BuildersBot CNC ve 3D Printer Yapımı

Ozkur

Üye
Katılım
21 Ara 2011
Mesajlar
14
Puanları
1
Merhabalar,

https://www.instructables.com/id/Arduino-Controlled-CNC-3D-Printer/


Bu linkteki CNC & 3D printer hybrid sistemi yapmak istiyorum. İşleme alanı 60 cm x 40 cm x 30 cm.
FI881D5HQDLZ0Z5.LARGE.jpg



Birkaç sorum olacaktı.

Öncelikle elimde AKZ250 4 eksen kontrol kartı var. 3D printer özelliği için arduino ve elektronik parçaları da var. Mekanik kısmı yapacağım.

Bu sistem ile alüminyum işlemeyi düşünüyorum.
Kullanacak olduğum spindle AREL 2.2 kw veya 4 kw.

Alttan destekli mil mesafe kısa olduğu için problem olacağını sanmıyorum. Yapan kişi titreşimleri absorbe etsin diye millerin altına hafif yumuşak bir malzeme koymuş. Forumda okuduğum kadarıyla uzun mesafeler ve büyük makineler için herkes kızak-ray sistemini önermiş. Ama böyle küçük CNC'ler için pek böyle bir şey okumadım.

x ve y eksenlerinde bu tasarımdakinden farklı olarak daha hassas olması için boşluksız bilyalı vidalı mil kullanmayı planlıyorum. Bu sizce ne kadar mantıklı?

Alan küçük olduğu için 50x30 mm veya 50x25 mm paslanmaz çelik 1.5 mm profiller yeterli olacaktır diye düşünüyorum. 2 mm kulanmama gerek var mı? Yaklaşık 250-300 lira tutacak sanırım şaseyi yaptırmak.

Step motorları Şahin Rulman diye bir yerden almayı düşünüyorum. Özellikleri aşağıdaki gibi. Belki Y ekseni çift motor olduğu için daha ucuz ve düşük torklu bir şey alabilirim.
ÜRÜN KODU 86HS45
Akım (A) 4.2
Tork (Nm) 4.5
Flanş (mm) 86
$/adet 38,00$

Ya da leadshine veya primopal diye markalar var internette. İkisi de çin markası ancak kurumsal firmalar benziyorlar. Fiyatları haliyle 90 dolar civarında.

Spindle 7 ya da 15 kg olacak. Haliyle vidalı mil olduğu için de bir frenleme sistemi olmayacak. Spindle'ın aşağıya düşmemesi için step motorun sürekli enable kalması gerekli. Bu mach3'te nasıl mümkün olacak?
Ya da bunun için önerebileceğiniz bir yöntem var mı?
(spindle ağırlığı kadar tersi yönde bir ağırlık koyabilirim bu dengeli olacaktır ancak 4kw'lık bir motor kullanırsam 30 kg z ekseni olmuş olacak. Seri hareketlerde step motor bu ivmelenmeyi karşılayamayabilir)

Alüminyum işlerken hızlıca işlesin gibi bir durumum yok. Zaten prototipleme yapacağım.

İşlemlerin hepsini yaparken video ve resim çekeceğin. Yapmaya başladıkça buraya eklerim video ve resimleri. Diğer arkadaşlar da faydalanır.

CNC'yi bir proje desteğiyle yapıyorum. Pek hata şansım yok. Bütçem de en fazla 7000 TL (+-1000 TL) olabilir. Ki bu bile bütçemi sarsacak.

Olabildiğince hassas işler çıkarsın istiyorum. Zaten yavaş yavaş işleyeceğim. kaç mikron hassasiyet yakalayabilirim 5 mm hatveli vidalı mil kullanırsam? 200 adımlı bir step motor ile 25 mikron çıkıyor. Tabi bu teorik hesap. Bunu daha da artırabilir miyim?

F61X2QCHWLD7CCL.LARGE.jpg


Malzeme listesi olarak şunu vermiş;
8 - SBR20UU CNC Linear Ball Bearing Support - 35€

4 - SBR16UU CNC Linear Ball Bearing Support - 20€

1 - Ballscrew with Fitted Anti Backlash Ballnut RM1605-C7: 350mm - 100€

1 - XD Coupling 25mm X 30mm Bore Size: 8mm to 12mm - 10€

3 - Motor coupling Bore Size: 8mm to 6mm - 15€

2 - SFC16 Precision ground round shaft with support (16 mm) - 30€

2 - SFC20 Precision ground round with shaft support (20 mm) - 70€

2 - SFC20 Precision ground round shaft with support (20 mm) - 60€

3 - Timing Belt 1790-5M-15 - 45€

1 - Shielded Ball Bearing 686-ZZ (Pack of 10) - 20€

6 - Metric Timing Pulley - 35€

1 - 15mm Aluminum plate - 50€

1 - Kress Milling Spindle 1050W - 150€

1 - 43mm Euro Neck Spindle Mount, Bracket Clamp for Kress Milling Spindle - 35€

1 - 4 Nema 23 Stepper Motor 425oz + 4 microstepping Driver + Power Sup - 255€

1 - MIG Welded Stainless steal frame 125€

1 - Stainless Steal marine grade screws, washer, nuts etc - 50€

1 - 10mm Acrylic Case - 50 €

1 - Arduino Mega + Ramps 1.4 Board + LCD- 100€

1 - 12V power supply - 15€

1 - Complete Greg's extruder J-head hot end + motor + ABS extruder + endtops + hotbed - 100€

1 - Lock tight + lubricant + paint - 35€

1 - Wires, cables, tubs, connectors, plugs - 20€

2 - Low noise fans - 15€

1 - MDF board for the BuilderBot Bed - 15€

1 - 5 Meter RGB LED Stip - 30€

The total approximate cost of these items is around 1485€
 
Alttan destekli mil mesafe kısa olduğu için problem olacağını sanmıyorum.
altdestekli mildeki boşluk faktörünü unutma lineer kızak ray önerisi sadece mesafe ile alakalı değil. çok hassas iş çıkartmak istiyorsan hareket yolunun boşluksuz bir yapıda olması lazım. hem mesafe kısa olduğu içinde maliyetini nekadar etkiler ki bir hesap yapmak lazım.
 
Olabildiğince hassas işler çıkarsın istiyorum. Zaten yavaş yavaş işleyeceğim. kaç mikron hassasiyet yakalayabilirim 5 mm hatveli vidalı mil kullanırsam? 200 adımlı bir step motor ile 25 mikron çıkıyor. Tabi bu teorik hesap. Bunu daha da artırabilir miyim?

Kullanacağınız motor sürücü kartlarında mikro step özelliği olacaktır, karta bağlı 1/2, 1/4, 1/8, 1/16 ... gibi. Örneğin 1/8 adım seçildiğinde, motor bir turu 200 adım yerine 200x8 = 1600 adımda tamamlayacaktır (25/8 mikron). Bu sadece mil ile sağlanabilecek teorik hassasiyet. Makineniz rijit olmalı, diğer parçaları da hassas olmalı. Profiller hassas birleştirilmiş (veya sonradan taşlanmış) olmalı. Forumda, çelik (siyah) profillerin kaynak birleşimi sırasında oluşan yüksek ısı nedeni çarpılması ile ilgili yazılar var. Ray-araba, mil gibi elemanlar bütün yönlerde hassas bağlanmış olmalı.

Alt destekli miller yapısı gereği ray-arabadan daha fazla boşluklu. Eğer hassas olsun diyorsanız baştan ray-arabaya yönelmeniz gerekir. En ucuz 15 mm'lik ray-araba, alt destekli milden (yüksek kaliteli ve pahalı değilse) daha iyi sonuç verecektir.
 
Son düzenleme:
Makinenin küçüğü büyüğü olmaz kızak konusunda her türlü kare kızak kullanmanı Şiddetle tavsiye ederim.

Senin paslanmaz çelikten anladığın nedir ? Krom malzeme mi ? Şasenin etli butlu olması eftaldir. Kalın profil kullan. 2 bile ince 4 mm 5 mm kullan.

Talaşlı imalat yapacaksan her türlü vidalı mil kullanacaksın.

25 mikron değerini nereden nasıl buldun ?

Son paragrafa demişsin ki olabildiğince hassas iş çıkarsın. O halde en başta kare kızakları tercih ederek işe başlamalı.

Acele etme sakin ol derin nefes al. Acele edersen bam bam bam :D
 
Makinenin küçüğü büyüğü olmaz kızak konusunda her türlü kare kızak kullanmanı Şiddetle tavsiye ederim.

Senin paslanmaz çelikten anladığın nedir ? Krom malzeme mi ? Şasenin etli butlu olması eftaldir. Kalın profil kullan. 2 bile ince 4 mm 5 mm kullan.

Talaşlı imalat yapacaksan her türlü vidalı mil kullanacaksın.

25 mikron değerini nereden nasıl buldun ?

Son paragrafa demişsin ki olabildiğince hassas iş çıkarsın. O halde en başta kare kızakları tercih ederek işe başlamalı.

Acele etme sakin ol derin nefes al. Acele edersen bam bam bam :D
İnan 5mm bile ince kalıyor
 
Geç yanıtım için kusura bakmayın. Öncelikle cevaplarınız için teşekkür ederim.

Tekrardan soru sormam gerekecek sanırım. Öncelikle lineer hareket için;
http://sahinrulman.com/site/ray-ve-arabalar/shn-a-serisi-.html ile
http://sahinrulman.com/site/alt-destekli-mil/sac-serisi.html 'yi fiyat olarak kıyasladığımızda alttan destekli mil daha pahalı duruyor :) Her ikisi de çin işi farkındayım ancak anladığım kadarıyla ray her halükarda milden daha iyi?
SHN 25 A benim sistemim için uygun mu?

25 um değerini, vida 1 tur attığında 5 mm ilerliyormuş. öyleyse 1/200 tur attığında 25 um ilerler. teorik bir hesap tabi bu. Normalde nasıl çıkar bilmiyorum.

Mikro step motorda 200 adımlık bir motoru 800 adım olacak şekilde çalıştırdığında motorun torku da aynı oranda düşmez mi?

Diğer bir sorum ise 50x25 mm ebatlarında 5 mm et kalınlığında olmayacaktır muhtemelen. İçi dolu kare paslanmaz gibi olacaktır. ( Bu arada paslanmaz çelik yazmışım, 304 krom gibi bir malzemeden bahsetmek istemiştim.)

Tüm bu sistemin parçalarını şahinrulman'dan almam sizce büyük problem oluşturur mu? Hepsi çin malı anladığım kadarıyla. tamamı piyasaya göre çok daha ucuz. İsveç ya da alman malı gibi bir ürün almadığım sürece çok bir farkı olur mu bilmiyorum.
 
Mikro step motorda 200 adımlık bir motoru 800 adım olacak şekilde çalıştırdığında motorun torku da aynı oranda düşmez mi?

Mikro stepin getirdikleri ve götürdükleri var. Örneğin step motorlarda bazı devirlerde motorun takılması-durması söz konusu, mikro step bu sorunun çözümü için de gerekli. Tork düşer ama ne kadar düştüğü tartışmalı bir konu. Geriye dönük forumda yazılanları okuyabilirsiniz.

Makineniz küçük olduğu için 15'lik (en çok 20) yeterli olacaktır, 25'lik araba çok büyük.

Kaliteli malzeme ile maliyet doğru orantılı, biraz daha iyisi olsun dediğinizde bütçenizi hemen aşacaktır. Örneğin güncel somun fiyatları; https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/sfur-somun-Çin-tayvan.111807/. Sanırım forumdaki makinelerin çoğunda Şahin Rulman'ın malzemeleri kullanılmıştır.

