CNC Kullanımı İçin Yararlı Videolar

Yusuf&CNC

Usta Üye
Katılım
14 Ağu 2015
Mesajlar
1,554
Puanları
181
Konum
İstanbul
CNC router ve torna ile ilgili videyolar seyrederek bilgi edinmeye çalışıyorum. Daha iyi kullanımımıza yarayabilecek ilginç videyoları bu konu başlığı altında paylaşmak istiyorum.

Sizlerde bilgimizi artırarak veya bakış açımızı geliştirerek kullanmamızı kolaylaştıracak videyoları eklerseniz sevinirim.
 
Son düzenleme:
İş parçasının üç eksende birden sıfırlanması için yapılan bir alet ve makronun anlatımı;

Aşağıdaki videyoda ise bir benzeri var. Alet daha kullanışlı ve güzel duruyor, sıfır noktası daha rahat görülebilir. Bağlantı için kullanılan banana fiş (jak) daha sağlıklı ve pratik.

upload_2016-12-10_13-15-26.png
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
@Yusuf&CNC kardeşim link vidyo vermekten kaçınma korkmadan paylaş, yönetime rica ettim kısa zamanda linki düzeltecekler ;).
 
Teşekkürler, aslında birinci videyo daha önemli, makro da var.
İlgilenen olursa ikinciyi de izler diye düşündüm.

İkinci linki tam vermemin nedeni ise foruma bilgisayar yükü getirip getirmediğini bilememek.
 
Son düzenleme:
Valla ben yüklüyorum şikayet uyarı olmadı :).
 
Bu sıfırlama makrosunun sıkıntısı yavaş olması. Aslında her makinayı tasarlarken Spindle'ın yan bir noktasına şu 3d digitizer için inen çıkan bir şey tasarlanmalı. Yaylı olduğundan hızlıca sıfırlama yapılabiliyor.
 
Bu sıfırlama makrosunun sıkıntısı yavaş olması. Aslında her makinayı tasarlarken Spindle'ın yan bir noktasına şu 3d digitizer için inen çıkan bir şey tasarlanmalı. Yaylı olduğundan hızlıca sıfırlama yapılabiliyor.

Nasıl ve ne kadar yavaş ?
 
Şimdi ucu önce daire içerisine elle taşı. Bir yandan aluminyum parçayı tahta üzerinde o noktada sabit tut. Makine gitsin. F20 hatta F10 hızında daireinin içinde köşelere çarpmasını bekle. Ki uçta herhangi bir yay filan olmadığı için iş hassas ise F10 hızda yapmak gerekli. Bu da çok yavaş.
By sebeple ben hem yeni program Fusion360'a geçtim. Hem gerçekten kolay hem de kapsamlı.
Parçayı sıfırlamak için uğraşmıyorum. Parça her zaman mengene köşesinden 0'lı. Mengene'de 3 basamak var. 3 tane butonum var mach3'de bunların her biri "Autol tool zero" yapıyor. ama her biri mengene basamağının alt noktasına göre yapıyor.

Ve stock'un yani malzemem her seferinde aynı ölçüde kesilemiyordu. Dolayısıyla CAM'i tekrar düzenlemek filan gerekiyordu. Bu sebeple programda paramaters diye bir şey vardı. Ben kütüğü büyülttüğümde içerideki çizimimde ortada kalıyor vs...

1 kez deneyebildim. Bilmiyorum bu şekilde bana daha hızlı geldi.

yeni-cam.jpg
 
Merhaba Üstadlarım ve benim gibi birşeyler öğrenmeye çalışan arkadaşlar. üç adet paylaşım yapacağım, herkese bol cncli günler diliyorum.
ATC yani takım değiştirme üzerine teknik bir video

ikincisi Linear Guideway çalışma prensibi nasıl kare kızak seçmeliyiz.

Spindle assembly montaj dizlimi
 
Ahşap ağırlıklı çalışacaksan spindle yüksek devirli olmalı. Uzun çalışma sürelerinde aşırı sesi önlemek için sessiz çalışangillerden almalı.

Kare kızakları ne tipte ve ölçüde alacağını sen belirleyeceksin. İsin aslı eksenlere binecek olan statik dinamik yüklerin hesabı yapılır ona göre bir seçim yapılır.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,873
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst