Dağıtım merkezlerine kripto

adnan1453

Üye
Katılım
19 Eyl 2016
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
53
Yani dağıtım şirketinde çalışıyorum ve senelerdir bu işi yapıyorum elektrik enerjisinin şifrelenmesini bana hangi formülle olabileceğini tahmin yürütebilen olurmu merak ettim. Akıma veya gerilime yada hz
Bi fikri olan varmı
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Açıkçası bu durum ancak sayaç doğru takılmış ve mühürlü ise olabilir. Diğer türlü olmaz.

Şahsi fikrim elektrik hattı üzerinden sayaçlara sinyal gönderilecek. Ayrıca sayacın güç anahtarlayabileceği bir kontaktör yada yarıiletken anahtarı olacak. Sayaç gelen bilgiye göre bu yarıiletken anahtardan enerjiyi haneye verecek yada vermeyecek.

Bu iki durumu oluşturur.

1- Kaçak kullanım sayaç önünden ise bunu nasıl engelleyecek. Bir elektrik motoru yada bir rezistanslı ısıtıcı bu şifreli bilgiyi anlamayacak. Malum motora bunu öğretemeyeceğimize göre???

2- Kaçağı önlemek için yine elektrik dağıtım şirketlerine iş düşüyor sayaç bağlantısız hane yada kuruluş kalmaması lazım ki bu şekilde öne geçilsin.

Yani benim anladığım bu sistem ancak düzeni kurulu yerlerde ( doğuda değilde batıda ) yürüyebilir.

Geçen bir resim gördüm adamlar traktörün arkasına og trafosu koymuş bu trafoyu traktörle arazisine götürüp yüksek gerilim hattına kanca atarak 400 volt elde edip tarlasındaki sulama motorunu çalıştırıyor hey gidi devletim hey crypto ile işi çözmeyi umuyorlar.
 
Haklısın belki doğunun dağıtım sistemi daha farklıdır nebilim havai hatfalan ona göre bi formül düşünmüşlerdir. Ama şimdiden merak ettim nasıl bi sonuç çıkacağını. Zamanında uzaktan okumayı düşündüler gayet başardılar buda etkili olacaktır
 
Uzaktan okuma farkli.

Sen elektrige nasil hukmedebilirsin su motorda calis bu motorda calisma?

Ancak hat onunde bir module demodule devresi ile ve bir devre kesici ile ancak bu mumkun.

Ama trajikomik kisim kacak kullanan zaatlar zaten boyle bir ekipmani yok kullanmiyor. Sayin kacak kullanan vatandasimiz sayac kullanmiyorki o ekipmani evinin duvarina astirsin. Gelen girevliye gulumseyerek hosgeldiniz deyip buyur edecek ve sayacimizi bahsettiginiz sekilde cryptolu sayacla degistirdikleri icin tesekkur edecek. Sayin elektrik kullanicisi elindeki kelesi uzatip hadi sayacimi oku yada hele bir dokun sayacima diyor. Ey sayin enerji bakanimiz bunu nasil saglayacaklar gorup ogrenecegiz.
 
Elektrik hatlarından data bilgisi de iletilebilir. Hatta bir ara "elektrik hatları üzerinden telefon, data-internet, tv yayın sinyallerini içeren bilgilerin de gönderilmesi" üzerinde çalışılan bir proje de vardı.
Sonuçta nasıl olura gelirsek:
Abonelere en yakın, son elektrik dağıtım noktasında o noktadan beslenen tüm aboneler için
her birine özel olmak üzere (mesela 100 abone besleniyorsa o noktadan her biri için birbirinden farklı 100 dijital şifre, yazılımlar ile üretilip elektrik hattı üzerinden data olarak her bir aboneye elektrik ile birlikte aynı hat üzerinden gönderilir.
Sayaçların gelen şifreyi çözümleyip analiz edecek, analiz sonucunu geri bildirim ile hangi aboneden gönderildiği bilgisiyle birlikte tekrar dağıtım noktasında iletecek yani geri bildirim de yapacak epromlarla donatılması veya üzerinde var olan epromlara bu bilgiyi de analiz etme programı verilmesi halinde dağıtım noktasından gelen şifre ile sayaçtaki eprom üzerinde o abone için tanımlanmış benzersiz şifre karşılatırıldığında birbirini tutuyorsa sayaç üzerindeki mekanizma devreden elektrik geçmesine izin verecektir.
Sistem mantığı "ön kredili - ödemeli" elektrik sayaçlarının çalışma sistemine yakın sayılabilir.
Ve bence sistem şifreyi 1 kez değil belli zaman periodlarında devamlı kontrol etmelidir ki dışarıdan yapılabilecek, "şifre nasılsa 1 kez okundu istediğimiz gibi müdahele edebiliriz" tarzı olası davranışlara olanak verilmemiş olsun.
Sonuçta bu yada benzer bir yöntem ile uygulanabilirliği kesinlikle mümkün olan ve elbetteki çok daha kapsamlı, detaylı bir sistemdir.
Herşeye rağmen bu anlatılanlar kaçağı önlemeye yeter mi, saatten önce yapılacak müdahelelere çözüm mü derseniz son dağıtım noktasından her bir aboneye özel müstakil hat çekilmediği sürece elbette yanıt hayır olacaktır. Yani yine kümesteki kazların yolunması örneği... :)
 
Son düzenleme:
Yorumlari hayretle okuyorum
@erhan_tr babamla seneler önce a.g sebekesinden f bas sinyalini taşımayı tasarladik bu isi yapmak gerçekten TESLA gibi mucitlik işiydi fakat hesaplayamadigimiz bizi aşan önce harmonikler çıktı sonra başka sebepler onu yazmiyicam olabilirdi fakat arge çalışması yapmak gerekir .bizim göndereceğimız ton un genligini Şebeke kirli olduğu için harmonikten dolayı olmadı.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,964
Mesajlar
913,943
Kullanıcılar
449,611
Son üye
ramazansanli@

Yeni konular

Geri
Üst