camasır makınalarının beynı hakkında

gezer77

Yönetici
Yönetici
Yönetici
Katılım
14 Kas 2006
Mesajlar
1,589
Puanları
73
Yaş
55
arkadaslar camasır makınam artık eskısı gıbı calısmıyor.kısa program secersem ısını bıtırıyor.ama uzun surelı bır yıkama secersem ıslemı tamamlamıyor.arızası nerede acaba.
 
selam

Size önerim çamaşır maknasının beyin diye tabir edilen elemanın (herşeye beyin deniliyor Türkiye'de :) ) hangi noktada durduğudur. Beyini takip edip nerede durduğunu bilmeniz ve o pozisyonda ne yapması gerektiğini bilmenizdir.

Örneğin;
sıkmayı tamamlayıp , atık suyu boşaltamamasından dolayı sıkma da durması. gibi.

kolay gelsin.
 
Çamaşır makinelerinde beyin olarak tabir edilen ekipman bir nevi thumbell switchtir. Arkasında minik bir DC motor vardır, bu DC motor elektronik kontrol kartı üzerindeki zamanlayıcı, kapı ve güç devreleri sayesinde sürülür DC motor switchi hareket ettirir, böylelikle programlar, içeriğindeki kontakların açık-kapalı durumlarına göre işletilir. Bunu çok konumlu Pako şalterler gibide düşünebilirsiniz. Program işletim sistemi Mekaniktir. Ancak yeni makinelerde bu durum Mikroişlemcilere dönüştü. Programların gerektiği şekilde işletilmemesi, kontak konumlarını dairesel olarak değiştiren DC Motor yada ilgili switchden kaynaklanabilir. Makinenin içi açıldığında Switche bağlı olan çok sayıda kablo görülür. Bu kablolarda bir temassızlık yada kavrulma durumlarıda sözkonusu olabilir. Kısa programların yürütülmesi ama uzun programlarda sorun çıkartması elektronik kontrol kartından kaynaklanıyormuş gibi görünmüyor.
Çözüm olarak: Makinenin içini açın ve switch arkasındaki DC motoru kontrol edin. Program geçişlerinde switchi belirli bir miktar döndürmesi gerekir. Eğer döndürmüyorsa motoru boşa alıp tekrar deneyin ve bu sırada başlangıç programı işletimini manuel yapın, programın geçiş noktasında motoru gözleyin, eğer rahat dönüyorsa sorun switch mekaniğinden olabilir, motorun kendisi bozuk olabilir, motoru besleyen çıkış transistörlerinde sorun olabilir (Motor besleme Akımı gerektiği gibi gelmeyebilir.) Switch mekaniğini manuel olarak kontrol edin (Elle çevirin geçişler yumuşak olmalıdır. Eğer sert ise motor switchi çeviremiyordur.) Switch mekaniğinde yada dönmesinde sorun gözlenmiyorsa içeriğindeki kontaklar iletmiyor olabilir. Switchi tamir edemezsiniz ama artık eski makinelerin parça fiyatları eskiye göre ucuzladı. Yenisini alıp kolaylıkla değiştirebilirsiniz.
 
ben fluke arkadaşın dedikleri şu yönden katılmıyorum çamasır makinalarında dc motor çok kullanılmaz benim bildiğim sadece arçelik direct-drive modelinde ve bir kaç başka modellerde fırçasız dc motor kullanılıyor belki yanlış hatırlıyoda olabilirim ama dc kullanıldığını varsaysak bile bu arıza mekanikse yani eski modelse proğram cihazında elektronikse yeni model ise elektronik kartta(ana kartta) bir arıza var.bence kartın değişmesi şart
ayrıca bu bölümün açıldığınada çok sevindim şimdiden hayırlı olsun
 
arkadaşlar bie önceki cvp ta ç. makinalarında dc motor pek kullanılmaz demiştim ama yanlış hatırladığımın farkına vardım bulaşık makinalarında dc motor pek kullanılmaz ama ç. makinalarında UM ACnin yanında UM DC de kullanılıyor.sizleri yanlış bilgilendirdiğim için kusura bakmayım. ama arıza konusunda aynı düşüncelerim devam ediyor kartta arıza olduğu kesin.
 
Çamaşır makinaları marka ve modele göre farklılıklar arzeder. Programlama cihazlarıda elektromekanik olan eski tipler ve elektronik kartlı olan yeni tipler mevcut. 1 Yıllık yetkili servis tecrübeme istinaden söylüyorum küçük hacimli banyolarda oluşan yoğun su buharı çamaşır makinesinde bulunan tüm elektronik devrelere ve motora zarar vermekte oluşan arızaların %80 nedeni bu. Tavsiyem eğer yeriniz varsa makinenizi banyo dışında bir mekana koymak olacak.
 
acaba rezıztansta bır problem olabılırmı acaba
 
Sayın gezer77

Bence evi komple yenilemelisiniz ;D
 
yapabılsem ıyı olacak ama ben bazılarının deyımıyle hurdacıyım.yanı ıkıncı ellerı sevıyorum
 
Merhaba arkadaşım bence senin arızan program timerinden kaynaklanıyor çünkü kısa programda işini bitiriyor diyorsun (arkasındaki 1 veya daha fazla kontakta temazsızlık var) bağlı bulunan kabloları bir yere yazıp söktükten sonra bütün kontakları dikkatlice zımparalamalısın bozulacak diye korkma çünkü sonuçta o da insan yapısıdır
CESARET ÇÖZÜMÜN YARISIDIR.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,162
Mesajlar
915,577
Kullanıcılar
449,921
Son üye
TursuBidonu

Yeni konular

Geri
Üst