CNC Router için 4. Eksen

Ölçüleri fazla düşünmeden kabaca vermiştim. Tornanın çalışmasını pek bilmediğim için, tek seferde bağlayıp işleme olanağını merak etmiştim, siz ayrıntılı anlatmışsınız teşekkürler. Tornacıya yaptıracak olsam da doğru yöntemi bilmekte fayda var.

* Bu işlem hassas bir CNC routerda yapılabilir mi? Hassas makine de olsa yeterli hassasiyette iş çıkmaz mı?

Sanırım routerda böyle bir işlemeyi düşünmemek gerekiyor.
 
4. eksenin üç parçası hazır.
* Trafo Tormak tarafından yapıldı. 67 VAC, 400 VA, 185 TL + KDV. Aslında 350 VA yetiyordu, ileriye dönük (farklı kullanım için) biraz daha güçlü sipariş ettim.
* Motor Soyo marka, Nema 34 (156 mm), 12 Nm, 4.2 A (ikinci el)
* Sürücüyü "CNC için kesici uçlar (Hangi malzemeye hangi uç, nerden alınır, fiyatlar...)" konusunda yazmıştım. Buraya da eklemek istiyorum çünkü fiyatının iyi olduğunu düşünüyorum, almak isteyenler olabilir.

Leadshine marka MA860H (veya MA860A) step motor sürücü 36$ + 10.71$ (China Post Registered Air Mail).
18-80 VAC / 24-110 VDC, 6A RMS (7.2A max).
Fiyatı 30€ gümrüksüz ithal sınırına yakın.
https://www.aliexpress.com/store/pr...580.html?spm=2114.12010615.0.0.3fb66899M4sjMl

Sürücülerde markanın da önemli olduğunu düşünüyorum. Örneğin MA860H model veya benzer model adları olan farklı markalar var. Sürücünün hem elektronik tasarımı hem de yazılımı önemli. Benzer görünen bu modellerin aslı ile ne kadar benzeştiği belirsiz!

IMG-20170918-WA0004.jpg
 
Son düzenleme:
Hayırlı olsun.

Trafo konusunda daha önce konuştuğumuz elektromanyetik dalgalanmayla ilgili bir talebiniz veya konuşmanız oldu mu Tormak ile? Dalgalanmayı önlemek için izolasyon yapıyorlar mı merak ediyorum. Ben de trafo sardıracağım da.
 
Elektriksel gürültü için bakır bant uygulamanız var mı diye sordum, olmadığını söylediler. Konuya hakim olamayınca doğru istekte bulunmak da zor.
Fotoğrafta görülmüyor ancak mavi ve kahve 220 volt giriş (primer) kablolarının yanında sarı/yeşil renkli bir kablo daha var. Standart olarak bu kablonun her trafoda olmadığını sanıyorum, konuşmamız üzerine eklemiş olabilirler. "Ucu çekirdeğe bağlı, topraklama kablosu mu?" diye sordum. Yanıtları ise aşağıdaki gibi;

"Sarı- Yeşil Kablo Topraklama kablosudur.
Çekirdekte değil Primer ile Sekonder arasına bağlıdır."
 
Son düzenleme:
Trafo yapımı anlatan bir videyoda, kısa devre halinde insan koruma amaçlı, çekirdeği topraklıyorlardı (earth).
 
Son düzenleme:
Güven meselesi değil de daha çok maliyetle ilgili. Aynı gücü veren güç kaynağı almak istesen 2-3 katı para ödüyorsun.
 
trafolara niye bu kadar güveniyorsunuz ki :)

Ben 67 VAC olarak kullanacağım, sanırım 90-95 civarı VDC'ye karşı gelir. Bu güçte DC bir güç kaynağı epeyce pahalı olacaktır.

Torid trafo bizde CNCler için pek kullanılmasa da yurtdışında epeyce kullanan var. Üzerinde arıza yapacak bir şey yok. Doğrultucu-redresör (Rectifier) ve kapasitör ile DC'ye de çevirip regülesiz DC güç kaynağı olarak kullanıyorlar. Bir örnek;


Leadshine MA860 sürücünün kataloğunda regülesiz (unregulated) güç kaynağının tercih edildiğini, daha düşük akım değerlerinde kullanılabileceği belirtilmiş. Örnek olarak kullandığımız regüle (switching) güç kaynaklarında motorun ihtiyacı 3A iken emniyetli tarafta kalarak 4A bir güç kaynağı kullanılması, regülesiz güç kaynağı kullanılması halinde motorun ihtiyacının %50-70'i civarında akım verilebileceği, iki adet 3 amperlik motor için 4A bir güç kaynağının rahatlıkla yetebileceği belirtilmiş;

Regulated or Unregulated Power Supply
Both regulated and unregulated power supplies can be used to supply the driver. However,
unregulated power supplies are preferred due to their ability to withstand current surge. If regulated power supplies (such as most switching supplies.) are indeed used, it is important to have large current output rating to avoid problems like current clamp, for example using 4A supply for 3A motor-driver operation. On the other hand, if unregulated supply is used, one may use a power supply of lower current rating than that of motor (typically 50%~70% of motor current). The reason is that the driver draws current from the power supply capacitor of the unregulated supply only during the ON duration of the PWM cycle, but not during the OFF duration. Therefore, the average current withdrawn from power supply is considerably less than motor current. For example, two 3A motors can be well supplied by one power supply of 4A rating.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,161
Mesajlar
915,573
Kullanıcılar
449,919
Son üye
Serdar.59

Yeni konular

Geri
Üst