dc motor voltaj ölçümü

assyh

Üye
Katılım
6 Ara 2012
Mesajlar
18
Puanları
1
merhaba arkadaşlar,
elimde bir dc motor ve buna hareketini veren bir elektronik kart var . motor + ve - (artı eksi) kutuplardan oluşuyor. motora gelen voltajı ölçüyorum durma anında 0 gösteriyor hareket anında ise 1,6 v ile 2v gösteriyor motor 24v. yanlış ölçmüyorum 3 farklı avometre ile aynı değeri ölçüyorum. fakat motora giden voltajı köprü diyot ile doğrultunca 26v 30v ölçüyorum çalışırken ise saat yönüne dönüşte 24-26 ters yone 10v ölçüyorum bu nasıl oluyor köprü diyottan önce neden çok düşük voltaj okuyorum.
teşekkürler
 
Motor pwm yöntemi ile sürülüyor olabilir. Sürücü kartı pwm sinyali üretip motoru sürüyorsa bir nevi darbeli akım üretmektedir. Bu darbeli akımı normal ölçü aleti ile okuyamazsınız. Osiloskopla görüntülemelisinizki sinyalden ne olduğunu belirlemelisiniz.

kolay gelsin.
 
merhaba,
pic kullanmadan bu pwm sinyalleri dijitale çevirip bir mosfet ile aç kapa yapabilirmiyiz. yani led yakıp söndürebilirmiyiz.
 
Tekrar merhabalar,

pwm sinyali ile bir ledin parlaklık ayarını yapmak istiyorsanız 555 osilatör entegresi ile pwm sinyali oluşturup bununla led parlaklığını ayarlayabilirsiniz.

Yada bir ledi mosfet yada transistor kullanarak belirli sürelerde yakıp söndürebilirsiniz. ( 555 entegresini R-C osilatör devresi kurup uzun surely timer gibi kullanabilirsiniz )

Evet yakıp söndürebilirsiniz.

iyi akşamlar.
 
ve bu yanıp sönme kare dalga boyunca olur. kare dalga genişliği bitince söner ise olur gibi . bakayım etrafa biraz neler bulucam. teşekkür ederim yardım için
 
ve bu yanıp sönme kare dalga boyunca olur. kare dalga genişliği bitince söner ise olur gibi . bakayım etrafa biraz neler bulucam. teşekkür ederim yardım için
Evet kare dalga boyunca led yanar. Karedalga 0 olunca söner.

Şu şekilde frekans hesabı yapılıp tH ( voltajın 1 yüksek olduğu sure ) tL ( voltajın 0 düşük olduğu sure ) çıkış voltajlarının ne kadar sure ile 1 ve 0 olduğunu görebilirsiniz.Çıkışınız 1 olduğu sürece lediniz yanacaktır.
12974_555_2_1.jpg
12974_555_3_1.jpg
 
Not : 555 entegresi ile ilgili çıkışın yüksek ve düşük olduğu yani ledin yandığı ve söndüğü süreleri hesaplayan bir çok program mevcuttur.
 
tekrar teşekkür ederim ,bakalım yapabilecekmiyim
 
sanki bu 555 kare dalga üretiyor benim kare dalgam var ben pwm den düz çıkış elde etmeliyim ve ters dönüş yani yön bilgisi de olmalı .. yani motor ters dönünce yeşil led,, düz dönünce kırmızı led yanması gibi

tekrar teşekkürler
 

Forum istatistikleri

Konular
128,162
Mesajlar
915,577
Kullanıcılar
449,921
Son üye
TursuBidonu

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst