Elektrik Staj Defteri

yulgen

Üye
Katılım
21 Şub 2007
Mesajlar
20
Puanları
1
Yaş
37
arkadaslar elektrık staj dosyası olanlar burda paylaşa bılır bu konuda cık ıstek geldı bende yakında ekleyecegım sızlerdende katılım beklıyorum nerde yapılmıs olursa olsun fark etmez
 
bursa kombine cevrim santrali staj bilgisi

BURSA DOĞAL GAZ KOMBİNE ÇEVRİM SANTRALI

Bursa Doğal Gaz Kombine Çevrim Santralı’nda her biri 704.9 MW gücünde iki kombine çevrim bloğu bulunmaktadır. Her kombine çevrim bloğu iki adet gaz türbin - generatör ünitesi ile bir adet buhar türbin - generatör ünitesinden meydana gelmektedir. Santralın sirkülasyon suyu; kapalı çevrimde,kuru tip,doğal çekişli,hiperbolik soğutma kuleleri vasıtasıyla soğutulmaktadır. Ayrıca santralda gaz türbinlerine bağlı dört adet ilave yanmasız atık ısı kazanı ile diğer yardımcı tesisler bulunmaktadır.

Yakıt olarak doğal gaz kullanılan gaz türbinlerinden elde edilen elektrik enerjisinin yanısıra türbin eksozundan 558 C civarındaki atık ısının kazana verilmesiyle ilave bir yakıt kullanılmaksızın elde edilen buhar ile buhar türbinlerinden de ek bir elektrik üretimi sağlanmaktadır.

Bir ünite için yakıt tüketimi 68.000 Sm3 /h olup 4 ünitenin toplam yakıt tüketimi 270.000 Sm3 /h dır. Yakıt alt ısıl değeri 8100 kCal / Sm3 olan, % 100 yükte 2 GT+1 BT için 1564 kCal/ kWh ısı sarfiyatında, net termik verimi % 55 civarında, 1 GT+1BT için ise 1590 kCal/ kWh ısı sarfiyatında verimi %54.1 olan Kombine Çevrim Santralı; aşağıda belirtilen ana ünite ve sistemlerden oluşmaktadır.

  • Gaz Türbin-Generatör Üniteleri
  • Atık Isı Kazanları
  • Buhar Türbin - Generatör Üniteleri
  • Soğutma Suyu ve Buhar Kondensasyon Sistemi
  • Su Arıtma (Demineralizasyon) Sistemi
  • Şalt ve Elektrik Sistemleri
  • Kontrol ve Kumanda Sistemleri
İlk kombine çevrim bloğu,sözleşmenin yürürlüğe girmesinden 30 ay sonra,ikinci kombine çevrim bloğu ıse 32 ay sonra devreye alınmıştır. Santralda, yılda yaklaşık 1,7 - 1.9 milyar m3 civarında doğal gaz tüketilmekte buna karşılıkta yaklaşık 9,5 - 10 milyar kWh elektirik enerjisi üretilmektedir.

Santralın toplam istimlak alanı 654.750 m2 olup dağılımı aşağıda belirtilmiştir.

a-) Tesisin kendi işgal ettiği alan .......................................: 90.873 m2

b-) Sosyal ve idari tesisler..................................................: 5.845 m2

c-) Yeşil saha olarak düzenlenecek alan.............................: 75.000 m2

d-) Ağaçlandırılacak alan...................................................: 483.032 m2

KOMBİNE ÇEVRİMİN TANIMLANMASI:Kombine çevrimde tek bir yakıtla iki şekilde elektrik enerjisi üretilir.İlkinde Doğalgaz hava karışımı gaz türbininin yanma odalarında yakılır.Yanan ve genleşen gaz ekzosttan çıkarken türbin kanatlarına çarparak türbini çevirmeye başlar.Bu şekilde gaz türbininde elde edilen kinetik enerji,türbin şaftına bağlı olan generatörün ikazlanmasıyla elektrik enerjisine çevrilir.

İkincisinde ise Gaz türbinin egzostundan çıkan yaklaşık 550 derece’deki atıkgaz buhar kazanlarına verilir.Kazan borularındaki su buhara çevrilir ve buhar türbinine gönderilirilerek türbin çevrilmeye başlanır. Bu şekilde buhar türbininde elde edilen kinetik enerji,türbin şaftına bağlı olan generatörün ikazlanmasıyla ikinci kez elektrik enerjisine çevrilir.


GAZ TÜRBİNİ
701 F Serisi olan gaz türbini 3 bölümden oluşur.Türbinin ilk bölümü 17 kademeli kanatçıklardan oluşmuş kompresör kısmıdır.Kompresör kısmı yanma için ve soğutma için gerekli havayı temin etmeye yarar. İkinci bölüm 20 adet yanma odacıklarının bulunduğu yanmanın gerçekleştiği ve kanatçıkların olmadığı kısımdır.Üçüncü kısım ise 4 kademeli kanatçıklardan oluşmuş ve yanma sonucu açığa çıkan sıcak ve basınçlı gazın çarparak dönmeyi sağladığı gaz türbini kısmıdır.İşi biten gaz buradan egzosa giderek atık ısı kazanına verilir. 3000 devirde gaz türbininin çıkış gücü 239 MW dır.

ATIK ISI KAZANI

Bursa Kombine Çevrim Santralı Atık Isı Kazanı;Yanmasız ,doğal sirkülasyonlu ve 3 fazlıdır.

Atık ısı kazanına gaz türbini egzosundan çıkan sıcak gaz yatay kanal vasıtasıyla gelir. Gelen sıcak gaz kazan borularının içindeki suyu buharlaştırır. Daha sonra gaz bir üst bölüme geçerek atmosfere egzos edilir. Burada alçak basınç,orta basınç ve yüksek basınç olmak üzere 3 faz buhar elde edilir.Kazanda üretilen 3faz buhar, buhar türbinine gönderilir.

BUHAR TÜRBİNİ

Buhar türbini üç basınç kademeli olup yüksek ve orta basınç kısmı ile alçak basınç kısmından oluşmaktadır. Stabil işletmede yüksek verime haiz buhar türbininin çıkış gücü 3000 Devirde 237,5 MW dır.

Kazanda üretilen yüksek basınç ve sıcaklığa sahip 3faz buhar, düşük basınç ve sıcaklığa sahip kondensenin içine doğru hücum etmektedir. Çünkü devre içinde gideceği başka yer yoktur.Kazan ile kondenseyi birleştiren yol üzerine türbin monte edilmiştir. Böylece kazandaki buharın kondenseye gitmesi için türbinin içinden geçmesi zorunluluğu ortaya çıkmıştır.

Türbinin içerisinde sabit ve seyyar kanatlar vardır. Sabit kanat buharın basıncını düşürüp onu seyyar kanatların üzerine püskürtülür. Seyyar kanatda kendisine gelen buharın içindeki kinetik enerjiyi alarak döner. (Mekanik enerjiye çevirir.) Kanatlar buharın önünde engel teşkil etmektedir.

Buhar bu engellerden geçerken enerjisini bunlara vererek kaybetmektedir. Bu yüzden basınç ve sıcaklığı düşer. Aşağı yukarı %10-15'i suya dönüşür. Türbinden çıkan enerjisini kaybetmiş buhara çürük (yaş) buhar diyoruz.

Anlaşıldığı gibi kazan buharı yetiştiriyor, türbin ise onun enerjisini alarak kazanın gönderdiği buharı enerjisiz hale getiriyor.

4- Kondense

Bunun görevi türbinden çıkan işe yaramaz buharı suya dönüştürmektedir. Santralın hangi ünitesinde olursa olsun tüm enerjisini kaybetmiş fakat temiz buharlar kondenseye gönderilir. Kondense hem bu buharları suya dönüştürür, hem de çevrim verimini bir miktar arttırır, (vakumdan dolayı)

Kondensenin içinde boru demetleri vardır. Boruların içinden, soğutma kulesinden gelen soğuk su geçmektedir. Boruların dışına da türbinden çıkan çürük buhar dökülmektedir. Isı alış verişi sonucunda ısı veren çürük buhar suya dönüşür. Kondensenin altındaki haznede toplanır. Isı alan soğutma suyu ısınarak soğutma kulesine geri döner.


SOĞUTMA SUYU SİSTEMİ

Soğutma kulelerinden gelen soğuk su paralel bağlanmış iki hidrolik türbinden geçtikden sonra direkt soğutmalı condenserdeki buharı condens hale dönüştürmekte kullanılır. Soğutma suyu buhar karışımı kondenserin dibinde (Hott-well) de birikir ve %50 kapasiteyle çalışan 2 pompa ile soğutma kulesine soğutulmak üzere tekrar geri gönderilir. Bu akışın % 2 kadarı (kondense edilen buhara karşılık gelen ) kazana besleme suyu olarak kondensat pompaları aracılığıyla gönderilir. Soğutma işi paralel sektörlere bölünmüş soğutma deltaları ile gerçekleştirilir. Bu deltalardaki soğutma işlemi ise, tabii çekişli soğutma kulelerindeki hava akışı ile sağlanır.


GENERATÖR

Türbinin üretmiş olduğu mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çevirir. Generatör,rotor (dönen parça) ve statordan (gövde) meydana gelmiştir. Hem rotoru hem de statoru sargılıdır. Rotorundaki sargıya ikaz sistemi tarafından doğru akım verilmektedir. Bunun sebebi rotor çevresinde manyetik alan yaratmaktadır. Türbin kuvveti ile Generatör rotoru döndürülünce rotor, çevresindeki manyetik alan dönel manyetik alan oluyor. Statordaki sargılar hu dönel manyetik alanın etkisinde kaldığı için elektrikle endüklenir. Stator sargıları üç grup halindedir. Her grup ayrı ayrı faz diye anılır ve kısaca R,S,T diye isimlendirilir. Generatörde üretilen elektrik enerjisi istenen özelliklere getirildikten sonra enterkonnekteye verilir

ŞALT SAHASI TARİFİ

Genel olarak; ayırıcılar,kesiciler,baralar ve yardımcı teçhizatların bir araya toplandığı enerjiyi toplamaya veya dağıtmaya yarayan bir tesistir.

Bursa doğalgaz kombine çevrim santraline ait salt sahası birbirine bitişik iki kısımdan oluşmaktadır. Birinci bloğa ait kısım 154 kV, ikinci bloğa ait kısım ise 380 kV gerilim değerine göre tasarlanmıştır.

154 kV a ait salt sahasını gaz türbini l, gaz türbini 2 ve buhar türbini l beslemektedir. 380 kV a ait salt sahasını ise gaz türbini 3, gaz türbini 4, buhar türbini 2 beslemektedir.

154 kV a ait salt sahası üzerinde 12 kesici, 24 ayırıcı bulunmaktadır. 380 kV a ait salt sahası üzerinde 11 kesici, 14 ayırıcı bulunmaktadır. Salt sahasındaki tüm ayırıcı ve kesiciler lokal yada kumanda odasından açılıp kapatılır. Salt sahasında yapılabilecek herhangi bir manevra yük tevzii merkezinin verdiği manevra talimatıyla yapılır. 154 kV ve 380 kV sahası üzerinde akım, gerilim trafoları, parafudrlar, izalatörler ve koruma telleri bulunmaktadır.

Santralde üretilen gerilim alternatör çıkışı olarak 13.08 kV ‘tur. Bu kadar gerilimle enerjinin uzaklara taşınması ekonomik bir şekilde yapılamaz. Elektrik enerjisinin uzaklara taşınabilmesi için gerilimin yükseltilmesi gerekir.Bu amaçla Yükseltici güç tranformatörleri kullanılır.


154 KV Barasınm Beslediği Yerler

Gemlik , Göktaş , Demirtaş , Asıl çelik , Otosansit l ve 2 , Bursa sanayi sitesi


380 KV Sarasının Beslediği Yerler

Adapazarı , Bursa sanayi sitesi , Tepeören , İçtaş ( Çanakkale )

Not : Bursa sanayi sitesi oto trafosu yardımıyla hem 154 KV hemde 380 KV ile beslenmektedir.

SANTRALDE KULLANILAN KESİCİLER

Santralde orta gerilimde ( 6,3 KV ) vakumlu tip kesici kullanılmaktadır.

Alçak gerilimde ( 380 V ) havalı tip kesici kullanılmaktadır.

Ayrıca 154 KV ve 380 KV haralarında SF-6 gazlı kesici kullanılmaktadır.

SANTRALDE KULLANILAN AYIRICILAR

Çift döner izolatörlü ayırıcı,

Hat ayırıcısı ( topuzlu tip )

Bara ayırıcısı ( pantograf ) Bıçaklı ayırıcılar kullanılır.
 
Hazırladıgım Staj Defterını Verıyorum İnsallah Isinize Yarar Bir Elektrik Sirketinde Yapildi Kompanzasyon Ve Elektrik Panolari Ile Ilgili
 

Ekli dosyalar

  • benim_dosya.doc.rar
    359.5 KB · Görüntüleme: 2,403
tedaşta yapılmış staj raporu...


ELEKTRİK ÜRETİM, İLETİM VE DAĞITIMININ TARİHÇESİ

Türkiye’de elektrik ilk defa 1902 yılında Tarsus’da bir akarsu değirmeninden üretildi.

Ancak ilk düzenli uygulama 1913 yılında İstanbul da başladı. Bu başlangıç döneminde

elektrik üretimi imtiyaz almış olan yabancı şirketler tarafından yapılmıştır. 1930 yılında

Belediye Kanunun yayınlanması ile belediyeler, belediye sınırları içerisinde elektrik üretimi,

iletimi ve dağıtımı yetkisini almıştır. Bunu izleyen dönemde, imtiyaz süreleri biten özel

şirketlerin elektrik üretim tesisleri ya belediyelere devredilmiş yada imtiyaz süreleri dolmadan

belediyeler tarafından alınmıştır. 1935 yılında birincil enerji kaynaklarını araştırmak üzere

MTA, enerji projelerini hazırlamak üzere EİE ve üretim tesislerini işletmek üzere de Etibank

kamu iktisadi teşebbüsü olarak kurulmuştur. 2. Dünya Savaşında yaşanan sıkıntıların sonucu

olarak 1950’lerle birlikte özel sermayenin girişimlerini teşvik etmek hususu ön plana

yerleşmiş ve enerji sektöründe imtiyazlı şirketler tekrar kurulmaya başlanmıştır. Bu dönemde

kamu, belediyeler ve imtiyazlı şirketler enterkonnekte Şebeke olmadığı için kendi

bölgelerinde elektrik üretimi ve satışı yapmıştır.

1953 yılında yapılan Birinci İstişare Enerji Kongresinde sonra Türkiye Elektrik Kurumu

kuruluş çalışmalarına başlanmıştır. 1958 yılında Türkiye Elektrik Kurumunun kuruluşu

konusundaki Kanun belediyelerin direnmesi nedeniyle çıkarılamamıştır. Elektrik enerjisinin

üretimi, iletimi ve dağıtımından sorumlu olan Türkiye Elektrik Kurumu (TEK) ancak 1970

yılında kurulmuştur. Takip eden birkaç yılda ise imtiyazlı şirketin elinde bulunanlar hariç tüm

elektrik üretim, iletim ve dağıtım tesisleri TEK’e devredilmiştir. Bu arada elektrik dağıtım

hizmetlerinin Türkiye Elektrik Kurumu’na (TEK) devrini öngören 09.09.1982 tarih ve 2705

sayılı yasanın yürürlüğe girmesiyle Belediyeler elektrik dağıtım hizmetlerinden çekilmiştir.

TEK 1993 yılında üretim ve iletim faaliyetlerinin dağıtımdan ayrılması sonucu TEAŞ ve

TEDAŞ olarak bölünmüştür. Ulusal iletim şebekesinin tamamlanmasından sonra, elektrik

üretimi, iletimi, dağıtımı ve ticaretinin özel sektöre açılabilmesinin şartları oluşmuştur.

Elektrik Piyasası Kanunu ile birlikte 1 Ekim 2001 tarihinden itibaren iletim, üretim ve

ticaret faaliyetlerini bünyesinde toplayan TEAŞ, her bir faaliyetin farkı kamu tüzel

kişiliklerinde yer aldığı TEİAŞ (Türkiye Elektrik İletim A.Ş.), EÜAŞ (Elektrik Üretim A.Ş.) ve

TETAŞ (Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt A.Ş.) olmak üzere üç ayrı şirkete ayrılmıştır.

ANKARA ELEKTRİK DAĞITIM TESİS VE ŞEBEKELERİNİN TARİHÇESİ

Belediyelerce yürütülen elektrik dağıtım hizmetlerinin Türkiye Elektrik Kurumu’na

devrini öngören 09.09.1982 tarih ve 2705 sayılı yasanın yürürlüğe girmesi üzerine

01.11.1982 tarihinde kurulan Sınırlı Sorumlu İç Anadolu Elektrik Dağıtım Müessesesine bağlı

Ankara İl İşletme Müdürlüğü bünyesindeki Merkez İşletme Müdürlüğü organigramında bir

servis şefliği olarak faaliyete geçen yük dağıtım servisi, 1990 yılında müesseselerin il

bazında yeniden yapılanmaları sonucunda, Ankara Elektrik Dağıtım Müessesesi’nin bir alt

birimi olarak müdürlük düzeyinde kurulmuş ve örgütlenmiştir. Halen,Başkent Elektrik Dağıtım

AŞ Genel Müdürlüğü’nün taşra teşkilatında bir işletme müdürlüğü olarak görev ve hizmet

yürütmektedir.

Ankara’nın elektrik ile tanışması hemen hemen Başkent oluşu ile eş zamanlıdır. 1927

yılında Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile imtiyaz sözleşmesi yapan bir Alman şirketi “Ankara

Elektrik Şirketi”ni kurarak, belirlenmiş bir saha içinde Ankara şehrinin ihtiyacı olan elektrik

enerjisini üretmek ve dağıtmak görevini üstlenmiştir.

Generatör çıkış gerilimi 6.3 kV, toplam gücü 2500 kVA olan 2 adet dizel grupla

başlatılan elektrik enerjisi üretimi, dağıtımı ve ticareti 1942 yılına kadar imtiyaz şirketince

yürütülmüştür. 1942 yılında 4325 sayı ile çıkarılan yasa kapsamında Ankara Belediyesi’ne

bağlı olarak kurulan “Ankara Elektrik ve Havagazı İşletme Müessesesi”, imtiyaz şirketinden

görevi devralmıştır.1955 yılına kadar artarak gelen elektrik enerjisi ihtiyacını karşılamak

üzere Ankara Maltepe semtinde kurulmuş olan elektrik fabrikasındaki buhar türbinli ve dizel

motorlu enerji üretim gruplarıyla 25 MVA’ya ulaşan işletme gücü, şehrin dikey ve yatay imar

uygulamalarının doğal sonucu olarak artış gösteren idari, sosyal ve ticari enerji talebini

karşılayamaz hale gelmiştir. Ancak; bu durum daha önceden görülerek Sakarya nehri

üzerine kurulan Sarıyar HES’de üretilen enerji, Etibank tarafından yaptırılan 154 kV’luk

yüksek gerilimli (YG) iletim hattıyla Ankara’ya taşındığından, olası bir enerji dar boğazı

önlenmiştir.

1955 yılında servise alınan Sarıyar HES’den sağlanan elektrik enerjisi, Ankara’da

kurulan 154/34,5 kV işletme gerilimli Akköprü İndirici Transformatör Merkezi (İM)’ne

taşınmıştır. Ancak; şehirdeki mevcut Orta Gerilim (OG)’li dağıtım şebekesi 6.3 kV’luk

olduğundan, yaygın enerji ihtiyacını büyük güçte taşımaya yetersiz kalmış ve yine Etibank

tarafından yaptırılıp “Ankara Elektrik ve Havagazı İşletme Müessesesi”ne devredilen 34.5/6.3

kV işletme gerilimli:

-Hipodrom (açık + kapalı şalt),

-Dışkapı (kapalı şalt),

-Bakanlıklar (kapalı şalt),

-Cebeci (kapalı şalt),

-Maltepe (açık şalt),

transformatör (TRF) merkezlerine, Sarıyar HES’den Akköprü İM’ne getirilen enerjinin

dağıtılması gerekmiştir. Bu maksatla yeni tesis edilen 34.5 kV’luk hava hattı ve yeraltı kablo

şebekesi marifetiyle Akköprü İM’deki enerji trafo merkezlerine ulaştırılmıştır. Buralarda yeni

tesis edilmiş olan 34.5/6.3 kV’luk güç TRF’larının çıkışındaki 6.3 kV’luk fiderler üzerinden,

mevcut 6.3 kV’luk enerji dağıtım şebekesi ile bağlantılar yapılmış ve şehire Sarıyar HES’den

getirilen enerji verilmeye başlanmıştır. Teknik ve ekonomik ömrünü doldurana kadar

otoprodüktör nitelikte faaliyetini sürdüren elektrik fabrikası ise 1986 yılında hizmet dışı

kalmıştır.

Scada VE YÜK DAĞITIM İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE HİZMET SINIRLARI

Yönetim kurulunun 11.07.1996 tarih ve 22/123 sayılı kararları ile onaylanıp

30.07.1997 tarih ve 96/42 sayılı genelge ile yürürlüğe giren “Görev, Yetki ve Sorumluluk

Yönetmeliği” uyarınca; 6.3-15-34.5 kV’luk OG elektrik tesis ve şebekelerini işletmek yada

işletilmesini koordine etmek, şekillenmesini yönlendirmek, Bakım ve onarımlarını yaptırmak,

yeni tesislerin işletmeye açılmasını sağlamak, kurulu gücü 250 kW’ın üzerindeki alçak

gerilimli (AG) ve her türlü OG enerji tahsis isteklerini etüt edip, karşılama koşullarını

belirlemek, işletilen tesis ve şebekelerde her türlü koruma koordinasyonu, ölçme, muayene

ve test işlemlerini yaptırmak, kararlı ve kaliteli bir işletme için sistem yüklenme ve arızalarını

analiz etmek, gerekli yatırımları tespit ve önermektir.

Yukarıda bahsedilen görevlerden, işletme hizmeti; Ankara şehrinin başkent olma

özelliği sebebiyle 24 saat ve 3 vardiyalı çalışma düzeniyle ve yalnızca Büyük Şehir

Belediyesi mücavir alan sınırları (Gölbaşı ve Sincan İlçe merkezleri hariç.) içinde

verilebilmektedir.

SORUNLAR

Şehir merkezindeki mevcut 6.3 kV’luk OG dağıtım tesis ve şebekelerinde gözlenen

kapasite yetersizlikleri, işletme dar boğazlarına sebep olduğu gibi, müşterilerden gelen güç

tahsis isteklerini zamanında ve arzu edilen miktarda karşılanmasını engellemekte yada

kısıtlamaktadır. Üstelik; arızi yada programlı çalışmalar sebebiyle kapasite üst sınırlarında

yada aşırı yüklenme durumunda kalan dağıtım tesis ve şebekelerimizde, işletme güvenliğini

sağlamak için bazen programlı elektrik kesintileri uygulamak zorunda da kalınmaktadır. Bu

sorunlar sonucunda şirket teknik ve mali kayıplar yanında, güvene dayalı prestij

yıpranmasına da uğramaktadır.

Hizmet ve işletme etkinliğini daha hızlı ve kaliteli hale getirecek “Scada ve

Otomasyon” teknik alt yapısı ise bir türlü oluşturulamamıştır. Bu durumda Müdürlük görev

ve hizmetlerini zorlaştıran, müşteriye sunulan enerjinin dağıtımı ile kullanımında aksama ve

kalite bozukluklarına sebep olan elektrik dağıtım sorunları mevcut işletme hizmetleri ve klasik

yöntemlerle giderilmeye çalışılmaktadır. Bu ise görevde amaçlanan kalite ve ekonomik

hedefleri tam olarak gerçekleştirilmesine mani olmaktadır.

Devamını Ekten İndirebilirsiniz.
 

Ekli dosyalar

  • staj_raporu.rar
    7.9 MB · Görüntüleme: 2,169
bu indirdiklerimi hangi programla acıcagım
 
eger 23 iş günü daha beklersen bende stajımı kompanzasyon trafo ve projelerle ilgili çalışan bir elektrik şirketinde yapıyorum:p staj bitsin defter yayında inşallah :))
 
arkadaşlar banada endüstriyel otomasyon staj dosyası lazım yardım ederseniz sevinirim simdiden çok teşekkürler.
 
slm abeler kardeşler ben lise son sınıfıyım hastanede staj yapıyorum elektrik elimde çizim yokk çok aradaım bulamadımm sizden ricam varsa sizde çizim göndersenizz
 
arkadaslar gercekten hepınıze çok tesekkur ederım attıgınız bu staj dosyaları gercekten benı staj yapma derdınden kurtardı
 

Forum istatistikleri

Konular
128,128
Mesajlar
915,276
Kullanıcılar
449,846
Son üye
g-silver

Yeni konular

Geri
Üst