Dünyanın ilk Nano-Araba Yarışı

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,197
Puanları
3,256
Konum
BURSA
8905813562-dunyanin-ilk-nano-araba-yarisi-fransa-da-yapilacak-58e4ba92bfd9d.jpg

4853nano_araba.jpg

3503dunyanin-ilk-nano-araba-yarisi-nerede_eb95e.jpg


Fransa'nın Toulouse kentinde bulunan Materyal Geliştirme ve Yapısal Araştırma Merkezi (CEMES) geçtiğimiz Nisan ayında her biri birer molekülden oluşan nano-arabaların yarıştığı Nanocar Yarışı'na ev sahipliği yaptı.

Japonya, Fransa, Almanya, İsviçre, Avusturya ve ABD 'den katılan takımların tasarladığı molekül-arabalar uzunluğu saç telinin kalınlığının yaklaşık binde biri kadar yani sadece 100 nanometre olan parkurda, laboratuvar ortamında oluşturulan vakum ortamında ve mutlak sıfır noktasının birkaç derece üzerindeki sıcaklıkta yarıştı. Yarışmacılar arabalarını bir taramalı tünelleme mikroskobunun ucuyla elektronlar göndererek hareket ettirdi.

Organizatörlerden kimyager Christian Joachim dünyadaki bu ilk nano-araba yarışıyla nanoteknoloji ve moleküler makineler konusunda heyecan yaratmayı amaçladıklarını belirtiyor. Ancak yarışan katılımcılara bilimsel olarak katkıda bulunması da mümkün.Çünkü aslında bu arabaların tasarımı başlı başına birer araştırma projesi niteliğinde.

Öyle ki Joachim yarışı pek çok insan tarafından aynı anda gerçekleştirilen dev bir deney olarak betimliyor. Kimyacılar daha önce de tekerlekleri, dingili ve ayni zamanda rotoru ve kontağı olan nano-arabalar üretmişti. 2016 Nobel Kimya Ödülü'nün nano-makineleri tasarlayan bilim insanlarına verilmesi bu alana ilgiyi artırmıştı. Ancak Nobel Ödülü sahipleri çözelti içindeki çok sayıda molekülle çalışırken bu yarışın katılımcıları ayrı ayrı moleküllerle katı yüzeyler arasındaki etkileşime odaklanıyor.

Nano-ölçekte arabaların davranışları gerçek hayattakilere hiç benzemiyor, bu da kullanımlarını zorlaştırıyor. Bu ölçekte Elektrostatik kuvvetler baskın geliyor ve rastgele ısıl titreşimler molekülleri sürekli sarsıyor.

Alıntıdır.Kaynak:

Bilim ve Teknik, Aylık Popüler Bilim Dergisi, Haziran 2017, Yıl 50, Sayı 595, Sayfa 9, Dünyanın ilk Nano-Araba Yarışı
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,906
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst