Bosch Bulaşık Makinası Arızası

ersagun40

Üye
Katılım
4 Ocak 2011
Mesajlar
324
Puanları
1
Selam ustalar. Fotoğrafta ön görünüşü görünen Bosch Bulaşık makinası, "ısıtmıyor" şikayeti üzerine kart üzerinde ki röle(24vdc) değiştirmek için aldık. Arkadaşlarımızdan biri röle yi 18 voltluk adaptörle kart üzerinde denemek için elektrik verdi. Rölelerden biri aç kapa yaptı, diğeri açarken kıvılcım attı. Böyle bir deneme sonucu kart üzerinde ki hangi kompanent yanmış olabilir. Kartın tamiri mümkün müdür, yenisi kaç liradır? Türkiye dışında olduğum için ulaştırmak biraz zor olacak. Kart üzerinde ki kıvılcım atan röleyi değiştirdim, kartı taktım. Makina su alıyor, tam motor devreye gireceği sırada öylece kalıyor. Karttan kaynaklı mıdır, yoksa motor üzerinde ki kapasitördende olabilir mi? Son olarak kart üzerinde ki 1,5mF lık kapasitörün değeri de 0.56 ya düşmüş, yenisini taktım ama değişen bişey olmadı.

Paylaşılan resimler, resim paylaşım sitesinden silindiği için konu çöpe taşınmıştır.
 
röleyi devreye sokan transistörü yakmışsınız geçmiş olsun devreyi takip edin rölenin bir ucu yanan smd transistörün ucuna bağlıdır.transistörü değiştiriniz.
 
Sağolasın ustam. Yarın bi elektronikçiye parçayı bulayım, akşama son durumu yazarım.
 
Ustam maalesef yanan transistörün, üzerinde ki numaralar yanıktan dolayı okunmuyor. Elektronikçilere götürdüm, ne olduğunu bilmeden değiştiremeyeceklerini ifade ettiler doğal olarak.
 
diğer röleleri devreye sokan transistör üzerinden okuma yapıp aynısından alın muhtemelen aynısıdır.
 
maalesef ustam, içinde tek farklı olan transistör bu. Elinde bu makinadan olan arkadaş varsa, yardımcı olursa çok memnun olurum. Bu arada yanlış transistör kullanırsak, sadece röleyi devreye mi almaz, yoksa başka kompanentlere de zarar verir mi acaba? Deneme yanılma yapsak olur mu?
 
sanırım sadece röleyi çalıştırmaz.
 
Ustam maalesef yanan transistörün, üzerinde ki numaralar yanıktan dolayı okunmuyor. Elektronikçilere götürdüm, ne olduğunu bilmeden değiştiremeyeceklerini ifade ettiler doğal olarak.

Şansımı son kez deneyim. Bir malumatı olan yok mu?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,162
Mesajlar
915,577
Kullanıcılar
449,922
Son üye
11akif

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst