Elektrik sayaç ters dönüyor

Özel bir bağlantı olmadıkça elektrik sayaçları ( eski modeller mekanik olanlar ) ters dönmezler dönemezler.
serkan 48 arkadaşım eski mekanik sayaçların faz griş ve çıkışlarını ters çevirdiğimizde sayaç tersine dönmektedir.sayaç bobinine uyguladığımız mağnetik alan değiştiği için diskte tersine dönmekteydi ve bu şekilde kaçak elektrik kullanılıyordu.ben ters dönende düz dönende gördüm ama hem ters hemde düz dönenini ne duydum nede gördüm slm
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Soyle bir yorum getirmek istiyorum tabi sacma gelebilirde.
Eski sayaclarda ters baglantida sayac ters donebiliyor bunu biliyoruz.
Tesisatta sofben disindaki cihazlarin sayacin dogru yonu baz alinarak baglandigini dusunelim ki sorundan da oyle oldugu anlasiliyor. Yani A yonunde X birim manyetik alan ve donus.
Sofben ise sayacin giris cikisina birinci baglantiya gore ters baglanti ile B yonunda 2X birim manyetik alan olusturdugu icin sayac butun cihazlar acikken X birim ters yonde donemez mi. Aksi istikamette uygulanan daha guclu manyetik alandan oturu.
 
@rezistans aynen fikirlerine katılıyorum.

@apsimat söylediğin durumu düşündüm ama elektrik akımı direk hattı yada binaya gelen enerji hattından yüklere doğrudur. Arkadaşımızın durumunda her halukarda bu bina daire v.s. gelen fazın saate giriş yönü değişmedikçe sayacın ters dönme şansı yoktur.

Arkadaşımız videosunu çekip gönderebilirim demişti. Doğrusu videosunu görmek isterim. sayaç düz dönerken ısıtıcı devreye alındığında ters döndüğünü görmek isterim. Aslında devreyi ben görmek isterim ama bu pek mümkün değil.

Bu gün 3 saat kadar uğraştım. Sayaç ve sigorta bağlantıları yaptım. sayacın dönüş yönü bağlanan yüklerle değişmez.

Ancak şu durumu hiç düşünmedik. Belki sayaçta arızada olabilir.


Bu konuda bunlar dışında mantıklı yorum yapamam bu nedenle yorumları diğer daha bilgili ustalara bırakıyorum. Bu konu tartışmayla çözülemez. Tamamen teknik olarak bakılmalı. Binaya gelen faz ve nötr uçları tesbit edilmeli. Sayaca giriş çıkış uçları kontrol edilmeli. Sonrasında yük dağılımına bakılmalı. Anormal bir durum varsa bu tetkikte gözle görülür. Bunun dışında tek sonuç sayaç arızalıdır. Yerinde görüp inceleyemeyeceğime göre konudaki son mesajımdır. Sadece çözümlenmişmi diye bakacağım. Mantıklı bir yazı görürsem sevinirim.

Hepimize kolay gelsin.
 
mantıklı düşünürsek olur mekanık sayaçlarda ters donmemesı için mını mandal var bu bozuk olabılır bırıncısı eğer güç çektığı zaman yön değişiyorsa bunun sebebıde sayaç içindekı bobin ve sabit miknatis mıknatısli endüvinin yüksek akim çekıldığı zaman bobinin hizina ulaşamadığı zaman ters döner bunun basit örneğı step motorlar step motorlarda yüksek hiza çikinca yon şaşirırr ters döner bu yoldan düşünürsek mantıklı bellı bır yüke kadar ilerı aşiri yuk çekıldığınde terste donebılır ama her zaman olmaz bu
 
Sayın Ustalarım, (sesli düşünüyorum) şofben açıkken ters dönüyor peki aynı anda başka cihaz çalışmıyor mu? bu durumda bir ileri bir geri dönmeyeceğine göre sayacın diski sabit kalması gerekmez mi (büyük güçlü yük daha fazla karşı koyar diyeceksinz)? Arkadaşımızdan vidyoda tek başına şofben çalışırken diskin dönüşü ile normal kullanım ve diğer cihazlar devrede iken dönüş hızına ait ayrı çekimler yapmasını rica edeceğim.
Herkesin bildiği gibi benim de düşüncem sayaçta faz nötr sırasını değiştirmeden (matkap yön düğmesi) diskin yönü yüke göre değişmez, evin tüm tesisatı (sağlıklı, normal) sonuçta paralel.
 
O işte bir katakulle vardır.Adam gizli düzen yapıp şofben de ters döndürüyordur.
İyice takip et çözersin.Aksi halde sayaç bozuk başka açıklaması yok.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,159
Mesajlar
915,556
Kullanıcılar
449,916
Son üye
adil.degirmenci

Yeni konular

Geri
Üst