Bitirme Ödevi

onurgs

Üye
Katılım
10 Ara 2009
Mesajlar
3
Puanları
1
arkadaslar merhaba ,
bitirme ödevi için 13,56 mhzde feko programı ile rfid anten tasarlamam gerekiyor.bu programı bilen yada baska programlarda anten tasarlamıslıgı olan var mıdır? yardımcı olabilirseniz sevinirim.
 
Sn. onurgs,

Anten tasarlamak ile kastınız tam olarak nedir? Eğer elektromanyetik özellikleri ile anten tasarlamak istiyorsanız önerebileceğim yazılımlar mevcuttur.

Saygılarımla,
 
öncelikle tesekkürler etuzuner,
evet elektromanyetik özellikleriyle anten tasarlamam gerekiyor,
benim yapmam gereken anteni fekoda tasarlamak ama tabikide baska onerin varsa da cok iyi olur ,cunku acıkcası konuyla alakalı pek bi bilgim yok suan icin,feko da cok yaygın bi program degil hrld ,oyuzden bulabilecegim herseyden faydalanabilirim.
 
1. Ansoft ( Ansoft Electronic Design Products )
2. CST ( 3D EM Field Simulation - CST Computer Simulation Technology )

Ansoft Sonlu Elemanlar Metodu (Finite Element Method) ile analizleri gerçekleştirir, CST Sonlu Entegrasyon Metodu (Finite Integration Method) ile analizleri gerçekleştirir. Bildiğim ve gördüğüm kadarıyla Ansoft daha yaygın. Ben Ansoft'u fazla kullandım, Sonlu Elemanlar Metodu'na daha aşina olduğumdan kaynaklandı. Ansoft'un HFSS modülü gerçekten efektiftir. CST yazılımını ise aralarındaki farkı öğrenmek amaçlı yüklemiştim (rakip olduğu için yapmam istenmişti) ama açıkcası çok fazla kullanmadım. Onun için tavsiyem Ansoft olur.

Şunu da belirtmeliyim ki Ansoft ile ilgili internetten kaynak bulmanız daha kolaydır. Eğer niyetlenirseniz elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışırım. Ama dediğim gibi internetten de birçok bilgiye ulaşabilirsiniz.

Saygılarımla,
 
etuzuner ilgin icin tekrar tesekkürler,
bnm diger secebilecegim konuda aynı ödevi cstde yapmaktı ama hocamız fekonun cok daha rahat ve kullanıslı oldugunu soyledıgı ıcın ona yoneldık:)
ben biraz daha arastırma yapayım feko hakkında ama senin gibi bu konuda tecrübeli birinden yardım almak işimi cok kolaylastırır,sana ulasabilecegim bir mail adresi varmıdır,ben suan pm atamıyorumda sen yardımcı olursan cok sevinirim.
 
Son düzenleme:
Sn. onurgs,

Sorularınızı buradan sorarsanız elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışırım. Belki forumumuzda ilgilenen üyelerimiz olabilir. Siz kararınızı verin, eğer Ansoft ile yapmaya karar verirseniz elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışırım.

Saygılarımla,
 
Merhaba

HFSS ile elektromanyetik özellikleri kullanarak mikroşerit anten tasarımı yapmam gerekiyor. HFSS Programınız var mı, tasarım başlangıcı için tavsiyelerinizi alabilir miyim, yardımcı olabilirseniz sevinirim.
 
Öncelikle bu alanla ilgilenmeye başladığın için sevindim, çok eğlencelidir.

Yanlış hatırlamıyorsam lisansta bu konular ile ilgilenmemiştin. İlk önce şunu söylemeliyim, iyi derecede Sonlu Elemanlar Yöntemi (FEM) bilgisi olmalıdır. HFSS yazılımını kullanmak kolaydır. O konuda bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum ama teori sağlam olmalıdır ki hangi sınır koşulu nerede kullanılmalı bilinebilsin. Temelinde tabii ki EM formülasyonu vardır ama FEM de kendi içerisinde dallara ayrılmaktadır.

Adımları sıralarsak da;

1) Sonlu Elemanlar Yöntemi araştırılıp öğrenilmelidir. (Anlaşılmayan yerlerde yardımcı olabilirim.)
2) HFSS için "boudary condition, excitation, meshing" kavramları kitaptan araştırılıp öğrenilmelidir. (Anlaşılmayan yerlerde yardımcı olabilirim.)
3) Microstrip tasarımındaki gerekli bilgi altyapısı sağlanmalıdır. (Bu işe başlandıysa muhtemelen zaten vardır.)
4) Teorik olarak strip genişliği, malzeme özellikleri, vb. değişkenler belirlendikten sonra elle tasarım sağlanmalıdır.
5) Elle tasarımdan sonra HFSS yazılımındaki sınır koşullarından uygun sınır koşulları belirlenip proje oluşturulmaya başlanmalıdır.

Daha önceden benzer EM analiz programları kullanılmadıysa HFSS'de yer alan bazı kavramlar yabancı gelebilir. Örneğin, derslerde gösterilmeyen konulardan biri olan "Enclosure" kavramıdır. Analizi yapılacak parçanın daha önceden tanımlanmış bir uzayı olmalıdır. Oluşturulan uzay da modellenirken hava olarak modellenip havanın elektrik ve manyetik özellikleri belirtilir. Bunlar ilerleyen aşamalardır.

Umarım bu bilgiler yardımcı olur. Dediğim gibi zorluk çekilen adımlarda elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışırım.

Saygılarımla,

NOT: HFSS v10 ile ilgili kaynak niteliğinde bilgileri aşağıdaki linkte yer alan kitapta bulabilirsin.

Link : HFSS v10 Full Book
HFSSv10UserGuide.rar

Şifre :
Kod:
www.kontrolkalemi.com
 
sn etuzuner
bu yıl hocamız bu hfss 11programı üzerinden ders işliyor fakat anlatmıyor bize bırakıyor kendiniz ögrenin lab.gelin çalışın falan diyor gecmek için kendimizin bir anten tasarlaması gerekiyormuş.yardımcı olursanız çok çok sevinirim hfss prog. hakkında fazla bir kaynak bulamadım türkçe video veya belge. yardımlarınız benim ve arkadaşlarımız için çok önemli
 
eliniz de programı tanıtan türkçe bir kaynak varsa paylaşabilirmisiniz
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,904
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst