Doğru Akım Ölçümü

melitical

Üye
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
5
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar, 110V DC panosunun çıkışlarındaki 2 şalterden akım ölçümü yaptım. şalterin (+) ve (-) uçlarında farklı akım değerleri gösteriyor. 2.2 A ve 0.8A . Normalde aynı olması gerekiyor. Bu farkın nedeni nedir?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Birincisi dc akım ölçümünde ampermetre devreye palalel değil,seri olarak ölçümde bağlanır,buna çok dikkat etmek gereklidir.İkincisi ise şalter dediğiniz açma-kapama ( ON/OFF ) anahtarının bu giriş ve çıkış uçlarında amper farkı, kendi içindeki bir arızadan dolayı tüketim (Rezistans görevi görerek,ısınıp kendi içinde voltaj düşümüne ve akım,güç kaybına) neden olabilmesidir.Buna dikkat edip bunu göz önüne alın.Kolay gelsin.
 
Ölçümü ampermetrenin clamp'ı ile yaptım. DC akımı seçerek.
 
Demekki o iki hat birbirinin 4 ve - hattı değil. Diğer türlü iki kabloda da aynı akımı okumalıydınız. Bu noktada kaçırdığınız bir yer var. Şemayı inceleyip tekrar bakmanızı öneririm.
 
Merhaba.Klampla ölçtüğünüz noktalar her 2 ölçümde de ortak (ayni) noktalar üzerinde yer alıp,farklı yerlerinden (+ ve - ye çok yakın) alınmışsa bu farkın normalde hiç olmaması gerekli.Sizin gözünüzle tam göremediğiniz panodaki bir devre elemanı içinde oluşan suni dirençle bu sıradışı durum açıklanabilir diye düşünüyorum.(Nötr=yıldız barasındaki gevşeklikte oluşan suni direnç noktası gibi)Öncesi ve sonrasındaki noktalardan ölçtüğünüz bu devre elemanlarını,şalterler de dahil,kendi yerinden söküp iyice incelemeniz,kaliteli bir avometre ile omaj ölçüm testini uygulamanız çok iyi olur.Bu esnada normalden (Sıfıra çok yakın değerden) çok fazla omaj değeri okuduğunuzda bu elemanlarda bir sıkıntı var demektir.Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,159
Mesajlar
915,556
Kullanıcılar
449,916
Son üye
adil.degirmenci

Yeni konular

Geri
Üst