Devre şemasındaki US+ ve US- nedir ne işe yarar

serkan_48

Üye dümdüz üye
Katılım
5 Ağu 2009
Mesajlar
13,971
Puanları
4,156
Yaş
43
Konum
Antalya
Değerli arkadaşlar..

Aşağıdaki devrede bulunan US+ ve US- uçlarının kullanım amacı nedir? ne işe yarar bilen varmı yorumlarınızı bekliyorum

power.jpg

 
US diil de VS olmalı die biliyorum. Vb ve Vs var gibi -resim çok küçük rahat okunamıyor- 2 ayrı besleme kaynağı anlamında, Okların yönüne de dikkat et biri beyaz sol yönünde biri siyah, diğeri kara sağa bakar neyse sonuçta şase belli ;)
 
resmi büyük ve okunaklı kesmiştim ama siteye upload etiğimde otomatik küçültmüş. bende benim siteye upload ettim ordan yeniden ekliyorum incelerseniz sevinirim.

link veriyorum http://iklimlendirmesogutma.com/smps/power.png
 

Ekli dosyalar

  • power.png
    power.png
    79.3 KB · Görüntüleme: 0
Referans/karşılatırma voltajı 741 opampına gidiyor. Tam bilmemekle beraber smpslerdeki optocuplor tarzı geribeslemeyi andırıyor, kısadevre vb zamanlarda tr grubunu susturuyor çıkış vermiyor. Yalnız US+ diye isimledirilen yol şasedir simetrik trafonun ortak ucuna bağlı etiketlemede mi hata yapılmış? Siyah oklar ana güç kaynağını/çıkışını temsil eder zaten volt ve amper metreler bunlara bağlı. Şemayı aldığın linkte daha geniş bilgi bulunur sanırım.
 
İsmail arkadaşımızın verdiği linkte yazıyor. Us sense den geliyor yani feedback. Orada uzun kablolar kullanıldığı zaman kablolardan oluşacak voltaj düşümünü engellemek yada minimuma indirmek için Us den gelen kablolaları direk olarak yüke en yakın yere bağlanabileceği söyleniyor. Yani yükün voltajını ölçermiş gibi bağlanıyor sanırım. Bu sayede feedback güç kaynağının çıkışından alınacağına direk olarak yüke en yakın yerden alınıyor. Yani benim anladığım bu.
 
Bence de İsmail Ustamın dediği doğru demode günümüzde bildiğin gibi SMPS ler kullanılıyor Boyut+ağırlık avantajları var. Ama ille de bu gerekli, cihazda bunu kullanmışlar dersen yardım edelim.
 
Verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkür ederim.

aslında benim ilk hareket noktam smps idi. modifiyelerle uğraştım normal şemalarla uğraştım ama smpslerde dizaynın dışında düşük voltajlara inemedim. ( 0 volt yada 3 volt 4 volt seviyelerine indiremedim. )

Eğer sizinde tavsiye edeceğiniz 0 - 30 volt akım ayarlı bi devre varsa güç kaynağı projem için uygulayabilirim.

tekrar teşekkürler.
 
smps kontrol entegreleri ilk anda şebekeden, daha sonra da düşük gerilim çıkışından beslenirler. entegrelerinde çalışma başlangıç gerilimleri (seriye göre değişir) genelde 8v civarıdır. bu durumda siz çıkışı ayarlamak istediğinizde 8v altına düştüğünüzde devre çalışmasını durduracaktır. bunun için entegre beslemesini farklı bir kaynaktan yaparsanız sorununuz çözülecektir.
 
Verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkür ederim.

aslında benim ilk hareket noktam smps idi. modifiyelerle uğraştım normal şemalarla uğraştım ama smpslerde dizaynın dışında düşük voltajlara inemedim. ( 0 volt yada 3 volt 4 volt seviyelerine indiremedim. )

Eğer sizinde tavsiye edeceğiniz 0 - 30 volt akım ayarlı bi devre varsa güç kaynağı projem için uygulayabilirim.

tekrar teşekkürler.

Merhaba sn.Serkan_48,hayırlı akşamlar.Smps'lerin belirli noktalarındaki elemanların değerleriyle oynanarak (Sn.gevv, www.320volt.com 'da bunu yaparak,çıkışta sadece 3-4 voltluk bir değişikliği,12 volt dc. yerine 15 volt dc. yi elde ettiğini de paylaşmıştır),ancak 3-4 voltluk küçük bir değişim ancak yine sabit olarak da sağlanabilir,sadece bu yaptığı çalışmada değiştirilebilir olmaktan uzaktır.Yani projenizde 0-30 volt ayarlı bir güç kaynağı yapmak ida istiyorsanız eğer,mutlaka normal trafo ile yapılmış olanlarını (Daha yagın olarak kolayca bulunabilen) kullanarak bu konuda popüler olarak kullanılan komparatör (Karşılaştırıcı) entegrelerin de gerilim kontrolünde kullanılabilenlerini veya kısa devre koruması da olacaksa,bu yapıyı da içine alan daha detaylı güç kaynaklarını,bu projeniz için seçmek durumundasınız.Bu konuda hatırı sayılır olarak nette yapılıp sonuç alınmış olan,0-30 volt aralıklı gerilim ayarlı,kısa devre korumalı ve trafolu tipte güç kaynağı projesi de mevcuttur.

Ama kendi kişisel çalışmalarında da ayrıca bunun kalitesini kendileri deneyerek,görerek tam tespit edebilmiş ve iyi çalıştığından da tam emin olan,bu konuda tecrübe sahibi üyelerin bu kendi projelerini paylaşmasına da ihtiyacınız var gibi görünüyor.İtinayla seçip yapabileceğiniz bu projenizde de başarılar diliyorum.Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,255
Kullanıcılar
449,843
Son üye
hvncrblt

Yeni konular

Geri
Üst