatör,parazit önlemenin dışında (Bu basit görevinin dışında),başka amaçlar için de kullanılıyorsa (Bunu iyice araştırıp öğrenmeniz gerekiyor,resimde görülen boş pertinaks karttan,olası bir başka karta da bağlantısı bulunuyorsa,örneğin triyaklı devir kontrol kartı gibi) mutlaka üzerinde yazan 250 volt,0.15 mF+2*2700 mF daki ayni voltaj ve çoklu kapasite değeri bulunanının takılması da gerekir.Ama resimlerden de böyle bir sonuç hiç çıkmıyor göründüğü kadarıyla.Yani böyle bir durumda,bu kondansatörün yokluğu motorun çalışmasını hiç önlemez,etkilemez.Sadece parazitli olarak da çalışmasına (Ayni klasik balastlı flüoresanlardaki starterin kondansatörsüz ilk yakmayı yaparken,bütün hassas elektronik ev cihazları için,parazitli olarak çalışabilmesindekine benzer olarak.) neden olacaktır.Kolay gelsin
 
Son düzenleme:
yanlış anlamadıysam düz olarak çalıştırılabilir diyorsunuz.ama parazitli olarak çalışır dediniz
 
yanlış anlamadıysam düz olarak çalıştırılabilir diyorsunuz.ama parazitli olarak çalışır dediniz

Evet,doğru anlamışsınız,süpürge kapağının içinden gelen iki siyah kablo,seri bağlı bir anahtardan gelen 220 volt ac. ise (Faz ve nötr) bunu direk üniversal motorun üzerine monteli,kahverengi klemensteki iki siyah kabloya kondansatörsüz olarak bağlamanızla süpürgeniz çalışacaktır.Ancak bağlamadan önce şebekedeki sigortanın atmaması,yani motor içindeki bir kısa devre olasılığını gözeterek,(Çok emniyetli düşünerek) bu motor girişi olan 2 siyah kablonun uçlarını,bir avometrenin omaj (Direnç) ölçer kısmıyla ölçerek,sıfırdan çok farklı belirli omaj değerlerini (27,37,47 ohm. gibi) okuyup teyit etmeniz ve daha sonra kapaktan gelen 2 siyah kabloyla birleştirmeniz (Ac.akım olduğu ve bağlarken de dc.deki gibi + ve - kutuplar olmadığından gelişigüzel her iki farklı seçenekle de bu kablolar bağlanabilir biliyorsunuz.) en iyisi olacaktır.

Not: Tüm bağlantıları tamamlayıp süpürgenin kapağını da vidalayıp kapattıktan sonra da,omaj kontrolünü süpürgenin fişinden,üzerindeki anahtar açıkken yine yapınız.Son kontrolleri bu şekilde her cihaz için ve sürekli yapmış olmak,elektrikli her cihazın biten çeşitli tamir,tadilat işlemlerinden sonra mutlaka bir prensip olarak hep yapılabilmesi gereken bir işlemdir.

Not 2:Motorun kendi uçlarını ölçerken,ölçüm omajı sonsuz (Hiç bir değeri) avometrede göstermezse motor fırçaları ya temas etmiyor ya da iç sargıları kopuk olabilir.Kapağı tam kapattıktan sonra da eğer anahtar açıkken,motor üzerindeyken gösterdiği sabit bir omaj değerini,fiş uçlarından ölçerken de göstermezse,bu durumda anahtar bozuk olabilir.Bunları göz önünde mutlaka bulundurun.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Merhaba ben elektrik hakkında fazla bir bilgi sahibi değilim fakat bu konu ile ilgili olarak bir soruda ben sormak istiyorum.
Yardımcı olmanızı rica ediyorum.
Ben elimdeki bir süpürge motorunun hızını fazlasıyla düşürmek istiyorum.
Yani 400-500 wattlık bir motoru 60-70 watta düşürmek istiyorum.
Ebatsal özellikleri önemli olduğundan daha düşük watta sahip, daha küçük bir motor kullanamıyorum.
Bunu nasıl yapabilirim.
 
kondansatörsüz taktım motoru topladım.fişi takıp anahtarı açtım evin şarteli attı bende motoru yapmaktam vazgeçtim
 
binbaşı kardeşim, yanlış bilgi veriyorsun. Nitekim asusanakart kardeşimiz de kondansatörsüz taktım evin şarteli attı diyor. Kondansatörün 2 mavi 2 siyah kablosu var. Bunlardan siyah-mavi 220 volt giriş, diğer siyah-mavi ise karta giriş kablolarıdır. Sen 2 siyah kabloya 220 ver diyorsun. Sonucu da böyle olur.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,243
Kullanıcılar
449,839
Son üye
Qkay

Yeni konular

Geri
Üst