binalarda enerjiperformansi yonetmeligi

ykp55

Üye
Katılım
27 Ocak 2010
Mesajlar
539
Puanları
16
Konum
samsun
Arkadaşlar elektrikle alakası var biliyorum ama genel bir konu aydınlatma ,ısı yalıtım vs gibi bu konu ile ilgili bilgisi olan varmı acaba enerji kimlik belgeini kimler veriri yada enerji kimlik belgesi vermek vermeye yetkili olabilmek için ne gereklidir...
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
EMO - 32.0001 ENERJİ KİMLİK BELGESİ UZMANI (YENİ TASARLANAN BİNA) EĞİTİMİ

32.0001 ENERJİ KİMLİK BELGESİ UZMANI (YENİ TASARLANAN BİNA) EĞİTİMİ


Eğitimin Amacı

Enerji Kimlik Belgesi Uzmanı olarak görev yapacak olan ilgili odasından serbest müşavir mühendis veya serbest mimar belgesi sahibi üyelerimizin/diğer meslek odalarına üye olanların binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması, enerji israfının önlenmesi ve çevrenin korunması, binanın enerji ihtiyacı, enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma/soğutma sistemlerinin verimi konularında bilgilendirilmelerini ve bu alanda çalışabilmeleri için belgelendirilmelerini sağlamaktır.


Eğitimin İçeriği

Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği
Binalarda Enerji Performansı Ulusal Hesaplama Yöntemi
BEP-TR Yazılım Programı



24/02/2011
25/02/2011
26/02/2011

(3 GÜN, 18 SAAT)

ANKARA ŞUBE




Eğitimin Saatleri:
10:00-17:00



Eğitim Online Başvur

Katılımda Aranacak Şartlar

İmzalı EKB Uzmanı Kayıt Formu (Örneği için tıklayınız)
Diploma / Mezuniyet Belgesi (Onaylı örneği(Oda, Okul veya Noterden) – EMO üyeleri için istenmeyecektir.)
3 adet fotoğraf
Nüfus Cüzdanı fotokopisi

EMO Üyeleri için "Elektrik 1 kV Altı SMM Belgesi" veya "1kV Üstü ve 1 kV Altı SMM Belgesi"
MMO Üyeleri için Isı Yalıtımı - Isıtma Tesisatı - Sıhhi Tesisat alanlarında SMM Büro Tescil Belgesi sahibi olmak
İMO Üyeleri için SİM Belgesi
MO(Mimarlar Odası) Üyeleri için Serbest Mimarlık Belgesi
Eğitim ve Belge Ücretini Yatırmış Olduğuna dair makbuz
Her katılımcı eğitime gelirken kendi kişisel bilgisayarını da getirecektir. Odamız tarafından katılımcılara bilgisayar sağlanmayacaktır.



Sınav ve Belgelendirme

Eğitimin sonunda yazılı sınav yapılacaktır. Başarı notu 100 üzerinden en az 70dir. Başarılı olanlara Enerji Kimlik Belgesi Uzmanı belgesi verilecektir. Adayın Eğitimi aldığı yıl içerisinde en fazla 2 kez sınava katılma hakkı vardır. Aday eğitimin en az 16 saatine katılmak zorundadır.


Ücretler

Seminer Ücret: 165 TL
Belge Ücreti: 15 TL - Eğitim ücretine belge ücreti dahildir.


Eğitim Yeri İletişim Bilgileri

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi
Necatibey Cd. No:102/1 Kızılay - ANKARA
Telefon: (0312) 231 44 74 Faks: (0312) 232 10 88
e-Posta:
 
arkadaşlar bir binanın özelliklerini almak bir günden fazla bir sürenizi alıyor...elektrikle ilgili kısmı çok az..sadece aydınlatma özelliklerini giriyorsunuz..geri kalan kısım izolasyon vb.vb.... yani bana çok saçma geldi kursunu aldığım için biliyorum...
 
peki bunu imkanı olan belediyeler yapabiliyor ya imkanı olmayanlar ne yapacak ruhsat denetimini bile zor bela yapan bir sürü belediye var yaptırımı nedir ve yapılmadığı takdirde nasıl bir yaptırımla karşı karşıya kalınabilir....
 
arkadaşlar bu belgeyi almak için yapılan sınav soruları hakkında bilgisi olan varmı.bilgisi olanlar lütfen paylaşsın
 
2 Mayıs 2017 tarihinden itibaren mevcut binalar için “Enerji Kimlik Belgesi zorunluluğu" getirilmiş daha sonraki düzenleme ile bu tarih 1 Ocak 2020 yılına kadar uzatılmıştı. Bu zorunluluk kapsamına göre; enerji kimliği olmayan yapıların alım ve satımı yapılamayacak. Bu belge yapıların satış değerini ve tüketici tercihlerini etkileyecektir. Uygulama binaların enerji verimliliğini gösterecektir. Ayrıca yalıtım ve mantolama zorunluluğu bulunmuyor.

“Bina enerji kimlik belgesi nereden alınır” diye soracak olursanız; enerji Kimlik Belgesi, 1 Ocak 2011 tarihinden önce ruhsatı alınmış olan binalar için, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından “bina” kategorisinde yetkilendirilmiş ve bünyesinden Enerji Kimlik Belgesi Uzmanı bulunduran, bu belgeyi vermeye yetkili kuruluşlar tarafından düzenlenir.
 
Enerji kimlik belgesi olayını 2 kısımda incelemek gerekiyor Yeni Bina ve Mevcut Bina
01.01.2011 tarihinden itibaren ruhsat almış olan binaların hepsi yeni binadır diğerleri mevcut binadır. Yeni binalar EKB eğitimi almış olan her mühendis veya mimar EKB belgesi düzenleyebilir.( Bakanlık sistemine de kayıtlı olacak.)
Mevuct binalar ise enerji verimliliği danışmanlık şirketi tarafından verilebilir. Eğer SMM li bir üye olarak Mevcut binalar için EKB düzenlemek isterseniz onun da şartları var.

Resmi Gazete Tarihi: 05.12.2008 Resmi Gazete Sayısı: 27075

BİNALARDA ENERJİ PERFORMANSI YÖNETMELİĞİ
MADDE 26/A – (Ek:RG-1/4/2010-27539) (Değişik:RG-28/4/2017-30051)
"
(3) Ayrıca mevcut binalar için; aşağıda belirtilen şartları sağlayan gerçek veya tüzel hukuk kişileri de, bu şartların sağlandığının ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce tespit edilmesi üzerine Bakanlıkça enerji kimlik belgesi vermeye yetkilendirilir:

a) Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğine bağlı ilgili meslek odası tarafından adına düzenlenmiş serbest müşavirlik ve mühendislik hizmetleri belgesine sahip olmak.

b) Enerji kimlik belgesi düzenleme eğitimini başarıyla tamamlayan personel bulundurmak.

c) Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik uyarınca düzenlenmiş Etüt-Proje Sertifikasına sahip personel bulundurmak.

ç) Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edilmiş ulusal veya uluslararası laboratuvarlar tarafından kalibre edilmiş ve etiketlenmiş ısı ve sıcaklık görüntüleme cihazına sahip olmak."

Ayrıca şu anda BEP TR 1 sistemi üzerinden belgeler düzenlenmekte. Bununla beraber BEP TR 2 oryantasyon eğitimi de almanız gerekmekte. Almadığınız taktirde belirli bir tarihten sonra tüm işlemler BEP TR 2 üzerinden yürüyecektir. Dolayısıyla sisteme giriş yapamazsınız.

Isı yalıtımı ile ilgili şöyle bilginiz olabilir.
Yeni bina ise
mimari projede yer alan Isı yalıtım detayları kısmından görebilirsiniz. belediyenin arşivinde bulunur normalde. Daha sağlıklı olan ise ısı yalıtım raporundan bu bilgileri görmektedir. Orada aldığınız bilgileri programa gireceksiniz.
Mevcut binada ise yerinde bakıp dış duvar kalınlığını ölçmeniz ve dış duvarda hangi malzemelerin hangi kalınlıkta kullanıldığını ölçmeniz gerekmektedir.
Kolay gelsin
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,966
Mesajlar
913,960
Kullanıcılar
449,611
Son üye
ramazansanli@

Yeni konular

Geri
Üst