Dimmer anahtar tüketim hakkında

Dimmer anahtarın kullanımı hakkında yanlış bilinen birşey var, normalde dimmer anahtar yardımıyla ışık seviyesini düşürdüğünüzde elbette daha düşük tüketiminiz olur.

Ancak şu durumu gözardı etmemek lazım;

Dimmer yardımıyla verdiği ışık miktarı düşürülen ampul, aynı şiddette ışık veren aynı güçteki bir ampulden daha az ışık verir.(Elektriğin bir kısmı ısıya bir kısmı ışığa dönüşür dimmer kullanıldığında bu oran değişir)

Örnek vermek gerekirse bir avizede 5 adet 100 Wattlık ampul olsun normalde 500 Watt tüketimi olan bu ampullerin gücünü dimmer yardımıyla 100 Watt seviyesine düşürelim, birde sadece 100 Wattlık bir ampulü direk 220 Volt ile besleyelim. Tek başına 220 Volt ile beslenen bir adet 100 Wattlık ampulün, dimmer ile gücü 100 Watt'a düşürülmüş ampullerden daha fazla ışık vereceği görülür.

Dimmerde geçen düşük verim konusunun izahati budur.

Saygılarımla....
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Komik bir yorum gördüm ismi lazım değil, açıklama gereği duydum.

Seridevre.jpg
 
Konuyla alakalı mı bilmiyorum ama sorularım olacaktı. Matkap gibi aletlerde devir ayarını yapabiliyoruz sanırım oda dimmer görevini görüyor. Elimde taşlama aleti var ve üzerine devir ayarını yapabilecek bir parça takabilirmiyim? ebay da böyle böyle bir aparat var yada başka bir yöntemi var mıdır?
$_57.JPG özellik olarak şunlar yazılmış
Features:
  • Brand new and high quality.
  • Connect this device with lamp or home appliance in a series connection, then rotate the knob for dimming, speed, voltage, temperature control.
  • Applicable appliance: electric furnace, water heater, lamps, small motor, electric iron etc.
  • Input voltage: 220V.
  • Maximum power: 2000W.
  • Adjustable voltage: 50-220V AC.
  • Material: plastic, metal.
  • Size: 4.8cm x 5.5cm x 2.7cm.
 
Merhaba arkadaslar.
Viko marka led ampuller icin RC bir dimmer aldim ancak dimmerin acip kapatmasi dugme seklinde basinca acilip kapaniyor. Ayar yerini cevirince isigi istedigim gibi kisip acamiyorum. Isikta sadece bir iki ton farki oluyor. Ben daha da kismak istiyorum. Nasil yapabilirim
 
Merhaba arkadaslar.
Viko marka led ampuller icin RC bir dimmer aldim ancak dimmerin acip kapatmasi dugme seklinde basinca acilip kapaniyor. Ayar yerini cevirince isigi istedigim gibi kisip acamiyorum. Isikta sadece bir iki ton farki oluyor. Ben daha da kismak istiyorum. Nasil yapabilirim

O zaman RL dimmer kullanmanı öneririm onun minimum noktası daha düşük...
 
Bu arada dimmerlar bir direnç ile lambayı kısmazlar. Kullanılan anahtarlama elemanı bir triyak ya da bir mosfettir. Dimmer AC alternansı belli bir açıda kırpar. Bu da size gerçekten tasarruf sağlatır. 100W bir lambayı hem elektrik sayacına hemde dimmer a bağlayın. Sonra lambayı kısın. Sayaçta 100W ın düştüğünü göreceksiniz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,135
Mesajlar
915,329
Kullanıcılar
449,857
Son üye
Bluent

Yeni konular

Geri
Üst