Bisiklet Dinamosuyla ac 150 volt

seco_

Paylaşımcı üye
Katılım
14 Nis 2011
Mesajlar
904
Puanları
131
Yaş
29
Konum
Sakarya
merhabalar,
bugün bisikletime 6v 3w lık bir dinamo aldım. dinamo 6v ac çıkış veriyor bunu düşünerek trafonun 12 v çıkışını dinamoya trafonun girişini ise multimetreye bağladım sonuç düşük devirde 90 v çok hızlıda ise 150 vac kadar çıktı elimle baktıgımda çarpıyormuş :) garip olan şey 12vdc lik şerit ledlerin mavi rengini 1 metreye kadar destekliyor fakat arkadaki ampul yanmıyor :D şimdi 150 vac 12vdclik şerit ledi nasıl yakıyor ? yeni 12 volt 3-5 wattlık bir dinamo bulsam sonuç gayet güzel olucak :) neden buraya yazdım onuda bilmiyorum :)
 
Son düzenleme:
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
bağladığın 1 metre şerit lede 1 metre daha paralel bağlıyormuş gibi fakat artı eksisini ters bağlayarak bir ek yap eğer alternatif akımın eksi alternansıda varsa boşa gitmesin. Bu arada ledler bağlı iken 150 voltun sadece 12 volt olduğu hernekadar teorik olarak apaçık ortada olsada voltmetre ilede ölçüp doğru olduğunu tekrar görebilirsin tabiki dinamonun 3 wattlık gücü değişmedikçe gerilimi yükselttiğin kadar akımıda düşürdüğünü biliyorsun güzel bir deney olmuş. Düşük devirde yüksek gerilim veren bir motorla deneme yapmak istiyorsan beyaz eşya tamircisi vs. biryerden çamaşır makinası beyin motoru bul (beyin motoru su bardağı tabanı genişliğinde 1 cm kalınlığında küçük bir motor) 220 volt ac ile çalışır elinle yavaşça döndürdüğünde dahi çarptığını hissedersin bununla trafoya aynı bağlantıyı yaparsan 1000 voltun üzerinede çıkarsın zevkli olur çalışmalarında başarılar, işlerin teorisinide biliyor veya öğreniyorsundur herhalde.
 
teşekkürler bilmediğim çok şey var aslında :) pazartesi bakarım beyin motoruna çok pahalıya vermez umarımm zaten adamında işine yararmı ? işlerin teorisi derken tecrübe heralde ? :) şerit lede paralel bağlama olayını açarmısın ? yani bağlı şerit ledin + sına -, - sine + mı ?
 
Evet şerit led aynen dediğin gibi. Motor: Iyi bir adam ise parada almaz bozuk birtane beyin iste kendin sökersin normalde hurdacılara verirler 1 lira bile etmez. Teori işin matematiği: Transformatöre giren gerilim çarpı giren akım = çıkan gerilim çarpı çıkan akım (tabiki transformatör tamamen kayıpsız olarak düşünülürse) yani giren enerji= çıkan güç gibi vs.
 
yazdığınızı ilgi ile okudum burda 3w lık dinamo olduğunu yazdınız arka lambanın yanmaması dinamonun gücü ile ilgili ledlere gelince ledlerin üzerine düşen gerilim değeri toplam yani dinamonan gelen gerilime eşittir teoride. Uygulamada da 1 m sine kadar led gücü 3w olduğunu tahmin ediyorum ondan diğer ledler yanmamış olabilir.bakalım siz nasıl bir sonuç elde edeceksiniz çok merak ediyorum. lütfen sonucu bana da yazarsanız sevinirim teşekkürler inşş yardımcı olabildim....
 
yarın gidip alıcam şu motoru :), dinamonun gücü 3w oldugu için yanmadı evet. 3w ile elektrik çarpıyorsa beyin motoru ile kaç çarpar kimbilir :) tabii sonucu burada paylaşıcam :)
 
sevgili seko araştırma yapmanı önemsıyorum kutluyorum senın yaşta bırçok delıkanlı chat yapıp abuk sabuk işlerle uğraşıyor sen en ıyısını yapıyorsun yazdığın yorumları arada bır hoşuma gıttığı için takıp edıyorum gelelım konuya:)elektrıkte senın dınamonun gucu çekılen voltaj ve akimla sınırlı trafodan yuksek voltaj alabılırsın hatta 2000-3000 volt alırsın ama voltaj yukselınce akim duşer iş yapmaz senın yapacağın sanırım dınamo 6 volt bunu trafoyla 12 volta yukselt bu mantıklı çunku şerıt ledlerı 12 voltla yanacak şekılde montaj yapıyorlar 12 volta yukselttıkten sonra bır kopru dıyotla DC ye çevır DC kısmına yuksek kapasıtelı mesela 1500 mıcrofarad25 volt daha buyuk te atarsan daha ıyı olur bence ikinci dınamoya para vermeden bu denedığınle sorunları çoz derım kolay gelsın
 
Tekin abi beni takip etmen gururlandırdı açıkçası. :) gerilim regüleli değil çok hızlı gidersem 20 vac kadar çıkıyor
bu yüzden ne tür bi trafo kullanacağımı bilmiyorum. trafo ile normal nokia şarj aletini çalıstırabiliyorum. tek sorunum dinamodan çıkan gerilimi sabitlemek, karaapak kardeşimin dediği motoru bulabilirsem onu takıp 220yi 12 ye düşürebilirim
 
gerilim değerini sabitlemek için özel tasarımlı devreler var yapısı çok basit Değişken gerilimi 5V'a sabitlemek şu adreste 5 volt sabitleme devresi var buna benzer devreler vardır muhakkak araştırmanı destekliyorum sonucu paylaşırsan sevinirim kolay gelsin
 
9v_zener_regule.gif
farklı bir gerilim sabitleyici devre örneğin
 

Forum istatistikleri

Konular
128,119
Mesajlar
915,164
Kullanıcılar
449,824
Son üye
Lecterer

Yeni konular

Geri
Üst