Elektrik panosu

cok guzel aciklamalar olmus tesekkurler
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Arkadaşlar pano yapımı çalışır bir sistem yapmak kadar buradaki görüntü ve kablo dizaynıda teknik isteyen bir konudur. dolayısıyla pano yapımına başlamadan önce;
1-kumanda edilecek elemanlar tespit edilir ve güç devresi kağıt üzerine çizilir. kullanılacak kablo çapları hesap edilir,koblolar numarandırılır.
2-çizilen güç devresine göre ve nasıl çalıştırılacağına göre malzeme seçimi yapılır.
3- bu kontrol elemanları ve kablo kanallarının uygun bir biçimde yerleştirebileceğimiz pano temin edilir.
4- panoda kumanda elemanlarının yerleşim planı yapılır. bunu yaparkende kullanılacak elemanların özellikleri ön plana alınır. örnek : plc, röle ,kontaktör,motor filitre bobinleri buton, şalter vb.
5.yine öncelikli olarak kumanda bağlantı şeması çizilir. ve yine kablo ve elemanlar numarandırılır etiketlenir.
6- eğer kumanadya parazit etkisi yapacak eleman varsa bunlar ayrı kablo kanalllarında kabloların geçirilmesine dikkat edilir.
7- kontaktör besleme devreleri genelde kalın kablolar olduğu için kablo kanalının altında kalmasında daha sonraki kontrollarda kolayluk sağladığı için fayda vardır. bu sebeple önce güç devreleri yapılması uygundur.
8. bundan sonra kontol devre kablo bağlantılarının yapılması daha uygundur.
yukarıda basit bir pano yapımındaki takip edilecek yolu kısa kısa anlatmaya çalıştım. ama şunu belirtmek lazımki genel kurallar dışında pano yapımı bir tecrübe deneyim ve yaratıcılı işidir. teknik kadar görüntü ve iş güvenliği çok önemlidir.
selamlar.
 
Elektrik panosunu ne için kullanacan,alıcının gücü ne,panoda kullanacağın bütün elektrik gereçlerinin yeterlilik standardı var mı...Bunların hepsinin ölçümü lazım.
 
farkedermi ilk hangisinden baslanacagı ?
aslında hangisinden başladığın farketmez. ama önce güçten başlamak daha mantıklıdır. karışık kumanda devrelerin de aşırı kablo kulanmak gerekebilir. eğer kablolar güç devresinin kablolarının altında kalırsa arıza bulma ve değiştirmek oldukçza zor olur.
 
Aslında ben her ikisinide aynı anda başlayıp aynı anda bitiren birini tanıyorum....
 
meraba arkadaşlar kumanda kurarken önce güc devresi kurulur sonrada kumanda devresi kurulur sebebi ise kumanda devresinde arıza ararken kolaylık olur doğrusu bugücü kapatır kumandayı denersin
 
SELAM arkadaşlar yapılan bütütnpanolarda ünce güç devresi kurulur.okullarda ise ünce kumanda devresi yapılrki oda çalışma sisteminin doğruluğu kontrol edilir.eğer doğruysa güçdevresi yapılır.bunun sebepleri çüç devresi dediğimiz.ünçe yapılrsa kumandanın yanlış yapılması durumunda devredekulanılan melzemeler ve allah korusun kiler zarar gürebilir.iş güvenliği için bu gerekir.
iş yerlerinde ise bu işi yapan arkadaşlar işehakim oldukları için ve işin deha kolay olması dahasonra arızalarda arıze tesbiti kolay olsundiye ünce güç devresi yapılır.zaten test aşamasında güç devresine enerji verilmeden sistem kontroluyapılır.çalışma sitemi.
HEPİNİZE BAZARILAR DİLERİM, işe hakim olmak ve işgüvenliği ün pilana çıkmalı.
 
olur mu yaa önce kumanda devresi sonra güç devresi yapılır okulda da işletmede de bçyle uygulanır arkadaşlar lütfen yanıltmayalım yeni arkadaşları
 
Burada "önce kumanda devresi yapılır, sonra güç devresi yapılır " ya da " hangisinin önce yapıldığı farketmez " diyen arkadaşlara soruyorum. İçinizde hanginiz, kaç kişi panoculuk yaptı ?

Adamı güldürmeyin Allahaşkına...
Olaki birgün panocuda işe başlarsanız sakın önce kumandayı yapmaya kalkmayın, atölye şefi görürse kapının önüne koyar.

Diyelim ki önce kumanda devresini yaptınız. Güç devresi de 10 mm.lik kablodan olduğunu varsayalım. Panoda bir süre sonra arıza oldu, ( arıza genelde kumanda devresinde olur ) 1 mm.lik kumanda kablolarını 10 luk kablonun altında nasıl arayıp takip edeceksin ?
 
Arkadaşlar kullanacağınız malzemeye bakarsanız anlarsınız güçten başlanacağını. Güç klemensleri her zaman alttadır. Sonra kumandaya geçilir. Bağlantılar kolay olsun diye.
Siz önce fayans döşenen sonra beton atılan bir bina gördünüz mü?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,169
Mesajlar
915,620
Kullanıcılar
449,933
Son üye
selcukbatman54

Yeni konular

Geri
Üst