elektrikli aydınlatma ürünleri topraklanması?

DOGAN__

Üye
Katılım
4 Kas 2014
Mesajlar
316
Puanları
31
Yaş
37
Konum
istanbul
arkadaşlar,

petrol ofisleri için fiyat panoları ve dev amplemler kullanıyoruz

fiyat panoları 9-10 mt
dev amblemler 16-20 mt arası

bunların topraklamasını ana panodan gelen topraklama bağlıyoruz ve gövdeden şaseye bağlıyoruz

benim sorum bunlar için + olarak topraklama cubuğuna ihtiyacımız varmıdır ?
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Toprak altında olan topraklama iletken kesitleri,bakır için min. 25 mm2 dir.Bu kesitte ise,ayrı bir topraklamaya ihtiyaç yok.Ancak,yıldırım olasılığı var ise,durum tekrar değerlendirilmelidir !
 
fahri bey,
ürün petrol ofislerindeki fiyat panosu içi power led ile aydınlatılıyo ve displayler le de fiyatları yazıyor toplamda en fazla 30-40 amper bi akım çekiyor .

elektrik ana panodan 2.5 mm2 kablo ile fiyat panosuna bağlanıyor .

topraklama kablosu fiyat panosunun metal kısmına bağlanarak topraklaması yapılıyor sizce bu yeterlimidir.?
 
Yönetmeliğe göre,16 mm2 kesite kadar,faz iletkeni kesitinde,16 mm2 den sonra faz kesitinin yarısıdır.Benim söylemiş olduğum 25 mm2,topraklama iletkeninin,müstakil olarak,toprak içerisinden götürülmesi halidir.25 mm2 olması istenmesinin nedeni,korozyon ve mekanik mukavemet nedeniyledir.Yönetmelik böyle.
 
teşekürler fahr, bey bunu anladım
her ürün pano topraklaması harici topraklanması gerekirmii?
 
Reklam panosuna ait dışarıda yani harici bir kumanda/kontrol panosu var ise kesinlikle ayrı topraklama yapmalısınız. Bu pano içerde ise yani kumanda/kontrol panosu içerde besleme direk içerdeki anapanodan veriliyorsa topraklamayı ana pano toprak barasına yaparsınız. Ancak Yıldırım düşme tehlikesi olmamalı reklam panosu koruma alanı içinde olan bir paratoner sistemi olmalı.
 
sn. YaşlıUzman
paratoner butun petrol ofislerinde mevcut ayrı bir konrtol veya kumanda panosu yok direk ana panodan beslemesi alınıyor. aceba yönetmelikte bununla alakalı bir madde varmı ?
 
Hayır. Burada önemli olan topraklamanın yapılması, kesit ve topraklama direncinin uygun olmasıdır. Topraklama iletkenini Dışarıdaki reklam panosundan taa içerideki ana panoya kadar taşıyacağına direk dibine bir elektrot çakıp irtibatlandırırsanız hem daha ekonomik hemde az işçilik yapmış olursunuz.
 
Sn. YaslıUzman
benim anlamadığım ana panodan reklam panosuna 3x2,5mm2 tek faz topaklı kablo çekiyoruz ve artı bir topraklmaya yani topraklama cubuguna neden ihtiyaç duyuyoruz ?
 
Devasa panolar dev amblemler yapıyoruz deyince gücün de yüksek olduğunu düşündüm. 2,5mm2 kesit için problem olmaz,ana pano toprak barasına irtibat sağlayabilirsiniz. Kaçak akım rölesi var ve topraklama direnci uygunsa problem yok demektir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Geri
Üst