Daire içi sigorta dağılımı sorunu

exes

Üye
Katılım
8 Tem 2014
Mesajlar
24
Puanları
1
16-17 yıllık dairemize kaçak akım rölesi almak istiyordum, sigorta kutusunu açtığımda saçma bir bağlantıyla karşılaştım. Sigorta kutusunda toplam 5 adet sigorta var.
1.sigortada g20 yazıyor siemens ve bağlı olduğu şeyler: iki koridor aydınlatması, salonun spot,floresan ve ortadaki avize aydınlatması, oturma odası aydınlatması yatak odası aydınlası, çocuk odası aydınlatması ve tuvalet banyo aydınlatması bağlanmış.

2.sigorta B25 siemens, bağlı olduğu şeyler: mutfaktaki prizler( buzdolabı, derin dondurucu, bulaşık makinesi, çamaşır makinesi, fırın, aspiratör, tv ve uydu, kettle, Mikrodalga ve tost makinesi.)

3.sigorta B20 siemens, bağlı olduğu şeyler: sadece girişteki tekli aydınlatma.

4.sigorta B25 siemens, bağlı olduğu şeyler: Mutfak aydınlatma ( tavandaki avize ve üç tane spot lamba), balkon aydınlatması.

5.sigorta B32 legrand, bağlı olduğu şeyler: Banyo prizleri( termosifon da bağlı kendi sigortası var B16 siemens), çocuk odası prizleri( pc ve müzik seti bağlı), yatak odası prizleri, oturma odası prizleri ve salon prizleri.

Şimdi bu dengesiz dağılımı nasıl dengeli hale getirebiliriz acaba? Özellikle 2. Ve 5. Sigortanın yüklerini azaltmak istiyorum.

Sigorta kutusunun içinin fotoğrafını da çekip ekleyebilirim ama her sigortanın çıkışında bir kablo bağlı sadece bir tanesinde iki kablo bağlı.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Bu tesisatı yapan kişi hala elektrikçi olarak geziyormu piyasa da acaba..Mutfaktaki yüksek güçlü cihazların her birine ayrı linye çekilmesi gerekir.mutfaga en az 4 adet daha linye çekilmeli fakat mevcut sıva altı boruyu kullanmanız imkansız gibi.siva üstü olarak çekebilirsiniz ancak..3 ve 4 nolu sigortayı iptal edip yerine b10 tek bir sigorta koyun..
 
Aydinlatmalara 10 A takin hatta tekten aydinlatma bulunan sigortayi da iptal edip diger aydinlatma sigortasina takin, diger sigortalari da 16A olarak takin. Mutfakta ayni anda bircok cihaz calismazsa idare edersiniz en azindan tesisatinizi muhafaza edersiniz ama baktiniz mutfakta cihazlar devreye girdiginde sigorta atarsa siva ustu linye cekmek zorunda kalirsiniz.

Bu arada bazi elektrikciler mutfakta notr ortak alip faz kablolari ayri cekiyorlar. Linyeleri bu sekilde ayiriyorlar. Meslegim degil ama ogrendiklerime gore fazdan giden akim notrden dondugu icin notr kablosunsa isinma kavrulma meydana gelir bence.
 
Son düzenleme:
Aslında mutfaktaki bütün cihazlar çalıştığında bir sıkıntı olmuyor gibi görünüyor işte böyle olması büyük sıkıntı gibi geldi bu zamana kadar sigortaların attığına şahit olmadım ama canımı sıktı bu durum çünkü mutfakta özellikle çamaşır ve bulaşık makinesi sıklıkla aynı anda çalışabiliyor. Ve bu sırada buzdolabı ile derin dpndurucu da çalışınca hat ağır yük altına giriyor. İşin ilginci her aletin kendine ait prizi var. Bulaşık ve çamaşır makinesi ayrı prizlerdeler. Aynı şekilde buzdolabı ve derin doncurucu, fırın ile mikrodalga da ayrı prizlerdeler. Sadece derin doncurucu ile tv-uydu aynı sıva altı prizde bağlı, kettle ile de aspiratör aynı çoklu prizde bağlı. Mutfak ve sigorta paneli arasında full vestiyer var ve sıva üstü tesisat yapılabilir fakat oranın içinden kablo geçirmek de tehlikeli geldi çünkü bir aksilik olduğunda kolay tutaşacak şeyler var sonuçta, bunu sıva altı halletmenin bir yolu var mı ?
 
2.5 mm2 kablo yuk bindiginde 25 A sigortayi attiramaz. Siva ici 2.5mm2 kablo siiva alti akim tasima kapasitesi 21A _22A gibi. Sigorta atmadan kablolar tutusur Ya baglanti noktalarinda veya birbirine yapisir. Bundan dolayi mutfagi 20 A dusurun. Aydinlatma 10A, diger yerleri 16 A yapmaniz en mantiklisi. 2.5 mm2 kabloya 20 A den fazla sigorta takilmaz. Sigorta atarsa tekrat yazin.
 
Merhaba

Yeni binada da aynı olursa ne diyeceksiniz !!!
İmzalayan elektrikçiyi ve kontrol memurunu yangın ve diğer sebebler ( çarpılma vs gibi ) meydan vermekten yarğılayacaksın belki düzelir .

