Dagıtım şirketi olarak geslerden gelen kapasitif enerjinin bastırılma yöntemleri?

lycaon_xp

Üye
Katılım
2 Nis 2012
Mesajlar
75
Puanları
1
Yaş
31
merhaba arkadaşlar ;

Dağıtım şirketi olarak sistemimize bağlı bir çok guneş enerji santrali bulunmaktadır.Bu santraller geceleri kendi iç tuketimleri için şebekeden enerji çekmekte ve kapasitif olarak cezaya girmekte sistemi bozmaktadırlar.
Bu iç tuketimlerinden dolayı olusan kapasitif enerji bastırılmak istenmektedir.
Benim aklıma gelen 3 senaryo var.

1-kompanzasyon sistemi uygulamak
2-geceleri kesici actırılıp şebekeden enerji çekmesine musade edilmeyecek kendi elde ettiği enerji ile kendisini besleyecek.

bu iki senaryo dışında başka duşuncesi olan varmı ?
ve bu ıkı senaryonun kıyaslamasını yani avantaj ve dezavantajını yapabılecek arkadaşlardan yardım bekliyorum
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Bence şahsi fikrim kompanzasyon uygulaması en mantıklı olandır. Kesici açtırmak mantıksız yada arada sözleşme varsa sözleşme taahütlerine uygun olmayabilir.

Ges santralleri rezervli çalışmadıkları için geceleri kendi enerjisini üretemiyor diye biliyorum her halukarda şebekeye bağlı sistemlerdir yani geceleri şebekeye mecburdur.

Yanlışım varsa değerli ustalarımız düzeltsin lütfen
 
İhtiyaç kadar ! şönt reaktörün,elle alınıp çıkarılacak şekilde bağlanması yeterlidir.Otomatik sistem kurmak,çok gerekli değildir.İhtiyaca göre ( 20 kvar üstü ise ),kademeler şeklinde olması,işletme kolaylığı ! sağlar.
 
santraller geceleri neden sisteme kapasitif basıyorlar onu anlamadım ? bide eğer şönt reaktör konulacaksa bunun hesabı sayaca göre mi yapılmalıdır.
 
Sn.Iycaon_xp,siz GES lerin sisteme verdiği ve aldığı enerjileri EPDK uyumlu export,import özellikli sayaçlar ile ölçüyor olmalısınız.Elektrik tarifeleri ve aranızdaki sözleşme gereği sistemden çektikleri bu kapasitif reaktif enerji bedelini tahsil ediyor olmalısınız.Buraya kadar bir sorun olmamalıdır.Parasını alıyorsunuz önlemleride siz alabilirsiniz.Yok ben GES lerin bu önlemleri almasını isterim diyorsanız,İlgili yönetmelik ve sözleşmede böyle bir yaptırım için size yetki veren bir madde varmı bakmak lazım.Varsa GES lere bir yazı ile kapasitif yük kompanzasyonu yapmaları için tebligatta bulunursunuz.Benim tahminim reaktif bedelin reaktör tesisini kolay kolay amorti edemediği için GES lerin bedel ödemeyi tercih ettiği yönündedir.
 
Sistemde,hassas ve gelişmiş ölçü aletleri olması gerekir.Yoksa,sayacınızın 8.8.0 değerini ( 1 saatlik ) tesbit edip ,çarpanı ile çarptığınızda çıkan rakam,ihtiyacınız olan şönt reaktör kapasitesidir.Sayacınız,export-import ise,şebekeden aldığınız kod farklı olabilir.
 
cevaplarınız için teşekurler arkadaşlar . GESlerin bir çogu cezaya giriyor ve bu bedeli kendileri odemektedir.
Fakat bizim amacımız sistemimizin kalitesini sağlamak .
bir diğer sıkıntıda yaptıkları uretım ıle TM lerdeki aktif gucu dusurecekler ve TM lerde ılerleyen zaman da yanı GES sayısının arttıgında kapasitife dusecekler
GES lerin yogun oldugu tmlerde reaktör tesisimi kurmalı?
ic tuketimden gelen kapasitif için uretimciler de reaktör tesisimi kurmalıdır? kesici işi mantıksız gibi durmakta

santraller geceleri neden sisteme kapasitif basıyorlar onu anlamadım ? bide eğer şönt reaktör konulacaksa bunun hesabı sayaca göre mi yapılmalıdır.
gesler geceleri iç tuketimi için az miktarda sebekeden enerji çekerler trafo boşta çalışmasından dolayı boş hat kapasitif etki yaratır.
 
Geslerde trafonun gece boşta çalışmasından dolayı, fazla aktif tüketimde olmadığı için sıkıntılar yaşanıyor.Geslerde kullanılan trafoların çoğu A sınıfı trafo, boşta reaktif tüketimleri az. Panocu arkadaşların koydukları kondansatörler gördüğüm tüm projelerde çok fazla geliyor.
 
Geslerde çift yönlü akıllı sayaç bulunuyor sanırım, zaten üretim yönünde reaktife girerse ceza ödeme mecburiyeti yok, tüketim tarafında genelde her Ges te kapasitiften cezalar geliyor. Bunu bertaraf etmenin tek you tristörlü şönt reaktörlü uzaktan takip edilebilen kompanzasyon sistemidir.
 
kompanzasyon ve şönt reaktörlü bir sistem kurdum ama yinede sisteme kapasitif basmaya devam ediyor
 

Forum istatistikleri

Konular
128,125
Mesajlar
915,239
Kullanıcılar
449,837
Son üye
betül hüsrevoğlu

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst