Bu pano yetişecek.

edremit

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
12 Eki 2006
Mesajlar
719
Puanları
506
Yaş
54
Arkadaşlar İtalya dan 2 el olarak aldığımız yatay yonga silosunun elektrik panosu gelmemişti. Mekanikçiler işe başaldı siloyu hızla kuruyorlar. Silonun elektrik devreleri büyük bir PLC sisteminin parçası olduğu için yerinde kalmış. Projesini istedik bir fax gönderdiler (aşağıya ekledim :eek: ) sadece motorlar var. (Bant motoru hariç diğer motorlar geldi). Kısacası iş başa düştü bu silo için bir pano (acilen) yapmamız gerekiyor.
Silo sandaviç şeklinde tamamen demonte geldiği için neyin ne olduğu belli değil. Kurululdukça birşeyler ortaya çıkıyor (gibi ??? ). Mekanikçi arkadaşlar konulduğu yere sığmadığı için 1 parçasını çıkarmışlar (1,5 metre kadar kısalmış ) Çarşamba günü bu silonun da fotoğrafını çekmiştim aşağıda resmini veriyorum. Bu gün (perşembe) apar topar bir pano çizip gönderdim ( en uzun zamanı pano imalatı alıyor, modüler pano kullanmak istemiyorum istediğim ölçülerde olmuyor). Biraz da malzeme siparişi verdim.
Bu sistemi çalıştıracağız projesi, montajı, bağlantıları ve devreye alma aşamalarını sizlerle paylaşamak istiyorum. Siloda 12 adet motor var 8 tanesi tırmık motoru 2 tane helezon motoru 1 fırça ve 1 bant motoru. İşin gifrit yanı çalışma mantığını tam olarak bilmiyoruz. Hem yapacağız, hem de meskeki deneyimimizi geliştireceğiz.
İşin tek güzel tarafı var: tercih etme şansı çogunlukla bize kalmış ister PLC kullanalım ister klasik kumanda. İster çin malı malzeme kullanalım ister en kalitelisini (fazla abarmadan). İster karışık bir otomasyon yapalım ister en basitini ( 12 tane gurup otomat ve pako şalter ile de bu iş yapılabilir).

Öncelikle PLC kullanmadan yapılabilecek otomasyon sistemlerinde kesinlikle PLC kullanmak istemem. Hatta ihtiyaç görülen bir sistem dahi olsa bu iş PLC olamadan nasıl yapılabilir'i zorlarım. Bu sistem için PLC'ye ihtiyaç olmadığına karar vererek önce panoyu koyacağımız yeri tesbit ettim ve en uygun ölçülerde pano çizimi yapmaya gayret ettim.
Daha sonra 2 adet analog ampermetre (ana akım ve helezonların akımı olabilir) ve 1 adet dijital ölçü aleti için (hız kontrol cihazından gelen motor devri bilgisi) için 96x96 ölçülerinde gösterge yerleri düşündüm. 8 adet tırmık motoru için start stop (belki hepsini bir de çalıştırabiliriz) (açılı olarak çizilenler) ve diğer motorlar için start stop ve sinyal lambaları VS. aşagıdaki gibi bir pano siparişi verdim. Pano gelsin de ihtiyaca göre gerekirse deleriz, keseriz bu zaman içinde iyi kötü bir plan oluşturmalıyız. Tırmık motorlarının buton deliklerini silonun üzerindeki montajları da bu şekilde olduğu için açılı çizdim hatta panocu arayıp sordu ben bu şekilde istediğimi söyledim. İyi mi görülecek kötümü bilmiyorum.
Devam edecek......
 

Ekli dosyalar

  • gelen proje.jpg
    gelen proje.jpg
    90.2 KB · Görüntüleme: 680
  • mekanik montaj 09.05.jpg
    mekanik montaj 09.05.jpg
    95.4 KB · Görüntüleme: 641
  • pano sipariş.jpg
    pano sipariş.jpg
    97.2 KB · Görüntüleme: 509
Moderatör tarafında düzenlendi:
Kardeş kolay gelsin.İzmirde konya dan sökülen daha un dojazlama ünileri var ve plc de hazır.Parça parça da satabiliyor sadece panosuda satabileceklerini söylediler.Dojazlamalar loadcell yapılmış ve kontrol panosunda omron plc ile bir tane bilgisayar sistemide var.Pano italyadan gelmezse onun yerine bu panoyu kullnanabilirsiniz projesi çıkartılırsa.Zati konyada yapılmış.
 
Sn canerland ilginiz için teşekkürler. Silomuzun ağrılık ölçümü ihtiyacı yok zaten pano ve biraz malzeme siparişi verdim artık bu seyirde devam etmem gerekiyor.
Karmaşık bir durum da oluşacağını sanmıyorum. Amaç form da biraz pratik yapmak saygılar.
 
paylaşım için saol ama neden plc kullanmak istemiyorsun onu anlayamdım
 
Bu iş için PLC'ye ihtiyaç yok. Neden PLC kullanmamaya özen gösterdiğimi soruyorsanız:
Deneyimlerim den yola çıkarak basitçe şunları yazabilirim;
1- PLC lerde arıza bulmak daha uzun zaman alıyor ve daha çok uğraşı gerektiriyor.
2- PLC ler için yeterli teknik donanım bulmak zor. (bilgisayar, kablo, modül, ....) Kontaktör, termik,role ... gibi malzemeyi hemen hemen her ilçede, kasabada bulabilirsiniz
3- Bazen çok basit işler için dahi PLC kullanılıyor imalat masrafı azalması gerekirken çoğalıyor.
4- Çok hızlı gelişip değiştikleri için piyasadan kaldırılıyorlar. ( bugün simatic S5 modüller artık yok)
5- Bir rolenin yerine başka marka bir roleyi bir şekilde uydurabilirsiniz ama PLC lerde bu esneklik yok.
6- Çok fazla marka ve program olduğu için takip edilmesi güç bir kategori haline geldi.
7- Yetişmiş teknik eleman az olduğu için işletme sırasında çıkan aksaklıklara müdahale etmek ayrıca bir problem oluşturuyor.
Son maddeyi biraz daha açmak gerekir hatta formda bu konu ile ilgili örneğin PLC şartmı? yada PLC mi Kumanda mı? gibi bir başlık dahi açılabilir.
Bununla ilgili bir-iki örnek vermek iyi olacak sanırım Biz fabrikada 4 elektrikçiyiz PLC konusunu ben biraz biliyorum diğer arkadaşlar oldukça tecrübeli elektrikçiler Siloda PLC kullanmaya karar verseydim diğer arkadaşların elektrikçiliklerinin bir kısmını silinip atılmış olacaktı. 7-8 ay kadar önce italyadan bir makina aldık simatic S7 200 kullanılmış programlayan şifre koymuş çözünceye kadar akla karayı seçtim. En son bir palet fabrikasında Omron marka PLC ile uğraştım Bu da İtalyan malı idi Programlama modülü (Ekran - HMİ) arızalanmış türkiyede bilen çıkmadı adamlar özel bir ürün imal ettirip omron sürücüleri yüklemişler Yenisi 2 haftada geldi ve o da tam çalışmadı Oturup Ekranı tamir ettik. Başaka bir tesisimizde Siemens'in Tİ505 modeli kullanılmış (gerçi burada karışık bir kimyasal proses var başka türlü yapılamazdı) 2 defa Besleme kartı yandı türkiyede yok. Bir PC için 15-20 dolara güç kaynagı alabilirsiniz hemen hemen aynı özelliklere sahip bir S5 U135 yada U155 güç kaynağı 2500 dolar civarında.
Aşağıda kanada'dan aldığımız bir makinada kullanılmış PLC var bu sistemin PLC olmadan çalışabileceğine karar verdim ve söküp attım panoyu tekrar yaptım sistemi devreye alınca doğru karar verdiğimi herkes kabul etti.
 

Ekli dosyalar

  • klasik sistem pano.jpg
    klasik sistem pano.jpg
    93.3 KB · Görüntüleme: 355
  • atılan plc.jpg
    atılan plc.jpg
    91.6 KB · Görüntüleme: 331
Moderatör tarafında düzenlendi:
Mekanik montaj bitmek üzere, biz biraz geciktik. Bu arada silonun üzerindeki elemanlar tam olarak ortaya çıktı. Bir aksilik çıkmaz ise bugün/yarın projelendiririm. Panomuz cumartesi gelecekmiş. Bu arada resimlerini verdiğim 4 adet motorlu sviçten (sıkışma veya seviye kontrolü için kullanılıyorlar içlerinde küçük bir senkron motor var uç kısmında gördüğünüz kelebek şeklindeki mekanizmayı döndürüyor. Mal dolduğunda kelebek dönemiyor ve mekanik bir sistem sayesinde içindeki svice kumanda veriyor. Aslında seviye kontrol svici olarak isimlemdiriliyor) 1 tanesi bozuk. Silonun üst kısmında görülen büyük yuvarlak delikler bunlara ailt. Bunun yerine lazerli mesafe ölçer kullanmayı düşünüyorum. İFM marka 1 tane buldum (Ben de ilk defa kullanacağım) fiyatı uygun sipariş verdim gelince inceleriz.
Silonun üst kısmında bulunan (sağında ve solunda 4+4=8 adet) küçük delik ise yangın alarmı için konmuş fotosel gözleri için dir. Bu alarm sisteminin Elektronik panosu gelmediği için ( Herşeyi gelse de burada çalışmazdı İtalyanlar da tam olarak çalıştıramamışlar ki bazıları kapatılmış) şimdilik hurdaya gönderdim. (zaman bulursam ileride belki ele alabilirim)
Projelendirmede öncelikle şu 8 adet tırmık motorunu nasıl çalıştırmam gerekir diye düşünüyorum. Tek tek mi hepsi birden mi ? Panoya her iki ihtimal için buton deliği çizmiştim. Yaptığım bütün panolarda (hemen hemen ) el-otomatik seçeneği koyarım burada da elde tek tek otomatikte hepsi birden çalışsın diye düşünüyorum. Ayrıca çalışıyor ve arıza sinyallerinin olması gerekir.
Aşağıda mekanik son durum, Motor ve kumanda elemanlarının yerleşimi (üzerinde eskiden olanlar), motorlu sviçler ve yangın alarm sensörlerinin fotoları var.
 

Ekli dosyalar

  • yerleşim.jpg
    yerleşim.jpg
    101 KB · Görüntüleme: 177
  • yangın alarm sensörleri.jpg
    yangın alarm sensörleri.jpg
    96.2 KB · Görüntüleme: 219
  • motorlu sviçler.jpg
    motorlu sviçler.jpg
    69.1 KB · Görüntüleme: 208
  • 15-05 montaj.jpg
    15-05 montaj.jpg
    80.6 KB · Görüntüleme: 195
Moderatör tarafında düzenlendi:
edremit, benim anladığım ilk başta panoyu verirken sadece bir güç panosu siparişi verir gibi verdin.
"el ve otomatik" seçeneği koymuşsun.sistemin çalışma mantığı iyice oturunca panonun içinde
ek çalışmalar yapacaksınız.belki küçük otomasyon kontaktörleri koymanız gerekecek belki.
panocudan daha fazla çalışacaksınız gibime geliyor.
8 motorun aynı anda çalışmasından bahsetmişsin.bunların ayrı zamanlarda fakat otomasyona bağlı olarak çalışma ihtimalleri yok mu acaba?eğer varsa her biri için otomasyon girişi olması lazım.
heyecanlı film gibi izliyorum olayı. :)
 
edremit seni tebrik ederim.Kendine olan öz güveninle radikal kararlar alıp uygulamaya geçiriyorsun.
elek arkadaşımın dediği gibi arkası yarın gibi bu işin sonunu merakla takip ediyorum.
 
edremit ' Alıntı:
Mekanik montaj bitmek üzere, biz biraz geciktik. Bu arada silonun üzerindeki elemanlar tam olarak ortaya çıktı. Bir aksilik çıkmaz ise bugün/yarın projelendiririm. Panomuz cumartesi gelecekmiş. Bu arada resimlerini verdiğim 4 adet motorlu sviçten (sıkışma veya seviye kontrolü için kullanılıyorlar içlerinde küçük bir senkron motor var uç kısmında gördüğünüz kelebek şeklindeki mekanizmayı döndürüyor. Mal dolduğunda kelebek dönemiyor ve mekanik bir sistem sayesinde içindeki svice kumanda veriyor. Aslında seviye kontrol svici olarak isimlemdiriliyor) 1 tanesi bozuk. Silonun üst kısmında görülen büyük yuvarlak delikler bunlara ailt. Bunun yerine lazerli mesafe ölçer kullanmayı düşünüyorum. İFM marka 1 tane buldum (Ben de ilk defa kullanacağım) fiyatı uygun sipariş verdim gelince inceleriz.
Silonun üst kısmında bulunan (sağında ve solunda 4+4=8 adet) küçük delik ise yangın alarmı için konmuş fotosel gözleri için dir. Bu alarm sisteminin Elektronik panosu gelmediği için ( Herşeyi gelse de burada çalışmazdı İtalyanlar da tam olarak çalıştıramamışlar ki bazıları kapatılmış) şimdilik hurdaya gönderdim. (zaman bulursam ileride belki ele alabilirim)
Projelendirmede öncelikle şu 8 adet tırmık motorunu nasıl çalıştırmam gerekir diye düşünüyorum. Tek tek mi hepsi birden mi ? Panoya her iki ihtimal için buton deliği çizmiştim. Yaptığım bütün panolarda (hemen hemen ) el-otomatik seçeneği koyarım burada da elde tek tek otomatikte hepsi birden çalışsın diye düşünüyorum. Ayrıca çalışıyor ve arıza sinyallerinin olması gerekir.
Aşağıda mekanik son durum, Motor ve kumanda elemanlarının yerleşimi (üzerinde eskiden olanlar), motorlu sviçler ve yangın alarm sensörlerinin fotoları var.

Bu tür sistemlerde kapasitif sensör, lazerli mesafe ölçer uygun olmaz diye düşünüyorum kirlilik faktöründen dolayı sistemin stabilitesi zamanla bozulacaktır hele hele küçük parçaları ihtiva eden yonga silosunda.
 
İlgilenen arkadaşlara teşekkür ederim.
Tırmıklar için aşağıdaki gibi bir çözüm düşünüyorum. Panonun içine de ne nereye sığıyor diye bir çalışma yapmaya başladım.
Elek arkadaşım pano konusunda haklısın önce proje sonra pano olmalıydı vakit az olduğu için tahmini bir pano siparişi verdim. Biraz uğraşacağımız kesin. Mesela konulan helezonları görünce helezonların akımının kesinlikle ölçülmesi gereğini düşünüyorum (işletme sırasında en çok buradan problem çıkacağına eminim) Bu da en azından bir ampermetre daha demektir.
teknikadam_41 Lazerli mesafe ölçümünde kirlilik faktörü konusunda haklısınız benim de en çok merak ettiğim husus ne olacak göreceğiz. Eğer aynaya yapışan tozlar problem olursa zaman ayarlı olarak hava üfletmeyi düşünüyorum. Ortamdaki tozlar problem olursa yapacak fazla birşey yok. Fakat bu katagoride hemen hemen bütün ölçüm cihazlarının kendine göre problemleri var. Ultrasonik sensörler yoğunluk ve kirlilik dolayısıyla yanılıyorlar. Yukarıda resmini verdiğim motorlu sviçlerin mekanik problemleri çok fazla oluyor. Bahsettiğiniz seviye ölçerleri biliyorum yatay siloda uygulaması olmasa da yuvarlak silolar için kullanılıyor. Ucunda bir ağırlık var siz istediğinizde veya ayarladığınız zamanda ağırlık bir ipe bağlı olarak bir küçük servomotor sayesinde aşağıya iniyor ve zemine değince (ağırlığın basıncı kalkınca) yine bir sviç mesafe bulundu sinyalini veriyor. Bu hareket mekanizmaya bağlı bir enkoder ile ölçülerek değer olarak görülüyor. Burada ağırlık aşağıda iken silodaki çökmeler ipi ( yada teli) koparabiliyor, siloda biriken talaş tepe yaptığı için ölçülen yere göre hatalı ölçüm yapma olasılığı yüksek bazen malzeme köprü yapıyor 10 dakika önce ölçtüğünüz talaş 10 dakika sonra bitmiş olarak görülüyor. Her neyse yuvarlak silolarda buna benzer ölçüm için arkadaşlar pet şişeye (en uygunu 1 litrelik kola şişesiymiş ::) ) biraz talaş koyarak ucuna bir ip bağlamışlar silonun üzerine küçük bir makara yerleştirmişler siloların ölçüm yaptıkları yerlerine ölçekli bir de metre çizmişler. 3-5 saniyede seviyeyi ölçüp ipi geri çekebiliyorlar.
Arkadaşlar aklınıza gelen bir kumanda devresi olursa burada uygulamaktan zevk duyarım. Bundan sonra 2 helezonu elde tek tek otomatikte ayni anda çalıştırmak istiyorum. Tırmıklar gibi ayrı otomatik butonu koymamışız dolayısıyla sitem elde iken helezon 1 butonları helezon 1 'i helezon 2 butonları helezon 2' yi açıp kapayacak otomatikte hangi butona basarsanız basın her iki helezon da açılıp kapanacak. Hareket kontrolü ve mal dolu kontrolü siviçleri olacak.
 

Ekli dosyalar

  • tırmık pano.jpg
    tırmık pano.jpg
    88.2 KB · Görüntüleme: 172
  • tırmık proje.jpg
    tırmık proje.jpg
    97.1 KB · Görüntüleme: 160
Moderatör tarafında düzenlendi:

Forum istatistikleri

Konular
128,125
Mesajlar
915,229
Kullanıcılar
449,837
Son üye
betül hüsrevoğlu

Yeni konular

Geri
Üst