Bobin - Miknatis - Jeneretor.. Birkac soru

aisik

Üye
Katılım
24 Nis 2012
Mesajlar
62
Puanları
1
Degerli arkadaslar, simdi bobin - miknatis - jenerator hakkinda birkac calisma yapiyorum da
Bazi sorularim var, boyle calismalar yalmis ilgili ve daha once tecrubeleri olan arkadaslar cevap yazabilir mi?
1) oncelikle icerisinde sabit miknatis olan her motor bir jeneratordur ve elektrik uretir.
Bu baglamda ben rotoru (merkezdeki bobini) sabit bir fircasiz motoru modifiye etmeye calistim, bilgisayar fan motoru bu arada.
Once kendi bobinlerinden bahsedeyim, 4 kollu sarmislar her kolda 205 tur var, cift bobin teli ile sarmislar.
Kollarin kutuplanmasi ise N/S/N/S seklinde. Yani (+) seklinde ise N<-->N gibidir, sanirim ifade edebildim.
Magneti ise son derece son derece gucsuz ve bir pusula ile baktigimda Cember seklinde, dorde kutuplanmis ve S/N/S/N seklinde. Bu bilgiler baska bir arkadasa lazim olabilir bu arada.
Motorun calismasi ise, cift bonin teli ile sarilmis demistik ya bir bobin telinin ucu ile diger bobin telinin zit uclari birlestirilip ortak uc alinmis. Ortak uc ile bir uca voltaj verildiginde normal, ortak ucla diger uca voltaj verildiginde ise aslinda kollar kutup degistirmis oluyor.
Normalde kendi miknatisi ile, pervanesi donduruldugunde bir veya seri bagli birkac ledi yakacak kadar bir voltaj veriyor.
Ancak hem bobin teli cok ince hem de miknatisi cok gucsuz, 12 volt 0.1 amper motor zaten.
Ben miknatisinin cikardim ve daha guclu karsilikli ic yuzeyleri N-S duracak sekilde miknatis koydum.
Cikista bir voltaj alamadim! Normalinde zaten kendi miknatisinda ic yuzeyden karsilikli kutuplari S-S idi zaten, buraya kadar eyvallah.
2) Fakat ben (+) seklinde kollarindan iki kolunu kestim, ve (--) olacak sekilde tekrar bu kollara bobin sardim.
3) kollara saris yonleri birbirine zit bobin sardim, voltaj alamadim. Burada belki miknatislar da N-N olmasi gerekiyordu, kendi orjinal durumunda oldugu gibi.
4) ancak kollara saris yonleri ayni ve voltaj verildiginde bir kol N diger kol S kutuplanacak sekilde baska bir bobin daha sardim. Yine bir voltaj cikmadi. Hersey dogru degil mi? Neden voltaj alamadim ki?
*) neden tekrar bobin sariyorsan derseniz eger, daha cok akim cekmek icin daha kalin telden sardim.
Ancak her iki olasilikta bobin sarmama ragmen, miknatislar da cok guclu olmasina ragmen, neden cikista bir voltaj alamadim ben?
Bir de;
1) miknatis daha kuvvetli olursa voltaj mi daha yuksek cikar? Akim da daha fazla cekilebilir mi?? Yoksa telin de mi daha kalinlastirilmasi gerekir??
 
Ölçü aleti kullan devrede kopukluk var mı kontrol et, hep aynı tarafa mı döndürüyorsun? Bobin ve mıknatıslar arası mesafeyi minimumda tut aklıma gelen ayrıntılar bunlar, imkanın varsa bir tane daha fan eld edip sargı yönlerine dikkat ederek sök gerekirse tekrar sar, burdaki sargı yönleriyle kendi sardığın motorununkilerini karşılaştır. Başarılar.
 
Merhaba. Cevaplar;
1- Mıknatıs kutup sayısı veya değişken olacak mıknatıs kutup sayısı kadar stator bobini kutup sayısı da çok uyumlu olmalıdır, örneğin biri (Sargı kutbu sayısı) 4 kutuplu ise bu mıknatısların kutbu da 4 kere N-S-N-S şeklinde tan bu 4 kutba denk karşılığı gelecek şekliyle mağnetik alan böyle değişmeli, olası uyumsuzluklar sıkıntı yaratır, değişken mağnetik alan istenildiği ve arzu edildiği ölçüde çok verimli oluşamaz, buna dikkat!

Bu konuda çok daha detaylı bilgiyi sn. ŞEF'imizin "yeni ve yenilenilir enerji" kısmında rüzgar türbinli (güllü) mesajlarında bulursunuz.

2- Tel ne kadar kalın olursa o kadar çok yer kaplar! Ama çok daha az sarımı yapar ve daha az voltajı bu bobinden elde ederiz. Orijinalinde 205 tur varsa ve örneğin biz kalın tel yüzünden 35 tur sararsak amper belki daha yüksek olur, ama volt düşük çıkarır, yani biri yüzünden diğerini azalttığımızı (yer yokluğu yüzünden, ayni trafo sarımlarındaki gibi) düşünmemiz gerekiyor. Yoksa evdeki hesaplar çarşıya malesef hiç uymamış olur, işin bu şaka tarafı tabi ki.

3- İki sarım birbiriyle ayni sarımda olup, eşit (ayni şiddette) değişken mağnetik alandayken ters bağlanırsa, birbirlerini volt farkı yönünden V+ (-) V=0 yok ederler ve sonuçta 4-5 volt dc. yi beklerken 0 voltla da karşılaşırsınız, bir sürpriz olarak! Bu yüzden sarım şekline göre birbirleriyle seri bağlantı yapacak şekliyle en doğru şekliyle uçları bağlanmış olmalıdır, tadilatlarda buna dikkat!

4- Elektromıknatıs veya sabit mıknatıs ne kadar kuvvetli ise, üretilen volt * amper oranı da o kadar fazla olur. Buradan neodiyum mıknatısları kullanmanın (Rüzgar güllerindeki gibi) normal mıknatıslara göre daha kolay volt* amper çıktılarını, daha yüksek çıktılarla elde edebileceğimiz sonucu çıkar.

Şarj dinamosunda, örneğin elektromiknatısa konjenktördeki darlington transistör çiftinden ne kadar fazla ikaz uyartım akımı (Rotor alan sargısı için akım) akıp giderse, bu elektromıknatıs o kadar kuvvetle mağnetik alan değişimini, bu 3 fazlı stator sarımlarında yapmış ve üretilen volt*amper çıktısı da, bu elektromıknatısın çekim gücü kuvvetiyle orantılı olarak artmış olur. Yani sonuç olarak çok kuvvetli mıknatıs veya elektromıknatıslar daha kolay değişken mağnetik akıyı, dönerken daha şiddetli olarak sağlarlar, neticede üretilen volt*amper çarpımı çok daha yüksek olur.

Kolay gelsin. Başarılar.
 
Son düzenleme:
Oncelikle yardimlarindan dolayi cevap yazan arkadaslara cok tesekkur ediyorum.
Ben iki tane ceyrek daire miknatis cikardim, baska bir bircali dc motordan.
Bir miknatisin ic yuzeyi N diger miknatisin ic yuzeyi S olacak sekilde tam karsilikli yerlestirdim vd epoksi yapistirici ile yapistirdim.
(+) seklinde dort kollu olan gobek sargi kismini karslikli iki kolunu kesip kendi uzerinde cok ince sargisini söküp 0.2 mm tel ile tekrar sardim. Bir kola sardigim sargi yonu diger kola sardigim sargi ile birebir ayni yonde, bir kola sardim teli kesmeden diger kola da esit miktarda ve ayni yone sarmaya devam ettim.
Son kontrolunu de 3 volt uygulayip bir kolun N diger kolun S kutuplandigini pusula ile tespit ettim.
Miknatislarim da biri N digeri S idi zaten.
Simdi neden bunlari ve boyle yaptim??
1) miknatisim iki tane oldugu icin ben de bobinlerden iki kolu kestim iki kolu biraktim. Iki kutup miknatisa 4 kutup bobinin uyumsuzluk yapacagini ben de farkindaydim. Cunku sistemde hep diger iki bobin seri bagli olacak, bu bobinlerden o anda aktif olarak miknatis olmadigi icin butun zaman dilimlerinde hep iki bobin sistemde yuk olusturacakti..
2) fanin kendi uzerinde miknatisi son derece gucsuz kaucuk miknatisti. Ben de calisan bir motiru parcalayip daha guclu olan siyah sert ferrit miknatis koydum.
3) kendi bobin teli cok cok inceydi amacim biraz akim cekebilmeki, 0.2 milimetre telle tekrar sardim..
Resim ekliyorum:

20170521_083445.jpg

Voltaj verildiginde bir bobin N diger bobin S. Pusula ile baktim. Ayni yonde sardim. Seri bagli.



