Devre Teorisi Proje yardım

Katılım
18 Kas 2011
Mesajlar
8
Puanları
1
Yaş
33
Merhabalar resimdeki proje ödev olarak verildi fakat piyasada 220-17volt trafo varmıdır ? yoksa nasıl yapılabilir ? voltaj kaynağı ve akım kaynağı kısmında nasıl bir tasarım uygulamak gerekir, henüz 2. sınıfım ve bu projeyi nasıl yapacağıma dair neredeyse hiç bir bilgim yok, yadımlarınızı bekliyorum, şimdiden teşekkürler..

rdnWJV.jpg
 
Trafo çıkışındaki AC 12 Volt gerilimi köprü diyotlarla doğrulttuğunuzda DC 16,9 V. elde edersiniz.
 
10Amper kisa devre korumali ayarli guc kaynagi yapmani istemisler. Dogrultucu ve lmxx serisi ile yapabilirsin.Akim icinde uygun transistor bakmak lazim
 
@apsimat 10 amper değil 10 miliamper 10 amper bir güç kaynağı yapmak kolay değildir.

@Anıl Atabey

Ac bir voltaj köprü diyot ile doğrultulduğunda 1.41 katına ulaşır.

12 volt x 1.41 = 16.92 volt. Ancak bu voltaj yüksüz voltajdır. yani 17 voltu sağlıyor. Daha sonra regüle ettiğiniz voltajdan 2 ayrı hat alacaksınız. Birini Değişken gerilim kontrollü 0 - 12 volt gerilim regulator devrenize bir diğerini ise sabit akım devrenize vereceksiniz.

Aşağıda verdiğim 3 devreyi birleştirirseniz istediğinizi elde etmiş olursunuz. Eğer bu devreleri yapmaya karar verirsen teorilerinide tartışır yazarız.

İlk regüle devreniz şu şekilde olmalı ;

RZQGA8EgMSToRsIUX_qnsEAuvqWbYjiSaRqz2UHaaHe9YdGo7-.jpg


Daha sonra 1.5 - 12 volt sabit gerilim regülatörü için ;

25 volt yazdığına aldanmayın. Sizin regüle devreniz 12 volt vereceği için bu voltaja çıkmayacak.

ZHmupGXS2sRjXeQ840JpJXk-eyVTUvgd79u-0ph01owAZBwcAA.jpg


Daha sonra sabit akım için ;

Sabit akım kaynağı için 1 ma - 10 ma arası ayar için 125 ohm ile 1250 ohm arasında potansiyometre ile ayar yapmak gerekiyor. 1 k o
-akim-regulator-devresi-current-regulation-circuit.png
 
Yardımcı olmaya çalışan herkese teşekkür ediyorum, projenin ilk aşaması hesaplama ve simulasyon yapılması. Simulasyon programında çizimini yaparken kullanılacak devre elemanlarının değerleri bu verdiğiniz devrelerdeki elamanların değerleriyle aynı mı olacak ? Yoksa bizim istediğimiz çıkış değerlerine göre yeni bir hesap yapıp yeni değerler mi elde etmeliyiz ?


@serkan_48
 
Hesaplama yapılacak olan tek değer sabit akım devresinde kullanılacak olan akım sınırlama direncidir. Oda olması gereken değer 1 ma ile 10 ma arası ayar için minimumda 125 ohm maksimumda 1250 ohm olmalı
 
Peki piyasada bu değeri sağlayan potansiyometre bulunabilir mi ?
 
1 k ohm bir potansiyometreye 125 ohm bir seri direnç bağlayıp devreyi bir projeboard üzerinde denemenizi öneririm. İstenilen değerlere yakın bir değerde akım sağlayacaktır. Hesaplarıma gore 1.1 ma ile 10 ma arasında ayar yapabilirsiniz. Ancak bu devreyi parçaların toleransi etkileyeceği için en doğru değeri öncelikle bir projeboard üzerinde kurup çalıştırıp ölçmenizi tavsiye ederim.

Çok sapma olmadan istediğiniz değerleri yakalayabilirsiniz.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,879
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst