Bina tesisatı

Katılım
13 Ocak 2015
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
54
Arkadaşlar herkese merhaba,

Forumda bayağı aramama karşın, aklıma takılan sorunun yanıtını bulamadığım için yeni bir konu açtım; fakat yeni olduğum için detaylı arayamamış olabilirim, zaten var olan bir konuyu tekrar açtıysam yöneticilerden özür dilerim.

Ben fizik mühendisiyim ve elektrik konusunda yeterli bir bilgiye sahibimdir; ancak bir konunun teorisini bilmek ve uygulamadaki ayrıntılara hakim olmak farklı şeyler. Bu nedenle; sorduğum sorunun cevabı, işi elektrikçilik (mühendis veya teknisyen) olmayan biri için detaylı gibi görünebilirse de yanıtı anlayabileceğimden emin olabilirsiniz. Bu kadar girizgahtan sonra gelelim soruya...

Oturduğum binaya gelen üç fazdan bir tanesi arızalandı ve benim dairemin elektriği kesildi. Apartman otomatiği çalışıyor olduğu için şöyle düşündüm: Benim elektrik saatimden önceki şaltere gelen besleme kablosunu çıkarayım. Bu kablonun yerine; apartman otomatiğinin bağlı olduğu elektrik saatine giden şalterden bir köprü çekeyim. Böylece, apartmana gelen bir diğer fazdan elektrik kullanırım; fakat akım yine benim saatimden geçeceği için de ücreti bana yansır.

Elektrik saatimden önceki gelen şalterin benim tarafımda kalan tesisattaki tüm tamiratı kendim yapmama karşın, bu noktadan sonrasına asla dokunmam. Bu nedenle, bir elektrikçi çağırdım. Gelen arkadaş bunun çok tehlikeli olduğunu, büyük bir patlamaya yol açabileceğini, değişimin kare buat üzerinden yapılması gerektiğini, üç fazın nötrlerinin birbirinden farklı olduğunu, faz değişimi halinde nötrün de değişmesi gerektiğini, aksi halde faz çakışması olacağını... söyledi; yapılır ama büyük iştir, masrafı da büyük olur dedi. Yaptırmadım, zaten elektrik de geldi yarım saat içinde. Büyük ihtimalle söyledikleri doğrudur. Bilgilerim ışığında düşündüğümde bazı sebepler bulabiliyorsam da tam açıklayamıyorum; iki nedenden ötürü:
1. Gelen arkadaş, eğer daire içinde trifaze bir elektirk tesisatı olsaydı o zaman yapardık dedi. Bu anlamda, daire içi ile dışı arasında ne fark olabilir?
2. Bu arıza yıllar önce de olmuştu ve TEDAŞ'tan gelen elemanlar, kazma, yıkma işleri esnasında biz elektriksiz kalmayalım diye hemen bir değişim yapmışlardı. Ama sanırım onlar kofra üzerinden bir değişim yapmışlardı.

Diğer taraftan, hali hazırdaki besleme kablosunu çıkaracağım için, ani bir faz gelmesi durumunda saate gelen gerilimin (iki fazın birleşmesinden dolayı) 300V civarına çıkması da söz konusu olamaz.

Tüm cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Bi kere her faz icin ayri bir notr olmasi saçma kim demisse sallamis

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Eğer binanıza üç faz geliyor ise evinize gelen elektrik üç fazlan beslenmelidir.
Tek fazda arıza varsa bunu TEDAŞ a bildirin onlar arızaya giderirler.
 
Sizin saatinize gelen hattı apartman hattına bağlarsanız sizin saatten doğru değer okunur ama kullandığınız elektrik apartman sayacına da yansımış olur.Yani ayda 50 tl kullandınız 50 tl de apartmana yazar.
 
Geçici değişken arıza durumu için bu türden kalıcı alternatif çözüm üretilemez. Zaten düşünceniz uygulanamaz.
Sisteminizde binaya R-S-T üç faz girip dairelere tek faz dağılmaktadır. Sizin sayacınız ise tek fazlıdır, Sayacınıza gelen R fazında arıza var diye sayacınıza S fazı getirsenizde bağlayamazsınız çünkü abone sayacınız mühürlüdür.
Sayacınız daire önünde değil bina girişinde tüm sayaçlarla beraber ise sayaç besleme fazını da değiştiremezsiniz bu bölmede mühürlüdür ulaşamazsınız.
Daire içine 3faz gelseydi ki bu durum sayacınızın 3 fazlı olduğunu gösterirdi. O zaman evinizde sigorta panosundan istediğiniz alıcınıza kolayca istediğiniz fazı verebilirdiniz.
Olmayacak duaya amin denmez...
 