20170521_083520.jpg

Bir miknatisin ic yuzeyi N diger miknatisin ic yuzeyi S. Pusula ile baktim.


20170521_083632.jpg

Boyle bir fan buldum. Parcaladim. Sargilari oldukca kalin. Toplam ic direnc sadece 1 ohm kadar. Voltaj verince bir koldaki iki karsilikli bobinler N-N oluyor diger koldaki karsilikli bobinler S-S oluyor. N-S-N-S seklinde.
Metal cekirdegi bobine zarar vermeden plastikten nasil cikarabilirim??
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
gorunuse gire alternator sariminda sargi yonu hatali oldugunu dusunuyorum. iki kolda uretilen voltaj sarimin ters olmasi nedeniyle sonumleniyor.

Tavsiyem yeni bir motor sokunuz. amaciniz gucu arttirmak ise ayni sipir sayisinda daha kalin telle OZELLIKLE SARIM YONUNE DIKKAT EDEREK SOKTUGUNUZ YONDE sarmaniz gerekiyor. Voltaji yukseltmek istiyorsaniz capla oynamadan sipir sayisini arttirmaniz gerekiyor.

Tabi daha kalin tel yada sipir icin rotorda buna imkan verecek yer olmali.

kolay gelsin.
 
gorunuse gire alternator sariminda sargi yonu hatali oldugunu dusunuyorum. iki kolda uretilen voltaj sarimin ters olmasi nedeniyle sonumleniyor.

Tavsiyem yeni bir motor sokunuz. amaciniz gucu arttirmak ise ayni sipir sayisinda daha kalin telle OZELLIKLE SARIM YONUNE DIKKAT EDEREK SOKTUGUNUZ YONDE sarmaniz gerekiyor. Voltaji yukseltmek istiyorsaniz capla oynamadan sipir sayisini arttirmaniz gerekiyor.

Tabi daha kalin tel yada sipir icin rotorda buna imkan verecek yer olmali.

kolay gelsin.
serkan bey. ozellikle resim ekledim. bobinler birbirine seri ve aynı yonde sarılmıs.
toplam iki uclar arasına 3 volt verdim pusula birini N gosteriyor digerini S gosteriyor.
Miknatislarin ise biri N digeri S, zaten boyle olması gerekmiyor mu elektrik uretmesi icin?
Mantıgıma ve fizik kurallarına göre, bobini tek cekirdek gibi dusunebiliriz.
Cunku bakacak olursanız aslında tek cekirdektir, yani tek cekirdek uzerine sarılmıs
sarım yonleri aynı birbirine seri iki bobindir. boyle olunca cekirdegin bir tarafı N
cekirdegin diger tarafı da S oluyor. Miknatıs da biri N digeri S zaten.
Lutfen bu yazdiklarimi da dikkate alın.. Elektrigin olusmaması icin baska bir sebep
var mi sizce?
 
peki rotordaki firca 2 uclu mu? daha fazla uclu ise kisa devre oluyor olabilir
 
pardon ozur dilerim. dikkatimden kacmis aklimda baska islerde olunca dikkat daginikligi oluyor.

peki olcumu nasil yapiyorsunuz? ( cikis voltaji )
 
Sonunda basardim gibi.
Sekiz kollu baska bir bobin buldum.
Ve sekiz kutuplu miknatis buldum.
Su anda normal bir dondurme ile
2.5 voltluk el feneri ampulunu yakiyor.
Bobin telinden de gayet tatmin oldum,
en az 0.3 milim gibi yaklasik..
Projeme simdilik bu jeneratorle devam
edecegim. Sonuclari yazarim.
Herkese tesekkurler..
 

Forum istatistikleri

Konular
128,164
Mesajlar
915,594
Kullanıcılar
449,927
Son üye
yusuf2023

Yeni konular

Geri
Üst