Bu devre ardunyoda neden çalışmıyor ?

erkan1525

Üye
Katılım
8 Kas 2011
Mesajlar
268
Puanları
1
Yaş
36
Merhaba ben bir röle sürücü yapmak istedim. Buttonla deneyince çalışıyor. Ardunyo dada digitalWrite(pin,0) yapınca çalışması lazım ama 0 da yapsam 1 de yapsam sürekli röle çalışıyor. Fakay 0 yapınca led daha fazla parlıyor. pini 1 yapınca (sıfır dijital pinde LOW, 1 HIGH yani 5v verir) ledin ışığı azalıyor ama röleyi çekmeye devam ediyor hiç bırakmıyor.

Kullandığım dirençler 22k transistörün tipini bilmiyorum ama C945 GR331 yazıyor üzerinde. opto da ise EL 817 C943 yazıyor. röle 12v. ve sağdaki 9v pil aslında 12v akü ama çizimde akü bulamadım.

Hazır röle sürücüsündede devre aynı bu şekilde kurulmuş ve çalışıyor. Benimki neden kıvırıyor anlamadım. Tabi tüm elemanlar ve değerleri farklı. Ama buttonla yapınca çekip bırakıyor...

vZ3RQR.png
 
Devreyi gerçek dede 2 farkılı pille çalışıyor ise gnd yani iki pili eksi kutuplarını birleştirmelisiniz birde öyle deneyin
 
Devrenin açık şeması varsa daha iyi olur burdan takip edemiyorum.

Anlatımınızdan anladığım kadarıyla led tam sönmüyor ve ortada gördüğüm kadarıyla optokuplör var. Optokuplörü tetikleyen ve lede gelen arduino nun ilgili pinini pulldown yaptınız mı? Arduinodan gelip optokuplöre gelen tetik pinine 22 k ohm değilde 10 k ohm gibi bir değerle şaseye çekmelisiniz. Çekmezseniz opto iletimde kalıp röleniz sürekli çekili kalır. Ara bölgede de olsa çıkış alırsınız.

Birde mesajımın başında yazdığım gibi devrenin açık şemasını çizerseniz eksik veya yanlışları görüp yönlendirebiliriz. Mesela rölenin bacağına aynı yönde 1N4148 bağlamalısınız. Ters emk yı sönümlendirmek için.
 
Bu uzun deneme boradlarında besleme
yolları tam ortada birleşmez.
Bir de yapmak istediğinizi tam yazarsanız
yardım etmeye çalışalım. Butona basınca
röle çekili mi kalacak? Ne zaman röle
bırakacak?
 
Valla doğru düzgün cizemediğimin farkındayım ama daha açık çizemiyorum ki. Ama çizimin doğru olduğuna eminim. Hazır röle sürücülerindede aynı elemanlar aynen bu şekilde bağlanmış. Defalarca denedim baktım adam bunun aynısını yapmış 4 lü röle sürücüsü direk çalışıyor. Benimkinde buttonla çalışıyor ama ardunyo ile sürekli çekili kalıyor.

GND ortak yaptım. Puldown da yaptım 22k ile ve 10k ile denedim. Ama dediğim gibi değişen tek şey ledin parlaklığı. Röle sürekli çekili kalıyor.
 
Roleyi çekme komutu gonderirseniz çekili kalacaktır zaten. Role ne kadar sure anahtarlayacak (örneğin bir saniye ) o kadar gecikme verdikten sonra bırakma için komut yollayacaksınız. Örneğin role lojik 0 da çekecekse 1sn sonra pini lojik 1 yapıp roleyi bıraktıracaksınız.
 
2sc945 pinleri farklı. Şemada çizilen
gibi değil.
XX817 ters.
2N2222 gibi BJT transistör kullanınız.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,162
Mesajlar
915,577
Kullanıcılar
449,922
Son üye
11akif

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst