Bir diyottan ne çıkar? (Laptop koruma)

nnur

Üye
Katılım
16 May 2011
Mesajlar
142
Puanları
1
Geçenlerde laptop adaptörünü tamir ederken fiş uçlarını ters bağlamışım. Laptop artık ne şarj oluyor ne de adaptörle çalışıyor. Servise gönderdiğimde içinde bir parçanın yandığını öğrendim.
Elektronik cihazlarda bu türden basit arızalara çokça rastlıyoruz. Oysa laptop içinde güç girişine bir tane diyot konsa ters bağlamaya rağmen hiçbir sorun yaşamayız. Zaten laptop bataryası 12V, adaptör ise 19V veriyor. Diyotta 0.7V düşse ne fark eder.
Hatta bir de zener diyot koyarsak şebekedeki dalgalanmalardan da etkilenmeyeceğini düşünüyorum.

Teorik olarak bu düşüncede herhangi bir problem yok gibi görünüyor. Deneyimli uzman kullanıcılar görüş belirtirse memnun olurum.
 
Laptopların içinde zaten bildiğim kadarıyla ters bağlantıya karşı diyot var. Ancak bu devreye seri değil paralel. Bu durumda ters voltaj verildiğinde kısa devre olmuş oluyor sizin taktığınız adaptör kısa deveye düşüyor. bir süre bu konumda maruz kalmak hem adaptörü hemde notebooku riske atıyor arızalanıyor.

Not : her markada olmayabilir.

Şebeke dalgalanmaları konusu ise zaten notebook adaptörleri smps yapısına sahiptir. Voltaj dalgalanmalarında çıkıştan geri besleme alırlar. Bu çıkış voltajını sabit tutmak içindir.

Asıl sorun şebekenin limit dışına çıkması yada fazla dalgalanması smps in aşırı ısınması aşırı yükselmesi ömrünü tamamlaması malzme hatası gibi nedenlerden dolayı arızalanır. Bu sebepler çoğaltılabilir. Çıkışa konulacak zener için bu güçte bir zener varmıdır bilmiyorum ve çok sağlıklı olmaz. Çıkış voltajını sabit tutmak için başka yöntemler var ve normalde bu yöntemler kullanılıyor.

Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Laptop şarz devresini yakmış biri olarak yazıyorum benim şansım laptopun hala çalışıyor olması. Ölçme yapmadan bağlantı yaptığımdan oldu küçük bir tembellik veya hafızaya güven sonucu bu durum oluştu. Koruma diyotu maliyeti yükseltiyor diye koymuyorlar + bozulursa yenisini satarız mantığı da var. 5 amperlik diyot laptopun içine konsa yanlış bağlanmadaki zararı önler ama tamamen duygusal ! nedenlerle yapmazlar.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,162
Mesajlar
915,577
Kullanıcılar
449,921
Son üye
TursuBidonu

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst