Kan şekerini kan haricinde ölçmenin bir yolu var mıdır?

demket

Üye
Katılım
19 Nis 2009
Mesajlar
13
Puanları
1
Kan şekerini adı üstünde kan haricinde ölçmenin bir yolu var mıdır?
Mesela yöntem olarak aklıma SPO2 ler geliyor.
 
Merhaba
Idrarda da seker cikar ama tibbi olarak mudahale edebilmek icin kandaki aclik sekerinin bilinmesi gerekir.Daha ileri tetkikler icin de seker yuklemesi denilen bir yonterm uygulanir.Arzu edilirse(tibbi bilgiler oldugu icin konu disidir) daha detayli yazabilirim.
 
Aslında benim aradığım farklı bir yöntem. Hasta, holter gibi yanında gezdirip anlık olarak kan şekerini görsün. Yediği şeyin vücuduna etkisini takip edip kendisi için en uygun yemek kültürünü oluştursun. Malum şeker hastalığında en önemli sorun ani yükseliş ve düşüşler. Yoksa sürekli belirli bir yükseklikte sabit kalması çok aşırı sorun oluşturmuyor.

Striplerle bu işi yapması hem zor hem sürekli değil.

Belki yeni bir sensörle bu iş yapılıyordur diye düşündüm.

Hele dünya devi bu kadar firma varken, bu işi ben keşfedecek değilim. Ama keşfedilmiş az bilinen bir yöntem ve sensör varsa bilmeyi isterim. gaye bu...
 
2010 şubat ayı haberi teknoloji bol, ne kadar para o kadar teknoloji :)


İngiltere’deki Cambridge Üniversitesi araştırmacıları, birinci tip diyabet hastası çocuklarda günlük insülin iğnelerine son verecek bir “yapay pankreas” geliştirdi. Pankreas yerine geçen karmaşık cihaz, kan şekeri seviyesini ölçüyor, salgılanması gereken insülin dozunu ayarlıyor ve ilacı gece vücuda pompalıyor. Birinci tip diyabet hastası çocuklar, özellikle uykudayken kan şekeri seviyesi tehlikeli derecede düştüğünde hipoglisemi atakları geçirme riskiyle karşı karşıya bulunuyor. İnsülinin daha önce belirlenmiş seviyelerde verilmesini sağlayan insülin pompaları halihazırda kullanılıyor. Ancak yeni sistem, insülin dozunun daha karmaşık bir şekilde takip edilip düzenlenmesini sağlıyor. Bu cihazla insülin dozunun yakından takip edilip düzenlenmesinin, kan şekerinin daha iyi kontrol edilmesi ve böylece tehlikeli hipoglisemi ataklarının önüne geçilmesini sağlayabileceği belirtiliyor. Araştırma, 54 gece boyunca 5 ila 18 yaş arasındaki 17 çocuk arasında yapıldı. Yapay pankreas sisteminin, zamanın yüzde 60’ında kan şekeri seviyesini normal seviyelerde tuttuğu belirlendi. Bu oran, halen kullanılan pompalarda ise yüzde 40 seviyesinde. Bu süre içinde yapay pankreas bağlanan çocuklarda önemli hipoglisemi atağı görülmezken, normal pompaları kullanlarda 9 hipoglisemi vakası görüldü.


Böbrek naklinde doku uyumsuzluğuna son
İngiltere’de 15 yıldır diyaliz makinesine bağlı olarak yaşayan Maxine Bath adlı kadın hastaya, kardeşinden alınan ’uyumsuz’ böbrek nakledildi

Hayatının 15 yılını diyaliz makinesine bağlı olarak sürdürdükten sonra, ortaya çıkan tansiyonla ilgili problemler nedeniyle doktorların sadece birkaç ay ömür biçtiği Maxine Bath, Kasım 2009’da Coventry Üniversite Hastanesi’nde, tansiyonunun tehlikeli boyutlarda düşük olmasına karşın, yapılan operasyonla kız kardeşinden alınan böbreğin başarıyla nakledilmesi sayesinde tekrar sağlığına kavuştu. İngiltere’de yayınlanan Times gazetesinin haberine göre ameliyatta, plazmayı kandan ayırıp soğutarak protein ve antikorların jelimsi bir maddeye dönüşmesini sağlayan bir soğuk filtrasyon sistemi kullanıldı. Bu sayede nakledilen organın vücut tarafından reddedilmesine neden olan antikorlardan arındırılan kan, yeniden ısıtma işleminden geçirilerek hastaya geri verildi. Ameliyatı yapan ekipten Dr. Rob Higgins, yeni ameliyat tekniğinin, vücutla doku uyuşmazlığı olan bir organın nakledilmesinde ilk kez kullanıldığına işaret etti. Organın vücut tarafından reddedilmesine neden olan antikorları devre dışı bırakan diğer yöntemlerin Bath’ın zaten tehlikeli boyutlarda düşük olan tansiyonunun daha da düşmesine neden olacağına dikkati çeken Higgins, yeni tekniğin bu açıdan çok önemli olduğunun altını çizdi. Bath, Kasım ayındaki ameliyattan sonra geçirdiği 6 aylık rehabilitasyon devresinin ardından yaptığı açıklamada, “Ameliyatın üstünden çok zaman geçmiş olmamasına karşın kendimi şimdiden çok daha sağlıklı hissediyorum. Daha önce hiçbir zaman yiyemediğim fıstık ve çikolata gibi yiyecekleri tekrar yiyebilmeyi dört gözle bekliyorum” dedi.

Prof. Demirbaş: Biz 2007’de yaptık
Medical Park Antalya Hastanesi Organ Nakli Merkezi Direktörü Prof. Dr. Alper Demirbaş, İngiltere’deki nakil ameliyatını kendilerinin ilk kez 2007’de yılında yaptıklarını söyledi: “Biz Türkiye’de ilk defa kan ve doku uyumu olmadan böbrek nakli yaptık. 12 kan ve doku uyumu olmayan ameliyat gerçekleştirdik. Bunlardan 11’i hala çalışıyor. Bu ilk defa 20 yıl önce Japonya’da yapıldı. Tüm gelişmiş ülkelerde bu ameliyatlar yapılıyor. Türkiye’de maaliyeti yüksek olduğu için yaygınlaştırılamıyor. SGK bunu karşılamıyor. Biz bunun için gerekli başvuruları yaptık. Türkiye’de organ nakli olan kişi sayısının artırılması için, organ naklinin önündeki engellerin kaldırılması gerekiyor. İngiltere’de uygulanan ”cryo filtration“ tekniği kullanılan bir yöntem. Biz Türkiye’de bu tekniği kullanmadık, çünkü buna gerek kalmadı. Amerika’da ve Japonya’da bu teknik kullanılıyor. Ben 1997 yıllarında Amerika’daydım ve bu tekniği kullanıyorduk. Belki İngiltere’de bu bir ilktir.”

Kaynak: http://www.haber3.com/yapay-pankreas-yaptilar-548527h.htm
 
bu kadar teknoloji gelismesine ragmen ulkemiz... yapay pankreas bir an once ulkemzdeki cocuklari da sevindirse.:/
 
aslında bizim üniversitelerimizin puanları ya da sorular bi miktar kolaylaştırılmalı ki diğer kişilere de sans tanınsın . Lisede hiç birşey bilmeyip dgs ile hayatında çığır açan gençler yok mu sanki :)
 
Şeker hastalarına tavsiyem tarçın kullanmaları, şekerinizin belirgin bir şekilde düştüğünü göreceksiniz.
 
yapay zeka tabanlı bir holter cihazı tasarımı hakkında bilgisi olan var mı?
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,177
Mesajlar
915,643
Kullanıcılar
449,939
Son üye
sorunsuzşofben

Yeni konular

Geri
Üst