Üzerinde ne olursa olsun
Siğorta Kutusundaki siğortaya bağlı kablo
1.5 luk kabloya siğorta 6 / 10 amperden yükseği olmasın
2.5 luk kabloya siğorta 16 / 20 amperden yükseği olmasın

Siğorta b / c tipi takılacak yerlerin açıklaması
https://www.schneider-electric.com.tr/tr/documents/Easy_9_yeni_katalog.pdf

Mümkün olduğu kadar b tipi takmaya bakın .
Klimaya c tipi
Siğortanın amacı kablo korumadır yanması içindir .
300 mA kaçak akım siğortası ( yangın )sayaç panosuna
30 mA kaçak akım siğortası ( hayat koruma ) daire içi siğorta kutusuna .
Toprakla ölçümleri !!!

Siğorta Fazlaştırmaya bakın bu dışarıdan kablo çekmek demek ve içeriden uyğun hale getirmek .
Tüm siğortaları yenilen , eskiler çöp deyin .
Siemens alacaksanız iyidir fakat dikkat edin sahte olmasın . Şimdi yeni tipleri de var 6 kA
İki kabloyu ayırıp nereyi beslediği tesbit edilerek uyğun siğorta ( amper ) ile iki siğorta yaptırabilirsiniz .
Bu durum iyi bir siğortayı iki siğorta yapmış oldunuz !!!
İki , üç vs gib fazla güç çeker cihazları aynı anda çalıştırmamaya gayret edin .
ütü / çamaşır mak / bulaşık mak / termosifon / su ısıtıcısı / firın / vs gibi

Not : Bilğilendirilme amaçlıdır , ( işten anlayan elektrikçiye danışınız !!! )
Duyarıdır .
Yetkili tarafından montajının yapılmasıdır .

Kolay Gelsin .
 
Sigorta kutusundaki bağlantılar bu şekilde ve o iki kablo bağlı dediğim sigortadaki ikinci kablonun ucu boşmuş. Bakınız dördüncü Sigorta.
 

Ekli dosyalar

  • image.jpg
    image.jpg
    501 KB · Görüntüleme: 105
  • image.jpg
    image.jpg
    429 KB · Görüntüleme: 94
2.5 mm2 kablo yuk bindiginde 25 A sigortayi attiramaz. Siva ici 2.5mm2 kablo siiva alti akim tasima kapasitesi 21A _22A gibi. Sigorta atmadan kablolar tutusur Ya baglanti noktalarinda veya birbirine yapisir. Bundan dolayi mutfagi 20 A dusurun. Aydinlatma 10A, diger yerleri 16 A yapmaniz en mantiklisi. 2.5 mm2 kabloya 20 A den fazla sigorta takilmaz. Sigorta atarsa tekrat yazin.
Elimde eski mega marka çalışır durumda sigortalar vardı bu yüksek değerli legrand ve siemensleri söküp yerine onları bağladım. Şuan: 1.sigorta mutfağın prizleri ve B20 siemens.
2.sigorta, banyo( termosifon bağlı 1950watt gücü) oturma odası, yatak odası, çocuk odası, salon prizleri B20 markası mega.
3. Sigorta salon, koridorlar yatak odası, çocuk odası, oturma odası, tuvalet ve banyo aydınlatma B16 mega.
4.sigorta, giriş, mutfak ve balkon aydınlatma B16 mega.

İlk deneme olarak buzdolabı ve derin doncurucu çalışırken kettle, aspiratör ve tost makinesini çalıştırdım bir sorun olmadı. Bir kaç gün bu şekilde kullandıktan sonra sürekli atma durumu olmazsa sigortaların aynı değerde siemens marka olanlarını alıp takıcam ve yanlarına bir de Kaçak Akım Rölesi bağlıcam. Panonun son hali bu şekilde oldu. Alttaki mavi kablo faz bir sigorta eksilttiğim için bir ucu açıkta kaldı ama oraya kaçak akım rölesi takılacağı için orayı bozmak istemedim. Röleyi alınca direkt onun girişini boştaki uça takıp takıp fazı kesip kar ın girişine bağlarım diye düşündüm.
 

Ekli dosyalar

  • image.jpg
    image.jpg
    534.2 KB · Görüntüleme: 67
  • image.jpg
    image.jpg
    523.2 KB · Görüntüleme: 57
Merhaba

Siğorta Kutusundaki siğortaya bağlı kablo
1.5 luk kabloya siğorta 6 / 10 amperden yükseği olamaz
2.5 luk kabloya siğorta 16 / 20 amperden yükseği olamaz
Kablonun yanma ihtimalı vardır ( amper ) önemli !!!

Sağlıcakla Kalın .
Size Kolay Gelsin .
 
Son düzenleme:
Merhaba

Sağlıcakla Kalın .
Size Kolay Gelsin .
Merhaba hocam size de verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Birden fazla alıntıyı aynı mesajda yapmayı bilmediğim için sizi de alıntılayamadım kusura bakmayın. Sizlerin dediklerini uygulamaya çalıştım umarım sıkıntı olmaz. Ve kendim elimi vurmadan önce sizlerden aldığım bilgilerle gittim elektrikçileri dolandım durumu anlattım birisi mutfağınkini B32-40 yap dedi, biri bazılarında iki sigorta var sizinkine yine iyi takmış adamlar dedi ama hiçbiri bir anormallik olduğuna değinmedi. İnsan hayatı çok ucuz memleketim esnafı gözünde onu anladım. Mecburen gelip kendim düzenlemeyi yaptım paylaştığınız bilgilere göre.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,149
Mesajlar
915,479
Kullanıcılar
449,893
Son üye
bozwolf

Yeni konular

Geri
Üst