Elektrik akımı-gerilimi ne kadar uzağa gider.

Katılım
10 Eki 2010
Mesajlar
419
Puanları
1
Besi çiftlikleri ve bahçeleri korumak için yapılan,10-20 Kilovolt gerilim üreten bir devre monte edip test için bir kullanıcıya verdim.Sistem çalışıyor.Çite gerilen bir iletken tele temas eden hayvanlar yüksek gerilim,düşük akıma maruz kalıp çarpılıyor sonra tele yaklaşmıyor.Soru şöyle;10 kilovolt bir gerilim,bir ucu toprağa bağlı olarak diğer uç topraktan izole edilerek çite uygulandığında,kullanılacak iletkenin uzunluğu en fazla ne kadar olabilir.Bilenler ve cevap yazacaklara şimdiden teşekürler.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Soruyu tam anlayamadım.10 kv gerilimin 2 ucu nasıl oluyor.Bunu toprağa vermeyi düşünmüyorsunuz herhalde
 
Ben şöyle düşünmenin yanlış olmayacağı görüşündeyim; sizin devrenizle ürettiğiniz gerilime hemen devre çıkışında Vkaynak dersek, çarpılacak hayvanın direncine Rhayvan dersek ve hayvanın çarpılacağı noktaya kadar üretilen elektriği iletecek tel uzunluğuna Ltel dersek, bu uzunluklta telin bir direnci olacaktır, şimdi hatta tel ve hayvanın direnci olacak, tabiki üreticinin diğer ucu toprağa bağlı dediğiniz için devre tamamlanırken yolunu hayvandan sonra üreticiye gidene kadar toprak üzerinden tamamlayacak buda devrede birde toprağın direnci olacak demektir, yine hayvanın çarpılacağı noktanın devrenin diğre ucunun toprağa bağlandığı uca olan uzaklığı kadar olan mesafedeki toprağın direncide hesaba katılacak demektir (toprak nemli-ıslak ise direnci düşük olacaktır bu işimize gelir. Şimdi bu kadar direnç neye lazım sizin ürettiğiniz gerilim bağlı olan dirençler üzerinde belirli gerilim düşümlerine sebep olacak bu gerilimlerin biride hayvan üzerindeki gerilim olacak biz hayvan üzerindeki gerilimin en yüksek olmasını istiyoruz o zaman hayvanın direnci en yüksek olması lazım yani hayvanın 10 000 V üreten bir üretici ile 1000 volta çarpılması yeterli ise hayvanın direnci 1 birim hat ve toprağın toplam direnci 9 birim olması yeterlidir, toprak direnci aslında ölçülerek belirlenir, telin direnci ise türüne kesitine ve uzunluğuna bağlı olarak formülden belirlenebilir veya oda ölçülebilir (tel direnci = özdirenç x telin uzunluğu / telin kesit alanı) gerekli bilgiler verilirse bu hesaplama yapılabilir fakat benim görüşüm 10 000 volt ürettiyseniz bence 1 km tel uzunluğunuz olsa bile bu hayvan şiddetli bir biçimde çarpılır. Birde ben bu elektrikli sistemlerin kullanılmasını doğru bulmuyorum özellikle bir çocuğun bu elektriğe maruz kalma olasılığı çok vahim sonuçlar doğurabilir, insan sağlığı hatta hayvan sağlığı açısından böyle bir sisteme karşıyım, diğer alternatifler kullanılmalı, aynı elektrikle belli aralıklarla nu hayvanları korkutacak kaçıracak ses üretilebilir ki benzer sistemler var.
 
Elektrikli çitlerde cihazın modeline ve tel tipine göre mesafe veriliyor. Sanırım en düşük 10.000 metre gibi. Zaten yüksek gerilim düşük akım oldukça uzun mesafe demektir. Çok ciddi çarpıyor büyük baş hayvanlar dahi 1 kere çarpıldımı bir daha yaklaşamıyor. Maksimum voltaj ve akım ile kaç saniyede bir çarpacağı gibi konularda standartlar var.

Bazı modeller için alıntılar vereyim.

elektirikli çit makinemizde kampanyalı fiyatımızı kaçırmayın... elektirikli çit makinesi 2 YIL GARANTİLİ 10,000 MT TEL KAPASİTELİ 12 VOLT
160 km' ye (100 mil) kadar maksimum çok telli kalıcı çit mesafesi (bitki örtüsü yok / düşük)
MBX2500 - 25 Joules depolu enerji. 80 km' ye kadar maksimum çok telli kalıcı çit mesafesi
MBX1500 - 25 Joules depolu enerji. 60 km' ye kadar maksimum çok telli kalıcı çit mesafesi

Merak edenler için 1-2 link vereyim. Arama motoruna elektrikli çit yazarsanız dünyanın bilgisi var.

Elektrikli it Sistemleri
Ekotarım : Çit Sistemleri
 

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,532
Kullanıcılar
449,908
Son üye
EFZA

Yeni konular

Geri
Üst