Elektrik Proje şirketi kurmak

SadoGazla

Üye
Katılım
15 Haz 2013
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
34
5 arkadaşız bu sene ytü elektrik mühendisliğinden mezun olduk.
biz ortaklaşa bir proje şirketi kurmayı düşünüyoruz.
tecrübeli kişilerden bu konuda bilgi almak ve ne gibi zorluklar bizi bekliyor
öğrenmek istiyorum. şimdiden teşekkürler
 
Birinci zorluk, hiçbirinizin henüz hayata atılmamış olmanız bir zorluk. Henüz askerliğiniz bitmemiş, belirli bir bilgi ve tecrübe birikiminiz muhtemelen yok, size iş verecek çevreniz de olmayabilir muhtemelen, hiç tecrübesi olmayan kişilere hemen devamlı iş verecek pek müşteri de bulamayabilirsiniz.

Şimdi belki bazılarınız İstanbul'da öğrenci olarak kalıyorsunuz, bunun kirası var, onu var, bunu var, şunu var, yarın askerlik var, belki ertesi gün sevgilisi/nişanı/evlilik/çocuk var. Belirli bir noktaya gelip, iyi bir gelir elde edene kadar bir süre mali olarak sürünebilirsiniz. Bu durumu YTÜ'deki Aslan İnan bey'e de sorabilirsiniz. O da sizin gibi ilk başta arkadaşlarıyla bu tarz bir iş kurmuş. Ama sonra yukarıdaki sebeplerle hepsi tek tek terk etmiş. Son kalan Aslan bey de mecburen işi kapatmış.

İkincisi, aranızda yarı zamanlı çalışan olmadıysa, proje çizimi o son sene aldığınız 5 katlı apartman elektrik tesisat projesi çizimi dönem ödevi olan Aydınlatma ve İç Tesisat dersindeki kadar basit değildir. Birçok aşaması, dikkat edilmesi gereken hususları, detayları vardır.

Tüm bunları tartışın. Gerçekten bu fedakarlıklarda bulunabilecek misiniz? Yarın öbür gün yelkenleri suya indirebileceler var mı aranızda? Ya da şimdilik deneyim ve askerlik gibi birkaç yıllık ayrı çalışmadan sonra bir araya gelmeyi de kabul ederler mi? Yoksa birkaç yıl sonra, aile kurmuş filan, bazı şeyleri riske atamayacak noktaya mı gelmiş olursunuz?

Yani herşeyi bir düşünün, tartışın, başka sorularınız veya yardımcı olabileceğim başka bir sorun varsa, sorabilirsin?
 
kagem çok teşekkür ederim.

bizim arkadaşlar yok şöyle iş var yok böyle iş var filan diyolar. bu konuda bir bilginiz varmı ?
birde ortalama proje çizim bedelleri nedir.
taahhüt kısmı olamadan iş veren olur mu ?
 
kagem çok teşekkür ederim.

bizim arkadaşlar yok şöyle iş var yok böyle iş var filan diyolar. bu konuda bir bilginiz varmı ?
birde ortalama proje çizim bedelleri nedir.
taahhüt kısmı olamadan iş veren olur mu ?

Öyle iş böyle iş var derken, çok iş var anlamında mı diyorlar? İş tabiki var, ama sizin kendi tanıdık çevreniz yoksa, hiç tecrübesi olmayan yeni mezun kişilere proje çizimini vermekte çoğunluk tereddüt yaşar, ki size dediğim gibi öyle derslerdeki kadar basit ve yüzeysel bir iş de değil.

Ücretlerse, işin içeriliği ve istenilen proje kısımları gibi bazı unsurlarla birlikte değişiklik gösterir. EMO'nun en az ücretler kitapcığı var, pdf halinde. Ama piyasada genel olarak bu ücretlerin altında proje tasarlayanlar yaygın. Elimde bir iki tane örnek teklif mevcuttu aslında. Sonra size gönderebilirim. Ama projeyi hem çizip, hem de onayları alacaksanız elektrik smm eğitimi de almanız gerekir.

Taahhüt kısmı olmadan iş verenler tabiki var. Çok sayıda proje şirketi mevcut, sadece taahhütle de uğraşanlar ve her ikisini de üstlenenler var tabiki.
 
araya giriyorum

bu konuda inanılmaz şeyler duyuyorum daire başına 5bin lira gibi rakamlar söyleniyo gerçeklik payı var mı
 
Fiyatlar değişiyor. Normal iç tesisat projelerinde şöyle bir nette ararsanız, metrekare çizimi 1tl ile 4tl arasında yapan bir sürü firma ile karşılaşırsınız.
 
Projeci arkadaslarin biraz santiye topragi yutmus olmasi lazim , ondan sonra bir projeler geliyor rezalet. Cizdigin seyi git gor bir once , mekanik borulari gor, demir yogunluklari kolonlarin neresinde onlari gor ona gore ciz. Sonra santiyede butun isimiz shopdrawing yapmak oluyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,125
Mesajlar
915,236
Kullanıcılar
449,837
Son üye
betül hüsrevoğlu

Yeni konular

Geri
Üst