Elektrik İç Tesisat ve Topraklama Kontrolü Hakkında

Wazala

Üye
Katılım
1 Eki 2009
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
36
Arkadaşlar Merhaba,
Özel bir şirkette elektrik mühendisi olarak çalışıyorum. Çoğunluğu AVM içerisinde yer alan restoranlarımızın iç tesisat kontrolleri ve topraklama ölçümlerini yaptırmayı düşünüyorum.
Daha önce bu konuda bir çalışma yapılmamış. Benzer konumlarda çalışan arkadaşların tahmin edebileceği gibi bu tarz kararlar firmalarda farklı algılanıyor. İlk akla gelen maalesef işi yaptıranın kendisine çıkar sağlamak istediği, firmayı yanıltıp cebini doldurmak istediği oluyor.
Açıkçası yaptırmamak ilerde bana bir sorun çıkarmayacaksa hiç bu topa girmeyi düşünmüyorum. Aşağıdaki sorularım hakkında net bilgisi olanlar yardımcı olabilirse sevinirim.

1-) Yeni yönetmelik gereği 2016 Haziran ayı itibariyle bu kontrollerin zorunlu hale geleceği ve denetlemelerin sıklaşacağı, yaptırmayanlar için geriye dönük bu tarihe kadar olan süre için cezai işlem uygulanacağı konuşuluyor. Böyle bir durum var mıdır, ilgili yönetmelik, yasa, karar vs hangisidir?

2-) Bu kontroller için sektörde tıpkı proje bedellerinde olduğu gibi ölü fiyat veren firmalar var. EMO'nun belirlediği minimum birim fiyatlar ne kadar bağlayıcıdır? 500 m2 ye kadar iç tesisat kontrolü (gözle) ve topraklama için toplam minimum fiyat 800TL olarak görünüyor. 150TL'ye yaparım diyen adamalar var. Bu fiyatı veren adamın kontrol için gitmeyeceğini, elindeki hazır raporlardan birine imza atıp parasını alacağını adım gibi biliyorum. Ama özel sektörde kimse işin olması gerektiği gibi yapılması peşinde değil. Raporu versin de ne olursa olsun mantığı geçerli. EMO fiyatlarını değil de en ucuz fiyatı tercih etsek, yasal olarak bir sıkıntı yaşar mıyız?

3-) Bu kontrolleri, şirket bünyesinde bir mühendis olarak gerekli eğitimleri alırsam ben yapabilir miyim? SMM gerekli midir?

Keşke her şey daha şeffaf olsa, bu tarz işler gerçekten hakkıyla yapılıp kontrol altında tutulabilse. Yapılan kontrollere dair raporlar, karşılığında alınan ücretler online olarak sisteme girilse. Dağıtım şirketleri, EMO, Bakanlıklar, Belediyeler bu bilgileri online olarak takip etse.
EMO denen kurum aidat toplayıp siyaset peşinde koşmaya devam etsin biz işimize bakalım.

Yardımlarınızı rica ederim.
Teşekkürler,
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
1- Bizde her türlü yasa yönetmelik vardır ama denetleme kontrol yoktur.
2- Şuan ölçüm raporlama EMO üzerinden işliyor ücretlendirmeye uyacaksın.
3- Evet çalıştığın firmaya ait ölçümleri yapıp raporlayabilirsin. SMM gerekli değil.

Yazının son kısmıyla ilgili toz pembe hayaller vardı pembesi gitti tozu kaldı... :)
 
1- Bizde her türlü yasa yönetmelik vardır ama denetleme kontrol yoktur.
2- Şuan ölçüm raporlama EMO üzerinden işliyor ücretlendirmeye uyacaksın.
3- Evet çalıştığın firmaya ait ölçümleri yapıp raporlayabilirsin. SMM gerekli değil.

Yazının son kısmıyla ilgili toz pembe hayaller vardı pembesi gitti tozu kaldı... :)
Topraklama yetki belgesine sahip herhangi bir elektrik mühendisi (Belgelendirme firmasında çalışmıyor ve SMM değil) başka bir firma için topraklama ölçümü yapıp raporlamasını gerçekleştirebilir mi ? Bu konuda bilginiz var mı ?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,120
Mesajlar
915,175
Kullanıcılar
449,825
Son üye
yasargokdemir

Yeni konular

Geri
Üst