İnternette çok sayıda makine var. Yapan kişinin hedefi nedir, bittiğinde ne kadar sağlıklı çalışıyor. Örneğin sunta mı, ince levha veya kalın kalıplık alüminyum malzeme mi veya çelik mi işlemeyi tasarlamış? Hedeflediği hassasiyet nedir, 0.1 mm mi yoksa 0.01 mm mi? Bittiğinde hedeflenen sonuca ne kadar yaklaşılmış? Makine örnekleri bu değendirmeleri çoğu zaman içermiyor.

Kasanızın rijitliği ile ilgili aklımda soru işaretleri oluşuyor. İlk önce oluşacak kuvvetleri esnemeden karşılayabilmeli. Çalışırken titreşim (tırlama) oluşmamalı! Kesitiniz şu olsun diyebilecek deneyimim yok ama ustaların yazılarını okuduysanız ağır, sağlam kasa öneriyorlar. İkinci konu ise kaynak sırasında profillerlerde oluşacak çarpılmaların önüne geçebilecek kadar iyi işçiliği temin edebilecek misiniz? Kısmen kaynaklı kısmen civatalı bir yapı, örneğin civata ile bağlanan üç büyük parça gibi, hataların giderilmesindeki sıkıntıları azaltabilir.

Kasanız bittiğinde kızak, mil gibi malzemeleri her üç yönde çok hassas bağlamanız gerekecek. Örneğin beraber çalışan ve yakın iki kızağın aralarında 0.01-0.02 mm'yi aşmayan yükseklik farkları ile bağlamanız gerekebilir. Üretici firmalar bu değerleri kataloglarında veriyorlar. Bu değerleri düzgün bir kasada bile elde etmek zorken, kasada çarpılmalar varsa elde etmek iyice zor olacaktır. Hatta satın aldığınız profiller düzgün stoklanmadı ise geldiğinde bile eğri olabilir.

Malzemelerin ve işçiliğin kalitesi (hedef ve bütçe ile de orantılı) aşağı yukarı aynı seviyelerde olmalı. Bunu sağlamak da pek kolay değil, epeyce bir bilgi birikimi gerekiyor. Kolay bir örnek; iyi bir makine için alt destekli milden uzak durmak gibi. Zor bir örnek olarak ise kasanın rijitliğini ve hassasiyetini diğer özellik ve hedeflere uygun tutturabilmek. Çok kaliteli bir vidalı mil ve somun alsanız, bunu rijit bir kasaya ve istenen hassasiyette bağlayamıyorsanız yapılan masrafın bir faydası olmayacaktır. Profil ebatlarını çok büyük seçerseniz bu sefer makinanın bir bölümü için gereksiz masraf yapmış olursunuz. Zayıf kalması halinde ise malzeme ile beraber işçilik maliyeti de boşa gideceği için ben biraz daha güvenli tarafta kalmayı tercih ediyorum.

Bilinen deyişle makinenin kalitesi zincirin en zayıf halkası kadar iyi olacaktır. Arada kaliteli, yüksek maliyetli halkalar varsa boşa yatırım olacaktır. Baz alınan makine örneklerinin kendi hedeflerinizle ne kadar uyumlu olduğunu iyi süzmek, deneyimli olanların önerilerine kulak vermek gerekir. Profilin ebatları, et kalınlığı ne olsun diye sorduğunuzda, bir kişinin (sizin için makinenin hesabını yapıp sonucunu bulmuyorsa) sadece kendi bilgi ve deneyimi kadar doğru sonuca yaklaşabileceğini de göz ardı etmemek gerekir. Hiç deneyimi olmayan içinse bu çok değerli bir bilgidir.

Sınırlı bilgimle yardımcı olmaya çalışıyorum. Deneyimli arkadaşlar, varsa hata ve eksiklikleri gidereceklerdir diye umuyorum.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,155
Mesajlar
915,502
Kullanıcılar
449,900
Son üye
adidas2131

Yeni konular

Geri
Üst