Dc motor mühürleme yardım

sayangku

Üye
Katılım
18 Ocak 2012
Mesajlar
10
Puanları
1
Yaş
31
sa arkadaşlar hocamız 2kw dc motoru sadece start stop butonlari ile çalistircak devre cizin dedi mantik ise starta basinca kontaktor aktif hale gelicek motoru hareket ettircek stoplada durucak yani muhürleme sistemii olcak yalniz ufak bir ayrnti var boyle yapinca motor ileri gidicek ama birde geri gitmesini. istiyor yani motoru 2 yonlu kullanmak istiyor ileri ve geri starta basinca ileri gidicek stopla durdurcak bu sefer baska starta basicak geri gidicek sonra yine stopa basip durdurcak bunu sadece butonlarla ve kontaktorlerle yapabilirmiyiz yaparsak allah rizasi için çizerseniz cok minnettar olurum anlatarak hem ogrenmiş olucam hemde ödevi halletmiş olurum uygulama yaptircak çünkü yorumlarinizi bekliyorum degerli hocalarim
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
sen tek yöne yaptığın sistemin cizimini koy üzerine biz ekeleyelim
 
Ben anlatayım sen devreyi çiz. Devrede bir adet stop, bir adet ileri yön için start butonu, bir adet geri yön için start butonu, bir adet ileri yön kontaktörü ve bir adette geri yön kontaktörü olacak. Faz ucunu alıp önce stop butonuna gireceksin oradan çıkıp geri yön kontaktörünün normalde kapalı kontağına gireceksin. Kapalı kontaktan çıktığın ucu ileri yön butonuna gireceksin, ileri yön butonundan çıktığın ucu da ileri yön kontaktörünün ucuna gireceksin. İleri yön kontaktörünün diğeri ucunu da nötr e bağlayacaksın. Son olarak ileri yön kontaktörünün normalde açık olan kontaklarından birini ileri yön butonunun uclarına paralel olarak bağlayacaksın (yani mühürleme yapacaksın). Anlattığım aynı işlemi geri yön içinde uygulayacaksın.
Yalnız geri yön butonunu ucuna ileri yön kontaktörünün kapalı ucunu koymayı unutma!. Yoksa motor ileri yönde çalışırken geri yön butonuna basılırsa artık gerisini sen hesap et!
Son olarak motorunun tipine göre güç devresini sen tasarlarsın artık. İleri ve geri yön kontaktörleri ile başka kontaktörleri kumanda edip motoru ileri ve geri yönde kontrol edeceksin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,159
Mesajlar
915,537
Kullanıcılar
449,910
Son üye
citythunder

Yeni konular

Geri
Üst