Elektrikli Şofben Topraklama sorunu

STB1907

Üye
Katılım
16 May 2008
Mesajlar
21
Puanları
1
Yaş
39
şofbeni bağladığım yerde toprak hattı olmadığı için toprak hattını nötr hattına bağlamanın bi zararı olur mu?(özellikle hayati açıdan.Arıza akımının suya karışması gibi bi durum olur mu)
Not:Topraklama hattı olmayan evlerde kesinlikle kullanmayın diye bir ibare var şofbenin üzerinde.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
sizinki topraklama sorunu değil topraklamama sorunu.
O şofbenin altına bir insan gireceği için,kimsenin size " bir şey olmaz" demesini beklemeyin.
bir yerlerden nötr hattı koparsa,rezistanstan dönen akım( ki 7 kw lık şofbende oldukça fazladır) topraklanan yere,yani suya geçer.Nötr kopması olasılı ise bu tip cihazlarda çok fazla.Hatta daha yeni forumda bir arkadaşımız,sayaçtaki nötr klemensinin gecşemesi nedeniyle şofbenin çalışmadığını yazmış.ufak bağlantı gevşeklikleri oksitlenmelerde,direnç oluşması ve ısınma olması,sonra da aşırı ısınıp,nötr kablosunun kopması,çok sık rastlanan bir durumdur.
O yüzden mutlaka topraklama çekin.Musluğa falan bağlama gibi bir hata yapmayın.
 
Bu konuda ben başıma gelen bir arızayı sizinle paylaşmak istiyorum. Bir apartman dairesinde elektrikli şofbenden dolayı elektrik çarpması oldu. Çok şükürki ölümlü bir kaza olmadı. Dairenin ellektrigini daire girişinden kesmeme ragmen elektrik kaçagını engelleyemedim. Kontroller sonunda topraklama hattında elektrik oldugunu tespit ettim. 8 daireli bir apartman. Bütün binanın elektrigini keserek sıra ile kontrollü bir şekilde enerji verdim. Kaçak elektrige diger dairelerden birinin mutfagındaki arızalı bir mutfak aletinin sebep oldugunu gördüm.Elektrikli şofben bu tür kaçaklarda dogrudan etkilenmekte ve kullanıcısına büyük zararlar verebilmekte. Elektrikli şofbenler kesinlikle kaçak akım rolesi olmayan bina ve evlerde kullanılmamalıdır. Ben aksinin intearla aynı anlama geldigine inanıyorum.
 
bu sorun aklıma geldiği için epey zamandır bekliyorum bağlamadan
arıza durumunda akımın suya geçmesinden korktuğum için nötre bağlamaya çekinsem de bi çıkar yol aradığım için sordum
güvenli olmayacağını bildiğim için tecrübeli siz arkadaşların fikirlerini alayım dedim

şofbene sigorta bağlı zaten bi de aşırı akım rölesi falan bağlama gibi bi çözüm olabilir mi
yani toprak hattı bulamazsam başka bi çıkar yol önerebilecek var mı
 
STB1907 şofbeni çalıştırabilmeniz için topraklama sistemi mutlaka olmalı. yaşadığınız ev eski ise yani toprak hattınız yoksa toprak hattı yaptırmanız gerekir.topraklama yapılması sadece sohben için değil diğer tüm metal yüzeyli ev aletlerindende koroyacaktır sizi.şofbenin sigortası olası bir kaçak durumunda devreyi kesemez. topraklama sistemi yoksa kaçak akım koruma rölesi çalışmaz bunuda söylemekte yarar var.
 
Arkadaşım,sen topraklama yapamıyorsan,en azından sadece şofben için kaçak akım rölesi tak.ademcelik arkadaşın yazdığı topraklama yoksa kaçak akım koruma rölesi çalışmaz bilgisi yanlıştır.Şöyle izah etmeye çalışayım;şofben faz veya nötr devresinden her hangi bir neden ile kaçak oluştu diyelim.Bu kaçak suya geçecek,ıslak ortamı ve suyu kullanarak toprağa oradanda kaynaktaki işletme topraklaması üzerinden yıdız noktasına ulaşarak devresini tamamlayacaktır.Tehlikeli olan bu kaçak anında elektronların bizim üzerimizden toprağa akmasıdır.
Kesinlik ile toprak yerine nötr kullanmayın,
Kaçak akın rölesi kullanın,
TOPRAKLAMA OLMASA BİLE KAÇAK AKIM RÖLESİ ÇALIŞIR GÖREV YAPAR.
Naçizane bana göre önce kaçak akım,sonra topraklama gelir.
 
Bence topraklama daha önemli.Ben kaçak akım rölesi olan bir panoda çarpıldım.Atmamış.
Ben şöyle diyeyim.Evimdeki tüplü şofben geçen ufak çaplı bir patlama yaptı :)
Ben de hala tamir ettiremedim.Banyoda hazır çekili elektrikli şofben hattı da var.Ama ben hala elektrikli şofben kullanmıyorum.İş yerinde ve daha önce çalıştığım elektrikçide gördüğüm yanık şofbenler ve yanık kablolar,bende nefret uyandırdı.Zaten parayla da bağlamıyorum o mereti artık.En büyük nedeni de,evlerde genelde sağlam bir toprak hattı olmaması.
 
sonuç olarak var mı bi ortak görüş ve kullanım önerisi
ben de toprak hattına aşırı akım rölesi takmanın uygun labileceğini düşünüyorum
tersini kesin olarak reddeden ya da başka önerisi olan var mı
şu haliyle kullanılmayacağı ve de bi şekilde kullanılması gerekli olduğu için ciddi önerilerinizi bekliyorum
 
Arkadaslar bunda oturup uzunca dusunulecek bir durum yok. Olay cok basit. Hem can guvenligimiz hem de yasal zorunluluk acisindan, evlerimizin ana panolarinda hem munferit bir topraklamamiz hem de Kacak Akim Koruma rolemiz olmak zorundadir.
Ana panodan sonra ek bir koruma onlemi olarak sofbene de ayri, ikincil bir kacak akim koruma rolesi ilave edilmesi, dogru bir yaklasimdir ( Yonetmelikte istensin veya istenmesin, uykularimizin huzursuzlukla kacmamasi icin ).
Sofbene ait topraklama cekememek gibi bir imkansizlik , bir ihtimal yoktur...Ana panodaki toprak hatti zaten mevcut olmak zorunda oldugundan sofbene de bir toprak hatti buradan cekilebilir. Iyi calismalar
 
evde topraklama yoksa sohbene ozel 6lık veya 10luk kablodan topraklama cekerek mutlaka toprakla.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,954
Mesajlar
913,890
Kullanıcılar
449,604
Son üye
baba pero

Yeni konular

Geri
Üst