Cevap yazan tüm arkadaşlara teşekkürler. Anlayabildiğim kadarıyla...

Birinci arkadaş, aldığım yorum hakkında bir yorum yapmış; ikinci arkadaş ise iki faza yüklenmenin yanlış olacağının altını çizerek durumun TEDAŞ'ı ilgilendirdiğini belirtmiş.

Veysel28 rumuzlu arkadaş sanırım beni biraz yanlış anlamış. Ben, elektriği, apartman otomatiği saatinin öncesinden, binaya giriş ile sayaç arasından almayı ifade etmeye çalıştım.

YaşlıUzman rumuzlu arkadaş ise yapmayı düşündüğüm işlemin mühürler nedeniyle imkansız olduğunu söylüyor (saatler apartman girişindeki pano üzerinde yer almakta) ve zaten geçici bir arıza için bu emeğe gerek olmadığını belirtiyor; ki, aslında haklıdır. Fakat benim o sırada üzerinde çalışmakta olduğum bir iş nedeniyle elektriğe acil ihtiyacım bulunmaktaydı.

Buradan çıkardığım sonuç, düşüncemin elektrik teori açısından uygulanabilir olduğu; ancak mühür, tek yönlü yüklenme gibi nedenlerden dolayı yapılmaması gereken bir uygulama olduğu şeklindedir. Eğer yanılıyorsam lütfen düzeltin.

Tüm arkadaşlara tekrar teşekkür ederim.
 
katılıyorum. yapılabilir. sıkıntı da olmaz. 2 faza yuklenmek gibi bir durumda olmaz. evlere gelen fazların bir tanesine 3kw- 4-kw fazla yuk binmesinin sıkıntısıda olmaz.

ama işin yasal kısmını bilmem.
 
Sayaç tek fazlı arkadaşım nasıl farklı bir fazı eve çekeceksin? Yasal olarakta teknik olarakta mümkün değil !
 
Oturduğunuz bina kaç daireli ? Yani arızalı fazdan beslenen bir tek siz misiniz ? Çünkü bu durumda dediğiniz uygulanabilir olsa bile(ki değil yaşlıuzman'ın dediği gibi) o faza yüklenmeniz ne kadar verimli olacaktır ? En uygulanabilir çözüm Tedaş'la görüşülüp arızalı fazın arızasının giderilmesidir. Hem kesin çözümdür, hem olması gereken çözümdür, hem de en sıkıntısız çözümdür. Sizleri bilmiyorum ancak ben projelerimde 3 faz beslenen binalarda daireleri de 3 fazla besliyorum. Tabi taahhüt kısmına daha vaktimiz var, onu yapan ustalar ne şekil işliyorlar önemli olan o.
 
Proje ve daire gücüne göre daireye üç faz verilebiliyor. Bunun birçok uygulamasını gördümde yaptımda. Anlatılan durum bambaşka.Size bir anımı anlatayım;
Birkeresinde uygulamasını firmamızın yaptığı bir evde büyük arıza var bakın dedi şef, teknisyenle gittik daireye. Adam kapıyı açtı suratı simsiyah başladı söylenmeye dedi 40 yıllık elektrikçiyim böyle tesisat görmedim ne biçim iş yapıyorsunuz falan. Dedim abi yavaş sıkıntı nedir? Yaaa dedi sigorta değiştirdim yanındaki sigortadan köprü aldım, hanımada sayaç panosundaki sigortayı kaldır dedim patlama oldu yüzüm gözüm simsiyah oldu deyip söylenmeye devam etti. Abi dedim senin dairene 3 faz geliyor sen köprü yaptım diyerek fazları çakıştırmışsın görmedinmi. Adam iyice sinirlendi evi terketti teknisyende gerekli işlemleri yaptı işi bitirdik. :)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Geri
Üst