Bu parça kondansatörmüdür ? Değeri nedir piyasada nasıl bulabilirim ?

serkan_48

Üye dümdüz üye
Katılım
5 Ağu 2009
Mesajlar
13,971
Puanları
4,156
Yaş
43
Konum
Antalya
Arkadaşlar ,

Aşağıda resimde görünen devre üzerindeki kahve renkli parçalar kondansatörmüdür birini işaretledim. sizlerde bakarsanız yorumlarsanız sevinirim.
 
Evet kondansatör ama değeri konusunda fikrim yok.
 
Evet kondansator fakat degerini bulmak zor. Belki yerinden sokulup olcu aleti kullanarak bulunabilir.
 
Bunları sökmekte zor çünkü çok kolay eriyorlar havya dokununca sabun gibiler. :(

Devre üzerinde ölçmek isticem ama buda beni şaşırtacak ve kapasitemetrem yok :(
 
Vallahi Serkan ustam kapasimetre almayı düşün. Çünkü elektroniğe karşı merakın çok. Kond. kafayı takmış durumdayım. Ben de kapasimetre almayı düşünüyorum.
Ayrıca multimetrelere de tam olarak güvenmiyorum kond. ölçüm ve sağlamlılık testine.
 
Şahsi fikrim olarak söylersem ,

Kapasite ölçüm konumu olmayan hiçbir ölçü aleti ile yapılan testlerde kondansatör ölçülmez. Bu yapılan ölçümleri bilimsel ve doğru bulmuyorum. Analog ölçü aletinde ibre önce sapacak ve sonra yavaş yavaş düşecek diyorlar iyide bu o kondansatörün değeri kaydıysada aynı hareketi yapacak. O yüzden bu işi sağlıklı yapacak kişiler mutlaka kapasitemetre ile ölçüm yapmalıdırlar.

Bir kondansatör bobin ölçer yapmak fikri benimde aklımda var. Ekte resimde pic ile yapılmış bir kondansatör ölçüm aleti var. Bunun gibi bir cihaz yapılabilir yada bir ölçü aleti alınabilir.

20060209a.jpg
 
Çok düşük değerli kondansatörlerin dolma testini yapamazsınız ibreli ölçü aletiyle.
 
0805 kılıf tipi
Hava dokununca sabun gibi erimez , ısı ayarlı bir havya edin.
300-400 derecelerde kullanırsın.
Ayrıca o tip elemanlar twizeer havya ile sökülür , ya da küçük çap çıkışlı sıcak hava ile.

Devre üzerinde ölçebilen "yakışıklılar" var.
Fiyatları 500 üzeri...

Pic ile yapmak istersen bir yerlerde vermiştim.
LCM3...
 
evet kondansotör lakin onu devreden sökmeden ölçemezsin öölçersen devre üstünden başka kondansatörü ölçmüş olabilirsin yanılırsın.
en az bir bacağini ayırdıktan sora ölçümünde sarj deşarj olduğunu görürsen sağlam diyebilirsin fakat kondansatör değerini bulamazsın
benzer bi kart üserinden değişerek bi deneme yapabilirsin.
 
sayın kazım hocaya katılıyorum aynen smd kondansatörler seramik kolay kolay erımez daha doğrusu hiç erıyen gormedım çünkü seramik 1600 derecede pişiyor onlar zaten erıyen kismı kutuplarda lehimli kısım oda sorun yaratmaz sicak havalı havya tavsiye etmem ılk kullanacaksan kondansatörü sokeceğım derken etrafındakı smd malzemelerıde yerınden oynatabılırsın veya :)) uçurabılırsın en uygunu 25-30 vatlık havya konuya gelınce bu devrede smd kondansatorlerın değerının değişmesiyle etkilenecek bır devre değıl gorunuşe bakarsak 805 kilifsa 100n 470n fılan takılmıştır ekserı kapasıte değerı değiştığınde devrenın çalışmasını engellıyecek yerlerde etrafına mutlaka kafes koyarlar ikincisi devre uzerınde ölçme yapabılırsın eskı bır taktıktır kondansatörden çıkan pcb yolu falçatayla kes ölçme yaptıktan sonra lehimle ılla sökmen şart değıl:)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,125
Mesajlar
915,239
Kullanıcılar
449,837
Son üye
betül hüsrevoğlu

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst