Demirdöküm compact hermetik şofben arızası

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,205
Puanları
3,256
Konum
BURSA
Değerli arkadaşlar; merhaba.

Bu sabah şofbenimde küçük bir arıza (Daha doğrusu küçük bir aksilik) yaşadım.Şofbenimin mevcut on-off (açma kapama) anahtarı (Şofbendeki devre kartındaki trimpotları çeviren 2 düğmeden biri) yorulma veya yanlış bir hareketim neticesinde içindeki milinden kopmuş ve boşa dönmeye başlamıştı.Kırılan mili kargaburunla almaya çalıştığım bir sırada ise,bu plastik kırılmış mil daha da geriye kaçarak devre kartının derinliklerinde ulaşılmayacak şekilde de mahsur kalmıştır.Bu nedenle devre kartına mutlak bir müdahele bu durumda kaçınılmaz görülmüştür.

Yapılan İşlemler:

1.Devre kartı tarafına kaçmış olan bu düğmeden koparak ayrılan plastik,trimpotu çeviririp,direnç değerini ayarlayan ve ON-OFF görevi gören bu mil karta ulaşılıp şofbenden çıkarılmıştır.

2.Düğmeden kırılan bu mil,başarılı bir operasyonla,kendi yerine,takviye plastik malzeme ilavesiyle desteklenerek,tam 90 derecede dikey olarak yapıştırılmıştır.(Havya ucu ile eritilerek ve ek plastik malzeme yığması sağlanıp)

3.Kırılan ve tamirli olup da,,tam güvenilemeyen bu düğme,üstteki düğme ile takas edilip yer değiştirilmiştir.(Çünkü her 2 düğme birbirinin eşi olup,biri diğerinin yerine geçtiğinde yine ayni fonksiyonu yapabilmektedir.)

Elektronik devre kartında,kumanda düğmelerinden kırılan bu düğmenin çevirdiği trimpot resimdeki besleme trafosunun sağında yer alandır.

vkcgp.jpg


Hazır konu açılmış iken “Arıza Bulma Tablosu” nu (Çünkü bügün yaptığım bir hata neticesinde,F4 "Doğalgaz gelmeme hatası" arızası lcd ekranında belirdi,telafisi,=resetlenmesi için ON-OFF anahtarının açılıp kapanmasıyla devre kartındaki bu kodun ancak da silinebileceği ek not olarak kullanım kitapçığında özellikle de belirtilmiştir= ve bu yüzden de bu tabloya bakma ihtiyacım da oldu) tüm demirdöküm compact hermetik şofben sahipleri için de aşağıda veriyorum.Kolay gelsin.Bir daha bu tür arızalara tam hazırlıklı olarak 2 adet kumanda düğmesini elimin altında yedekte her zaman da hazır bulunduracağım.


Başka bir tamir macerasında yeniden (İnşallah başka tür arızalar da oluşmaz temennisindeyim:)) görüşmek üzere.Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
Vallahi her şey arızalansın da kombi arızalanmasın. Çünkü cevap veren ustayı bulmak zor.;)
 
Konuyu hortlatacam ama bendeki protherm ile aynı anakarta sahip sanırım bunu nasıl resetleriz reset düğmesi yok
 
Konunun üzerinden çok zaman geçmiş fakat yardıma ihtiyacım var. Benim Demirdöküm compact şofbenim devamlı olarak ısı ayarı kaç derecede olursa olsun aşırı sıcak şekilde ısıtıyor musluktan akan suyu ellemek mümkün değil.Yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden teşekkürler.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,125
Mesajlar
915,211
Kullanıcılar
449,833
Son üye
Mami545480

Yeni konular

Geri
Üst