Bitirme projem için yardım

Katılım
7 Eki 2015
Mesajlar
14
Puanları
1
Yaş
31
Arkadaşlar bitirme projem için elektrikli araçlar için izoleli batarya şarj cihazı yapımını aldım.Bu konuda hiç bir bilgim yok .Nereden başlamalıyım ve bu konuda önemli noktalar neler.Teşekkür ediyorum..
 
bende bilmiyorum ama şarj cihazı deyince aklıma telefon şarj cihazı geldi bence içini aç bak belki bir fikir gelir oradan.
 
Yok kardeşim pek alakası Yok..çok karisik bir yapı..
 
Yanlış anlamışım. Kusura bakmayın.
Akünüzün kapasitesine göre trafo seçmeniz gerekiyor.
Ve dediğin doğrudur. Önce Şebeke voltajını dönüştüreceksin ama 100 volt veren akü gurubunun şarj voltajı 100 volt olmaz(net bilmemekle tahmini olarak 110-120 arası maximum çıkışa ihtiyacınız olacaktır.).
Bir enerji başka bir enerjiye ne kadar sürede kazanıldıysa o süreye yakın değerde geri alınır.
Yani hızlı şarj anı/günü kurtarmak için yapılan birşeydir. Aküler üzerinde zararlıdır(Bataryaların sadece belirli bölgeleri çalışır).
 
Son düzenleme:
Akü 100v 10 a ve 1 kw olmasi gerekiyor.Hocam bu konuda ilk sorgulamanın gerek şeyler nedir..yanı önce şebekeden aldığım değeri 100v çevirmeklemi baslamaliyim
 
Peki hocam 100 volt için yaklaşık 120 volt olması gerekiyor.peki sonrası için bir fikrimiz varmı..akım ve gerilim sabitleme işlemi herhangi bir kart ile olacak ..arduino olacak büyük ihtimal
 
Aslında gerilimi ölçmenizin bir anlamı yok. Zaten akımı ölçerseniz(ki gerilimin etkisidir akım) bir akünün(hücrenin) şarj akımından daha yüksek bir akım uyguluyamazsınız.
Akü belirli bir eşiğe geldikten sonra tam dolum için voltaj arttırılır(bunun için trafonuz 120 V seçilir.)
Akımı şönt direnç ile ölçebilirsiniz.
Misal :
yük akımınız max 2 amper ise(max = ulaşılamayacak akım):
1.5 ohm direnç sizin işinizi görecektir(Vatlı dirençler pahalıdır onun yerine bakır baradan,krom lamadan yapabilirsiniz(en az 4 iletkenle bu değeri yakalayın)).
Akım düştükçe gerilimi arttırıp aynı akım değerine(şarj akımı) getireceksiniz.
Eşik (Akü çıkış) voltajına ulaşıldıktan sonra şarj akımın voltajla ters orantılı olarak düşürülmesi gerekir ki aküleriniz zarar görmesin.

***Gerilimi AC tarafından ayarlamak maliyeti düşürür faka kontrol kartı için ilave güç kaynağı kullanmak zorundasınız.
 
Son düzenleme:
Hmm hoca smps kullanmami söyledi izole için bunun hakkında bilginiz varmı hocam
 
SMPS ile yukarda yazdığım örnek arasındaki tek fark frekans kaynağıdır(birinde şebeke frekansı kullanılır diğerinde kendi iç frekans kaynağınız vardır.)
İzole trafo var orada zaten ikiside izoleli sistemdir.
SMPS kullanırsanız trafo ölçünüz küçülür(50hz/1500hz)
 
100 volt için 3 tane 24v 10a smps 'i bağlıcam..sonra boost convertör ile 100v yapıcam..PID VE pwm kullanmam gerekiyor sabit akım ve gerilim için ..sizce başka nasıl olabilir veya düzelteceğininz birşey varmı
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,882
Kullanıcılar
449,600
Son üye
psychedelic

Yeni konular

Geri
Üst