E klavye tanıtıldı

aslan93

Üye
Katılım
23 Eki 2011
Mesajlar
369
Puanları
31
TÜBİTAK tarafından desteklenen E klavye tanıtıldı. Yapılan açıklamalara göre klavye hızlı yazmakla beraber sağlık ve rahata da ehemmiyet veriyor.



Yapılan izahlara göre klavye, hızlı yazmakla beraber sağlık ve konfora da ehemmiyet veriyor. Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Azasi Doç Dr. Mahmut Ekşioğlu'nun liderliğinde geliştirilen ve TÜBİTAK tarafından da desteklenen klavye, 10 parmak yazım ilkeleri göz önüne alınarak tasarlanmış. Ekşioğlu, iyi bir klavye tasarımında en önemli ölçütün harflerin klavyedeki dağılımı olduğunu belirtiyor ve ekliyor: "Harflerin parmak kapasite ve hareketlerine göre dağılımı yazım performansını artırır, bunun yanı sıra sağlık ve konfor açısından da henüz rahat bir kullanım sağlar. Klavyede harf yerleşim düzeninin optimal olmaması durumunda kullanıcı, yazım performansı açısından mesele yaşayabilir. Aynı zamanda, bilhassa el ve bileklerde karpal tünel sendromu, tenosinovit gibi kas-iskelet sistemi hastalıkları riski ile karşı karşıya kalınabilir. Bu hastalıklara maruz kalan kişiler hem çalışamaz duruma gelir, hem de ızdırap çekerler. Bu da ülke ekonomisi ve yaşam kalitesi açısından ehemmiyet taşır."

Klavye geliştirilirken, farklı yaş gruplarından yetişkinlerle beraber laboratuvar ortamında çeşitli çalışmalar yürütülmüş. Her parmağın tek tek tuş basım hızı bulunarak, hız kapasiteleri belirlemiş. Ekşioğlu, bu süreci şöyle anlatıyor: "Parmakların ikili kombinasyonları konusunda deneyde ise iki tuşa ardı ardına basmak için geçen vasati müddetleri ölçtük. Ayrıca, Türkçedeki harf ve harf çiftlerinin ardışık kullanım sıklıklarını belirledik. Bu verileri geliştirdiğimiz optimizasyon modelimizde girdi olarak kullandık. Modelin çözümü ile elde ettiğimiz 152 klavye yerleşiminden en iyi üç aday klavye yerleşimini, ikisi deneysel, üç ayrı doğrulama testine tabi tuttuk ve F ve Q klavyelerle performans ve sağlık ölçütü açısından karşılaştırdık. Bu testlerden birinde sensörlerle donanmış bir çift ´hareket yakalayıcı data eldiveni´ kullandık ve tendon hareket mesafelerini ölçtük. E klavye, tipik bir Türkçe metni, F ve Q klavyeden önemli derecede henüz az tendon hareketi ile yazmayı sağladı.


Tendon hareket miktarı fazlalığının el-bilek adale iskelet hastalıkları için bir riziko teşkil ettiği bilinmektedir. E klavye, optimizasyon neticeleri ve Dvorak klavye tasarım ilkelerine göre mukayese, tendon hareket deneyi ve yazım hızı deneylerinde F ve Q klavyeden henüz başarılı bulundu." Ekşioğlu, F klavyenin ilmi çalışmalardan yoksun olduğunu da belirtmiş. Ekibin geliştirdiği E klavyenin ise, deneye ve matematiğe dayanan bu arada doğrulama testleri yapılmış ilk ve tek ilmi klavye olduğunu belirtmekte fayda var.
E klavye yaygınlaşır mı, hep beraber göreceğiz. Ancak en azından F klavye ve Q klavye kullanmaya alışan daha önceki nesillerin, E klavyeye geçişi zor olacaktır. Gelecekte ne olacağını da zaman gösterecektir.

Alıntıdır.Kaynak :
http://habermeydan.com/mobil/e-klavye-tanitildi/
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,172
Mesajlar
915,632
Kullanıcılar
449,936
Son üye
AsilOzgenc

Yeni konular

Geri
Üst